Innovatie Dragons’ Den: innovaties brengen klimaatdoelstellingen versneld dichterbij

Ze zijn sinds 2020 van kracht: de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs. De tijd tikt verder en daarmee komende de klimaatdoelstellingen dichterbij. Ook ons eigen kikkerlandje moet flink aan de bak, want tot nu toe zijn we nog niet het braafste jongetje van de Europese klas. Duurzame innovatie en een serieuze energietransitie van de gebouwde omgeving zouden ons weleens de overwinning richting de klimaatdoelstellingen kunnen gaan opleveren.

Dat de bouw- en vastgoedsector barst van de enthousiaste innovators werd goed duidelijk tijdens de tiende Innovatiedag van CFP Green Buildings. Dit jaar was het thema ‘Innovatie Dragons’ Den’. In vijf minuten moest gepitcht worden hoe de planeet gered en de klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden.

Wil je de pitches terugkijken? Bekijk deel 1 en deel 2 van de Dragons’ Den op YouTube.

Het voorprogramma: de Planet Escape Room

Het voorprogramma van de tiende Innovatiedag was de Planet Escape Room. Het doel van deze escape room? De aarde proberen te redden door creatief puzzels op te lossen. “Het was een leuke manier om met andere aanwezigen in contact te komen”, vertelt een deelnemer. “Alleen vloog de tijd voorbij!”.

De Innovatie Dragons’ Den

Bram Adema van CFP Green Buildings en Laetitia Nossek van Dutch Green Building Council waren direct duidelijk. “In vijf minuten pitchen moeten innovators de planeet redden”. Boas Kraaijeveld van CFP Green Buildings liet weten waarom het zo belangrijk is om nú te investeren in innovatie zoals de energietransitie. “We naderen de grenzen van onze planeet, bijvoorbeeld uitputting van de ozonlaag, aerosolen in de atmosfeer, vervuiling van de oceaan en verlies van de biodiversiteit.” Volgens hem moet de bouw- en vastgoedsector aan de slag en is het nodig als maatschappij te veranderen. “Onze positieve footprint moet omhoog. We moeten van grijze blokkendozen naar groene muren en daken, en tiny forests maken van parkeerplekken die niet meer nodig zijn. Haal de natuur weer terug naar gebouwen.” 

Bijdragen aan biodiversiteit

klimaatdoelstellingen biodiversiteit

Dat is precies waar Daan Grasveld van The Urban Jungle Project naar streeft: “We moeten de natuur weer centraal stellen, want die draagt bij aan een beter stedelijk klimaat en verhoogt de vastgoedwaarde.”


Toch zijn er nog obstakels in de stad, bijvoorbeeld omdat mogelijkheden om bomen te planten ontbreken. “Soms kan het niet vanwege de stedelijke inrichting, maar het belang neemt juist toe vanwege extreme hitte en meer regenval. Daarom hebben we een oplossing bedacht om bomen op extreme plekken tóch bij te laten dragen aan biodiversiteit. Een boom kan in The Urban Jungle stevig staan en de voedingsbehoefte wordt met sensoren uitgelezen, wat de basis vormt voor het toevoegen van nutriënten. Zo wordt het onbenutte potentieel van bestaande bouw gebruikt.”

Kieran Dartée van Field Factors onderstreepte het belang van klimaatadaptieve omgevingen en legde de nadruk op het steeds extremer wordende klimaat. “Zomers worden nóg warmer en de toenemende regenval gaat tot meer overstromingen leiden. Daarnaast voorspelt het RIVM een flinke stijging van het gebruik van drinkwater. “We gebruiken in 2040 waarschijnlijk 30% meer drinkwater dan nu.” Field Factors richt zich op een oplossing waarmee 95% van het regenwater dat valt, wordt opvangen en niet verloren gaat. “In veel stedelijke omgevingen is de ruimte schaars, dus het is een compacte oplossing. We houden regenwater vast en zuiveren het, zodat het geschikt is voor hergebruik.”

Sustainable Innovation voor meer welzijn en productiviteit

Lisan Crommentuijn zet met Signify in op een gezonde omgeving en vertelde over Nature Connect. “Daglicht is ontzettend belangrijk voor ons. Wij willen het natuurlijke licht weer naar binnen brengen. Bij de ontwikkeling zijn we teruggegaan naar de natuur en proberen we de omgeving binnen met die van buiten te verbinden.”

sustainable innovation

“We zorgen voor verschillende lichttypes en creëren natuurlijke kleuren op de muren. De combinatie van die drie zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke ervaring.” Volgens haar leidt die beleving tot meer welzijn en productiviteit. “Het ondersteunt het bioritme en mensen voelen zich energieker. Daarnaast inspireert de omgeving je meer.”

Om circulaire bouwen dichterbij te brengen bracht Walter de Groot van CircuWall de deelnemers op de hoogte van de kansen van circulaire lijm voor duurzame gebouwen. “Het is na jarenlang ontwikkelen gelukt om een losmaakbare lijm te ontwikkelen, gifvrij.” Volgens De Groot is de lijm volledig circulair en is verwijdering mogelijk zonder de ondergrond te beschadigen. De lijmlaag is zeer dun – 35 tot 50 micron – en zit stevig vast. Tegelijkertijd is het eenvoudig losmaakbaar en is de lijm toepasbaar in allerlei soorten vloerafwerkingen zoals tapijt, giet en marmoleum.”

Van bioafval naar groene energie

Ook Rene Schers van Circ richtte zich op een versnelling naar circulariteit. “Er ligt een grote kans om food waste te koppelen aan upcycling, zodat we geen afval meer verloren laten gaan maar optimaal inzetten.” Met de Biodigester wil Circ een mogelijkheid geven om lokaal en kleinschalig bioafval om te zetten naar groene energie. “In lokaal rendabel bioafval upcyclen schuilt een grote kans, die laten we nu nog te vaak liggen. Je kunt tot 80% van je energie uit je eigen afval halen. Uit een bananenschil haal je voldoende energie om een half uur op te koken.”

Steven Bleker van FIBERunlimited richtte zich op de energietransitie en maakte een verbinding met de groeiende vraag voor digitalisering. “Minerale grondstoffen worden steeds schaarser. Zo is onze kopervoorraad over 100 jaar op.” Die grondstof wordt grootschalig ingezet voor bijvoorbeeld netwerkkabels. “Per 100 meter gebouw heb je 1,7 kilometer aan traditionele netwerkkabels met koper. Dat kan anders. Op basis van Polymer Optical Fiber zorgen we voor een installatie zonder connectoren”, een activiteit die volgens Bleker voor 90% aan kabels bespaart en waarvoor geen koper meer nodig is. 

Bewustwording en gedragsverandering

Niet alleen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is gedragsverandering een belangrijke vereiste. Verandering van gedrag is ook nodig om de schaarste in grondstoffen het hoofd te bieden. Immelie Fehmers vertelde hierover vanuit MBRC The Ocean, dat zich richt op het opschonen van oceanen. “Jaarlijks komt ruim 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Visnetten en plastic soep halen we uit de zee, waar we bijvoorbeeld gerecycled garen van maken.” Door de zogenoemde cleaning hubs op te zetten wordt vooral lokale bevolking bewustgemaakt van het plasticprobleem. “Daarmee stimuleer je gedragsverandering. De uitdaging schuilt nu in de opschaling van het initiatief.”

klimaatdoelstellingen energietransitie

Bert van Dorp vanuit Orange Climate Group liet vervolgens weten dat de energietransitie betaalbaar kan zijn, als er genoeg wordt ingezet op energie innovatie en nieuwe materialen. “Phase Changing Materials zorgen ervoor dat de energie die je opslaat, niet verloren gaat.”

“De momenten waarop je de energie in overschot hebt, sla je het op en de momenten waarop je te weinig hebt, pas je het toe.” Met de materialen, bijvoorbeeld verwerkt in plafonds, worden kantoorpanden een thermische accu.

Water: het belangrijkste SDG?

Raymond Tieman van Smartvatten richtte zich op één van de doelen van de Sustainable Development Goals. Deze SDG’s van de Verenigde Naties omvatten ook thema’s als milieu en klimaatdoelstellingen. Tieman focust zich op ‘water’. “Begin met dit goal, is mijn advies.” Hij legt uit waarom: “Landbouw gebruikt 70% van al het drinkwater wereldwijd en drinkwater is de belangrijkste tool voor een goede gezondheid. Waterschaarste is wereldwijd een probleem dat we moeten aanpakken.” In de gebouwde omgeving is winst te behalen, allereerst door inzicht te verkrijgen. “Slechts 40% van al het watergebruik is inzichtelijk. Wij leveren monitoring waardoor je tot wel 20% aan water bespaart. En als je een lekkage bemerkt, dan heb je je investering er meteen uit.”

Verbreed je kennis en netwerk op CFP Green Building Events

Na de Dragons’ Den staan dit jaar een volgende CFP Green Buildings-events op de rol waar klimaatdoelstellingen, innovatie van energie, de energietransitie en meer vormen van sustainable innovation aan bod komen. Denk aan onze Green Buildings Regatta, waarbij meer dan 200 deelnemers strijden om een felbegeerde bokaal. Alle deelnemers houden zich bezig met het verduurzamen van gebouwen en klimaatdoelstellingen. Een uitgelezen kans om op een unieke manier en informele sfeer te netwerken! Op onze website houden we je op de hoogte van alle aanstaande events omtrent duurzaamheid, klimaatdoelstellingen en energie innovatie. 

Geschreven door Marvin van Kempen, Duurzaam Gebouwd

Benieuwd hoe de offline variant van dit event eruit ziet? Lees hier alles over de CFP Innovatiedag.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment