Corona heeft een hoop veranderd in de wereld. We leerden leven op anderhalve meter afstand van elkaar en de horeca was lange tijd gesloten. Maar corona heeft ook een positieve uitwerking op het milieu, omdat er sinds corona minder (werk)verkeer is. Ik – Sander van den Berg – werk inmiddels ook regelmatig thuis. Hoog tijd om mijn thuiswerkplek aan een duurzaamheidscheck te onderwerpen.
Nu ik veel thuis zit, ben ik anders gaan kijken naar mijn huis, aangezien het nu ook een beetje mijn kantoor is geworden. Een tijdje geleden vroeg ik mezelf af hoe duurzaam mijn thuiswerkplek eigenlijk is. Hoog tijd dus om dit eens te toetsen met de meest gebruikte duurzaamheidsmeetlat: BREEAM. Natuurlijk is er ook meetlat specifiek voor woningen (bijvoorbeeld het DGBC Woonmerk of binnenkort zelfs een echte BREEAM voor woningen), maar ik wil mijn werkplek juist toetsen voor een kantoorfunctie.
BREEAM is een duurzaamheidsinstrument waarmee gebouwen getoetst en gecertificeerd kunnen worden voor duurzaamheid. Hierbij zijn 1 tot 5 sterren te verkrijgen door het invullen van 51 vragen (“credits”) bij de BREEAM-NL In-Use versie 2016 voor het onderdeel Asset.
Na het invullen van alle vragen, blijkt mijn werkplek ruim 3 sterren te halen, met een score van bijna 66% , oftewel “Very Good”. Maar verbeteren is altijd mogelijk, dus is er een nadere analyse nodig.
“Gemiddeld worden bestaande kantoren in Nederland met 2 of 3 sterren gecertificeerd, dus mijn thuiswerkplek scoort niet slecht met ruim 3 sterren!“
– Sander van den Berg, Product Developer bij CFP
Het onderdeel Asset bestaat uit 8 categorieën en mijn thuiswerkplek blijkt vooral slecht te scoren voor de categorieën Water en Materialen. Dat zijn echter credits die gemaakt zijn voor grotere kantoren: denk aan de aanwezigheid van urinoirs, lekdetectie, conditiemetingen en 24/7 camerabewaking. Maar waar is dan nog winst te behalen? Onderstaand de top 10 van credits/maatregelen waarmee ik mijn thuiswerkplek verder kan verduurzamen:
Natuurlijk ga ik niet alle maatregelen doorvoeren. Een groen (schuin) dak zie ik niet zo snel gebeuren, mijn parkeerplaats bij huis blijft en een vetafscheider lijkt me wat overdreven voor een woning. Maar ik zie mogelijkheden. Vorig jaar hebben we het huis al voorzien van zonnepanelen, waardoor we al een beter energielabel hebben. Als we op termijn ook een warmtepomp laten plaatsen en nog wat langer in dit huis blijven wonen, dan zijn de maatregelen 1, 3 en 4 wel haalbaar. Hiermee kan mijn werkplek en een extra ster “verdienen” tot niveau “Excellent”.
Maar waar komt die goede score voor mijn thuiswerkplek vandaan? Ik zet de top 5 van de behaalde credits op een rij:
Het is mooi om te zien dat onze eigen inspanningen hebben bijgedragen aan een goede score. Denk bijvoorbeeld aan afvalscheiding en groen in de tuin. Maar ook aan het energielabel en de ligging van het huis, die we hebben meegewogen bij de koop van ons huis. Uiteindelijk kan je zelf dus veel invloed uitoefenen op de duurzaamheid van je thuiswerkplek.
Geschreven door Sander van den Berg, Product Developer bij CFP.