Duurzame kansen in het Verenigd Koninkrijk

Stap in het vliegtuig of de trein en je bent in minder dan 4 uur in Londen – de bruisende hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Een metropool met een herkenbare cultuur en architectuur. Pubs op iedere hoek van de straat, kinderen in schooluniform en een mix van Victoriaanse gebouwen en torenhoge wolkenkrabbers. Er zijn veel verschillen, maar ook gelijkenissen tussen Groot Brittannië en Nederland. Net als in Nederland zijn er in het Verenigd Koninkrijk veel kansen om gebouwen en woningen te verduurzamen. De voornaamste 4 redenen lees je in dit artikel.

1. Ambitieuze regelgeving voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen

In 2008 voerde het VK als eerste land een klimaatwet in. De Britten legden zichzelf hiermee een wettelijke verplichting op om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80% terug te dringen ten opzichte van 1990. In juni 2019 is het target in de Climate Change Act aangescherpt naar een reductie van 100%, ook wel net-zero genoemd.

Deze ambitieuze regelgeving biedt vele kansen voor de gebouwde omgeving. 40% van de totale CO2-uitstoot in het Verenigd Koninkrijk komt van gebouwen en woningen, dus er is veel aandacht voor het verlagen van het energieverbruik.

– Nanda Verschoor, Account Executive bij CFP

2. Een groot besparingspotentieel voor bestaande gebouwen

In het Verenigd Koninkrijk staan nog veel gebouwen uit het Victoriaanse tijdperk. Deze gebouwen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd en hebben last van tocht. Naar verwachting bestaat 80% van het vastgoed in 2050 uit panden die vandaag de dag al gebouwd zijn. Het verduurzamen van de bestaande bouw is daarom belangrijk voor het behalen van de doelstellingen.
Uit een analyse blijkt dat 42% van de gebouwen in de Londen Square Mile een groen energielabel heeft. Er is dus veel ruimte voor verbetering van de energieprestatie van gebouwen. Door £1,9 miljard te investeren, kunnen al deze gebouwen energieneutraal gemaakt worden. Voor het verduurzamen van gebouwen biedt de overheid ook steeds meer subsidies aan.

3. Verplichtingen voor (minimale) energielabels

De Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen, afgekort als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), stimuleert een verbeterde energieprestatie van gebouwen. De EPBD geldt ook in Groot Brittannië. Bij de bouw, verkoop of verhuur van een gebouw is het verplicht om een geregistreerd energielabel te hebben. Daarnaast mag particulier vastgoed sinds 2018 alleen nog verhuurd worden als het een energielabel van minimaal E heeft.

4. Informatie over de energieprestatie van gebouwen is openbaar beschikbaar

In Groot Brittannië is de informatie over de energieprestatie van een gebouw openbaar beschikbaar. Zo kan men op afstand advies krijgen over eventuele verduurzamingsmaatregelen. Aan de hand van de beschikbare data heeft CFP de ‘geautomatiseerde consultants’ speciaal afgestemd op de Engelse markt. Zo geven wij de Britten de juiste tools in handen om aan de slag te gaan met het verduurzamen van gebouwen of gehele portefeuilles.

Geschreven door: Nanda Verschoor, Account executive bij CFP

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment