Familiebedrijf Van den Pol Elektrotechniek bestaat al ruim 85 jaar. Deze duurzame Electro-technisch installateur is sindsdien betrokken bij duizenden gebouwen en projecten. Continu zoeken zij naar mogelijkheden om beter en efficiënter te werken, waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Hoe helpt Van den Pol hun klanten verduurzamen en welke rol speelt de Green Building Tool hierbij? Paul van der Maas, Sales Engineer bij Van den Pol, deelt zijn ervaringen.
Als echt familiebedrijf kijkt Van den Pol verder vooruit dan andere bedrijven. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol, want verduurzamen maakt toekomstbestendig. Daarom is Van den Pol aanjager van duurzaamheid, ook richting klanten. Ze zijn proactief in het geven van advies, waarbij ze klanten overtuigen op basis van cijfers en data.
Paul van der Maas: “Het helpt enorm als je klanten concreet kunt laten zien wat verduurzamen oplevert. Met behulp van de Green Buildings Tool kunnen wij klanten voorzien van de juiste inzichten, waardoor het merendeel ook daadwerkelijk aan de slag gaat met verduurzamen.”
De installateurs van Van den Pol maken inmiddels al jaren gebruik van de Green Buildings Tool. Paul gebruikt de tool zowel voor specifieke klantvragen over het energielabel, maar ook om proactief en goed voorbereid in gesprek te gaan met klanten over duurzaamheid. Paul: “Wij gebruiken de Green Buildings Tool om te kijken hoe het ervoor staat met een bepaald pand qua duurzaamheid. Ook laat de tool zien aan welke knoppen we kunnen draaien om het label te verbeteren. Het geeft ons alle benodigde inzichten om onze klanten op maat te bedienen en te kijken naar de mogelijkheden om gebouwen te verduurzamen. Maar ik gebruik de tool ook proactief. Klanten die nog niet met duurzaamheid bezig zijn, laat ik graag zien hoe ze ervoor staan en waar quick-wins te behalen zijn. Men reageert hier eigenlijk altijd positief op, omdat we goed voorbereid zijn.”
Voordat Van den Pol aan verduurzaming begint, kijkt hij eerst goed waar de kansen liggen met behulp van de tool. Vaak kunnen ze met weinig aanpassingen maximaal resultaat bereiken. Een voorbeeld hiervan is een grote speler in de retail, die stapsgewijs haar winkels wil verduurzamen. Paul: “Na alle data ingeladen te hebben in de Green Buildings Tool, bleek dat er veel bespaard kon worden met verlichting. We zijn toen aan de slag gegaan met het aanpassen van de verlichting en de schakelaars. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sensors en LED-verlichting om de gebouwen te verduurzamen. Door deze aanpassingen hebben we nu op jaarbasis al zo’n 5 miljoen kWh bespaard.”
Paul beoordeelt de Green Buildings Tool met een 8. “Met de Green Buildings Tool kunnen wij gericht per klant de situatie laten zien en doornemen. Ook hebben we er rondom de invoering van de informatieplicht veel profijt van gehad en hebben we veel klanten goed kunnen adviseren. Daarnaast is de koppeling met het kadaster heel fijn, waardoor veel data al automatisch ingeladen wordt. Wel moet je altijd even goed kijken wat de situatie nu is en dat eventueel zelf aanscherpen met de kennis die je als installateur van het pand hebt. Zo maak je het beeld compleet en kun je je klanten voorzien van een zo goed mogelijk advies om groene gebouwen te realiseren. Ik geef de tool een 8 omdat hij mooi overzichtelijk is en voor ons gewoon goed werkt”, licht Paul van der Maas zijn cijfer toe.