Wooncomplexen efficiënt voorzien van energielabels

In coronatijd staan veel kantoorgebouwen gedeeltelijk leeg. Dit blijkt het ideale moment om gebouwen van een energielabel te voorzien, omdat de overlast van het locatiebezoek minimaal is en de opname snel en effieciënt gedaan kan worden. Maar ook bij wooncomplexen kan er slim gebruik gemaakt worden van tijdelijk leegstaande appartementen.

Slim gebruik maken van leegstaande appartementen

Er staan regelmatig appartementen tijdelijk leeg in grote appartementencomplexen, door bijvoorbeeld een wisseling van bewoning. Dit is het ideale moment om het gehele complex te voorzien van energielabels. Het is namelijk niet altijd nodig om alle appartementen apart te inventariseren. Als de appartementen nagenoeg gelijk zijn en de staat van onderhoud vergelijkbaar, dan kan een bezoek aan een paar appartementen al genoeg zijn om energielabels op te stellen voor het gehele complex.

“Appartementen in een wooncomplex worden vaak beheert door 1 organisatie, waardoor de staat van onderhoud gelijk is. Het enige wat wel eens verschilt is de CV ketel, maar dat is altijd goed gedocumenteerd. Hierdoor kun je energielabels vaststellen voor het gehele complex, terwijl je niet alle appartementen hoeft te bezoeken.”

 
– Kees Jan Blaauboer, senior consultant bij CFP.

Een voorbeeld uit de praktijk

Voor Nelis Bouw heeft CFP een aantal vergelijkbare woningen in 1x voorzien van een energielabel. Aangezien de woningen dezelfde eigenaar hebben, zijn ze allen op dezelfde manier onderhouden en is de isolatie in alle woningen vergelijkbaar. Op basis van een goede set bouwtekeningen en 1 bezoek op locatie kon er een goede labelopname worden gedaan voor alle woningen.

Rapportage en vervolgmaatregelen

Inmiddels is de labelopname afgerond en zijn alle woningen voorzien van een energielabel B of C. Daarnaast heeft CFP in een rapportage aanbevelingen gedaan voor vervolgmaatregelen. Zo kunnen de meeste woningen naar energielabel A met behulp van een modern CV-ketel, vloerisolatie en zonnepanelen. De terugverdientijd hiervoor bedraagt zo’n 3 jaar.

“Doordat CFP op basis van onze tekeningen en onderhoudsgegevens de labels goed kon opmaken, hebben we met minimale overlast voor onze huurders de labels goed op kunnen stellen. Op deze manier kunnen we ondanks de Corona maatregelen toch gewoon doorgaan met verduurzamen.”

 
– Cees Nelis, C. Nelis bouw & ontwikkeling

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment