Op weg naar energielabel A: Inovum’s verduurzamingsreis met CFP Green Buildings

Verpleeghuis Inovum heeft een aanzienlijke transformatie ondergaan dankzij een verduurzamingsproject onder leiding van Renee Sanders, Projectmanager Bouw. Het doel? Het verhogen van de energie-efficiëntie en het behalen van een energielabel A voor een gebouw dat dateert uit 1983, met behulp van de DUMAVA-subsidie.

Uitbreiding en duurzaamheid

Om de zorg in verpleeghuis Inovum rendabel te houden, moest het aantal kamers per afdeling uitgebreid worden van 6 à 7 naar 9 à 10 kamers per afdeling. Dit bood een ideale gelegenheid om ook de duurzaamheid van het pand goed onder de loep te nemen. Renee was hierbij vastberaden om niet alleen het fysieke aspect van het gebouw te upgraden, maar ook om een tastbare impact te maken op het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van Inovum.

Naast de fysieke renovaties waren er ook strategische beslissingen over de levensduur van het gebouw. Renee legt uit: “De investeringen zijn afgestemd op een levensduur van nog ongeveer 20 jaar. Daarna wordt het pand mogelijk gesloopt. Het was belangrijk om daar rekening mee te bij de keuzes over waarin te investeren en waar niet. Dit heeft uiteindelijk een mooi resultaat opgeleverd, namelijk een verschuiving van energielabel D naar A.”

DUMAVA-subsidie voor verduurzaming

Een belangrijk onderdeel van het project was het verkrijgen van subsidie voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Inovum heeft met succes gebruik gemaakt van de DUMAVA-subsidie, mede dankzij de doeltreffende samenwerking met CFP Green Buildings. Renee: “Het gaat namelijk niet alleen om de te nemen maatregelen, maar je moet ook alles aan kunnen tonen. Bijvoorbeeld welk effect bepaalde maatregelen hebben op het uiteindelijke energielabel. En dat is soms lastig. Daar heeft CFP ons heel goed bij geholpen. En met succes, want van de totale duurzaamheidsinvestering van rond de 800.000,- euro, is 245.000 euro subsidie toegekend, dat is bijna 30%.”

“CFP Green Buildings bleek een ideale samenwerkingspartner in dit proces. De samenwerking klopte gewoon en we hebben elkaar echt versterkt. Zo hebben we zowel de verduurzamingsplannen als de aanvraag van de DUMAVA-subsidie heel snel voor elkaar gekregen.”

– Renee Sanders, Projectmanager Bouw bij Inovum

De genomen maatregelen

De installatie van zonnepanelen vormde een essentieel onderdeel van het duurzaamheidsplan. Met 156 zonnepanelen heeft Inovum nu de mogelijkheid om een aanzienlijk deel van zijn eigen energiebehoefte op te wekken, wat resulteert in een aanzienlijke vermindering van zowel de CO2-uitstoot als de energiekosten. Daarnaast werd veel aandacht besteed aan de isolatie van de buitengevels en de optimalisatie van lucht- en verlichtingssystemen, die parallel aan de uitbreidingswerkzaamheden werden uitgevoerd.

Andere genomen maatregelen omvatten het installeren van meters en tussenmeters, het isoleren van appendages in de technische ruimte, en het luchtdicht, reinigen, vervangen en isoleren van luchtkanalen.

Winstgevend verduurzamen in de zorg

Met deze aanpak bewijst Inovum dat bestaande gebouwen aanzienlijk kunnen worden verbeterd met de juiste strategie. De reis van Inovum naar energielabel A is een inspiratie voor andere zorginstellingen die streven naar duurzaamheid. Dankzij hun gemoderniseerde faciliteiten toont Inovum hoe de gezondheidszorg winstgevend kan verduurzamen en zo bijdraagt aan een groenere toekomst.


Wil jij ook aan de slag met het verbeteren van je energielabel of wil je aanspraak maken op de DUMAVA-subsidie? Neem dan contact met ons op.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment