Highlights webinar ‘CSRD en CO2: van uitdaging naar succes’

CSRD-rapportageverplichtingen zijn complex, geopolitieke verschuivingen maken het niet makkelijker en dataverzameling is een flinke klus. Hoe biedt je deze uitdagingen het hoofd en maak je CSRD en CO2 meten succesvol? In ons webinar kwam het aan bod. Zo’n 150 deelnemers uit allerlei sectoren deden nieuwe inzichten op. Inge Westerink van CFP Green Buildings, Janine Roelofs van UTS Nederland, Bas van Twillert van Alpina Group en Hans Nooter van Alliander deelden hun uitdagingen en best practices. Webinar gemist? Hier praten we je bij.

Wil je meer zien? Bekijk hier onze samenvattingsvideo van 2,5 minuut.

Waardecreatie door de CSRD

Inge Westerink, Senior Sustainability Consultant bij CFP, trapte het webinar af door meteen een stigma te doorbreken: duurzaamheid is niet duur. Het leidt juist tot waardecreatie. Steeds meer onderzoeken en bedrijven tonen aan dat een goede integratie van de CSRD en CO2-rapportage juist waardevol is en besparingen met zich meebrengt.

CO2 blijkt een sleutel tot succes te zijn bij drie van de grootste uitdagingen waar CEO’s in 2025 mee te maken hebben.

  1. Bij economische onzekerheid draagt het meten van CO2 bij aan inzicht waarmee efficiëntie vergroot kan worden en risico’s juist kunnen worden vermeden of verkleind.
  2. Een tweede uitdaging is arbeidskrapte en talentbehoud. Organisaties die met CO2 en duurzaamheid bezig zijn, scoren punten omdat jonge mensen het belangrijk vinden om bij te dragen aan een groter geheel en bij een organisatie te werken die bezig is met haar impact.
  3. Tenslotte geopolitieke spanningen. Steeds meer bedrijven hebben daardoor te maken met onzekerheid in hun toeleveringsketen. Rapporteren over CO2 geeft je inzicht in je keten, waardoor je makkelijker kunt bijsturen als er tekorten ontstaan en leveranciers tijdelijk niet kunnen leveren.

De invloed van geopolitieke verschuivingen

We zoomen wat verder in op die geopolitieke spanningen, die meer dan ooit tevoren een rol lijken te spelen. Omdat er op zowel nationaal als mondiaal niveau veel verschuivingen plaatsvinden, bekruipt al snel het gevoel ‘we moeten wat, maar wat?’. Voor de CSRD is er bijvoorbeeld al een wijziging aanstaande middels het Omnibusvoorstel wat nu op tafel ligt. Dat heeft invloed op wie er wanneer rapportageplichtig is, en ook op waarover er gerapporteerd moet worden.

De onzekerheid over wat er nu precies in de wetgeving vereisd wordt, kan een verstijvende werking hebben. Inzichtelijk maken en rapporteren vraagt nu eenmaal veel uitzoekwerk en dat doen bedrijven liever niet voor niets.

Toch onderstreept Bas van financieel dienstverlener Alpina: “Als je als bedrijf intrinsiek gemotiveerd bent om te verduurzamen, dan wil je veranderen en dus ga je gewoon door. Je wilt duurzaamheid inzichtelijk maken, zodat je actie kunt ondernemen. Sterker nog: ik denk zelfs dat uitstel van de rapportageverplichting ruimte kan geven aan bedrijven om maatregelen te nemen. Om echt in actie te komen!”

Daarnaast neemt de geopolitieke onrust niet weg dat stakeholders zoals investeerders duurzaamheid belangrijk vinden. Bas: “Dat is al jaren zo en wij merken dat naast de financiële eisen, ook onze milieu-impact een belangrijk thema is bij onze binnen- en buitenlandse investeerders”.

De grote uitdagingen van scope 3

Natuurlijk kwamen ook de grootste uitdagingen rondom de CSRD aan bod. Voor zowel Hans, Janine als Bas komt scope 3 naar voren als een van de meest gecompliceerde onderdelen van de CSRD. Dit betreft namelijk de indirecte impact van de upstream en downstream activiteiten. Oftewel: je hebt data nodig uit je toeleveringsketen, van bijvoorbeeld leveranciers.

Janine merkt dat zij als verhuisbedrijf steeds vaker de vraag krijgen om CO2 te rapporteren per verhuisopdracht. “Dat betekent dat wij een grote inspanning moeten leveren en informatie moeten verzamelen in de keten, zoals bij de leverancier van verhuisdozen en die van verhuismaterialen. Wij merken hierin dat het echt verschilt per partij waarmee we samenwerken. De ene heeft de data al goed op orde en kan het zo aanleveren, terwijl het bij een andere partner veel lastiger is om de juiste data te krijgen.”

Dat scope 3 ingewikkeld is, bleek breed gedragen. Ook in de Q&A vanuit het publiek kwam het meermaals aan bod. Bas vertelde dat zij als financieel dienstverlener voor een groot deel met scope 3 te maken hebben. “Het is echt ingewikkeld om te achterhalen wat hieronder valt en hoe je het meet. Wij hebben gemerkt dat er ook zeker interpretatieverschillen zijn tussen bijvoorbeeld accountants. Vanwege de complexiteit van scope 3 laten wij ons ondersteunen door een externe partij. Ik raad ook zeker aan om dit te doen.”

Een andere grote uitdaging wordt uitgelicht door Hans. Bij Alliander ziet hij de andere en complexere methodiek van de CSRD als grootste uitdaging. “Zo liepen wij aan tegen de complexe en strakke materialiteitsbepaling en is de net andere berekenmethode en reikwijdte van de klimaatgerelateerde informatie erg tijdsintensief.”

Ondanks deze complexiteit, ziet Hans ook juist kansen in bijvoorbeeld de informatieverzameling die nodig is in de keten. “In plaats van met twee collega’s in een kantoorruimte te zitten en samen te overleggen op de vrijdagmiddag, roept dit op om in gesprek te gaan met je leveranciers en dat biedt kansen. Door ermee naar buiten te gaan kunnen er veel mooie dingen ontstaan, dus ik zie ook zeker de meerwaarde ervan in.”

Best practices

Van uitdaging naar succes: wat zijn dan de sleutelfactoren? In het webinar kwamen verschillende best practices aan bod.

Een van dé facilitators van een succesvolle dataverzameling is het meekrijgen van je mensen. Voor UTS was dit een van de grootste uitdagingen. Hoe dat gelukt is? Janine: “Door het eindresultaat te onderstrepen, gaan mensen inzien hoe waardevol de metingen en rapportages zijn. Het vraagt wat lobbywerk, maar dan krijg je wel iedereen aan boord om hun kleine steentje van informatievoorziening bij te dragen. Zij profiteren immers straks ook van die stip op de horizon.”

Je hebt je mensen nodig. Niet alleen om te rapporteren, maar ook om te veranderen. Bas legt uit: “Daar waar rapporteren ophoudt en echte maatregelen beginnen, begint wat ons betreft leiderschap. De CSRD vraagt inzicht en rapportage, maar weinig resultaat. Een goede uitgebreide CSRD-rapportage betekent niet per definitie dat je impact maakt. Je wilt dat je mensen betrokken zijn en er ambassadeurs opstaan, die echt nadenken over het verkleinen van je voetafdruk. Als je echt kartrekker wilt zijn, dan voer je veranderingen door – zowel klein als groot.”

Hordes die je over moet voor succesvolle dataverzameling

Voor de CSRD heb je veel data nodig, zoveel is duidelijk. De ervaringsdeskundigen noemen twee hordes die zij over moesten om de dataverzameling op gang te krijgen.

Allereerst het loskomen van oude rapportagestandaarden. Veel bedrijven hebben in de afgelopen jaren al een duurzaamheidsrapport opgesteld, al dan niet aan de hand van andere standaarden. Zo vertelt Hans: “Bij Alliander moesten we echt loskomen van de GRI. Onze oude verslaglegging was op deze standaard gebaseerd en de CSRD vroeg eigenlijk een complete herstructurering van onze data. Daar werd het initieel wel even complexer van.”

Janine benadrukt dat je de dataverzameling niet moet onderschatten als je aan de start staat: “Het verzamelen van alle data is echt best wat werk en het is zaak om dit op tijd op te starten. De tip die ik hierbij heb: zorg dat er vanaf het begin 100% duidelijkheid is over welke data er nodig is. Ruis kan snel ontstaan. Zo vroegen wij data uit over afval en kregen we van de ene vestiging enkel data over hun eigen afval, terwijl de andere vestiging ook het afval van klanten meenam in de cijfers. Dit soort inconsistenties wil je voorkomen en dat vraagt dus om hele duidelijke instructies bij je dataverzameling.”

Klaar voor succes

Met een berg aan waardevolle inzichten en direct toepasbare handvatten sloot Simone Tabor, Managing Partner bij CFP, het webinar af. Waar de geopolitieke verschuivingen en wettelijke verplichtingen ook naartoe bewegen, de sprekers waren het klinkend eens: het hoeft niet uit te maken. CO2 rapporteren is ingewikkeld, dat zeker, maar het biedt tegelijkertijd veel kansen om waarde te creëren en toekomstbestendig te zijn als bedrijf.

Kies je segment