Duurzaamheid voor collega Nanda: bewust, creatief en collectief 

Als Head of International Operations bij CFP Green Buildings zorgt Nanda Verschoor wereldwijd voor de verduurzaming van bedrijven. Van grote banken in België tot projecten in Australië, overal helpt ze bedrijven om duurzamer te worden met de Green Buildings Tool. Maar ook buiten haar werk speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Met bewuste keuzes, zoals vegetarisch eten en creatieve reisalternatieven, draagt ze zowel thuis als op internationaal niveau bij aan een duurzamere wereld. In dit interview deelt Nanda hoe duurzaamheid een centrale plek inneemt in haar leven en werk, en hoe kleine stappen collectieve impact kunnen hebben.

Nanda Verschoor, Head of International Operations bij CFP 

Nanda is Head of International Operations bij CFP Green Buildings. Ze is verantwoordelijk voor de operationele kant van projecten bij internationale klanten. Naast haar werk sport ze regelmatig, met padel als haar nieuwste hobby. Ook houdt ze van nieuwe recepten uitproberen en het ontdekken van restaurants. Zes jaar geleden stapte ze over naar een vegetarisch dieet, een van de vele manieren waarop ze duurzaamheid integreert in haar leven. 

Kun je een specifiek moment of ervaring delen waarop je je echt bewust werd van het belang van duurzaamheid? Hoe heeft dit je perspectief veranderd? 

”Thuis hadden we altijd overvloed, vooral als het om eten ging. Mijn stiefvader, ooit kok, zorgde ervoor dat er altijd veel en gevarieerd eten op tafel stond, maar ik zag ook dat er vaak eten werd weggegooid. Dat maakte mij al op jonge leeftijd bewust van verspilling, of het nu om eten, tijd, geld of energie gaat.  

Tijdens mijn studie leerde ik meer over duurzaamheid, hernieuwbare energie en de gebouwde omgeving. Dit heeft mijn blik op duurzaamheid blijvend veranderd. Nu maak ik bewustere keuzes, zoals mijn overstap naar vegetarisch en vaak zelfs volledig plantaardig eten.” 

Als je duurzaamheid zou moeten beschrijven in drie woorden, welke zouden dat dan zijn en waarom? 

Bij duurzaamheid denk ik aan bewust, creatief en collectief.  

  1. Bewust. Veel keuzes die wij in ons dagelijks leven maken zijn onbewuste of keuzes op basis van gemak. Als we allemaal iets bewuster nadenken over onze keuzes, worden deze automatisch duurzamer. 
  2. Creatief. Duurzaamheid hoeft niet saai of beperkend te zijn. Door creatief om te gaan met grondstoffen en mogelijkheden, ontstaan er vaak juist mooiere ervaringen. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld met de nachttrein naar Praag gegaan. Het was een bewuste keuze om niet te vliegen, en door de treinreis als onderdeel van de vakantie te zien – compleet met een vegetarische borrelplank en een Harry Potter-marathon – werd het een onvergetelijke ervaring. 
  3. Collectief. We leven in een gedeeld ecosysteem, waarin elke keuze een invloed heeft op het grotere geheel. Door het collectief in gedachten te houden, maak je automatisch duurzamere keuzes. Een nieuw kledingstuk kopen? Het is verleidelijk om voor fast-fashion te gaan.  Maar als je nadenkt over de volledige impact – van de belasting op het milieu tot de arbeidsomstandigheden van de mensen in de productieketen – kies je eerder voor duurzame alternatieven. 

Kun je een voorbeeld geven van hoe je duurzaamheid integreert in je dagelijkse leven of werk bij CFP? Zijn er kleine veranderingen die je hebt gemaakt die een grote impact hebben? 

In mijn vrije tijd lees ik graag; zowel fictie als non-fictie. Er zijn veel fictie boeken die mij bij zijn gebleven, waarbij het onderwerp duurzaamheid vaak centraal stond. Een deel van die boeken gaat over voeding en wat me vooral is bijgebleven, is de invloed van ons voedingspatroon op onze persoonlijke CO2-voetafdruk. Door bewuster te eten, ben ik voor mijzelf duurzamere keuzes gaan maken.  

“Ik geloof sterk in het ‘ripple effect’, waarbij kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. Toen ik stopte met vlees eten, kreeg ik aanvankelijk weerstand uit mijn omgeving. Nu vragen dezelfde mensen om vegetarische kookboeken als cadeau. Dat motiveert me – ik hoef geen campagne te voeren om toch anderen te inspireren.”

– Nanda Verschoor, Head of International Operations bij CFP

Als je een tijdreiziger kon sturen om een duurzaamheidsboodschap te verspreiden, naar welk tijdperk zou je hem sturen en wat zou de boodschap zijn? 

Als ik een tijdreiziger kon sturen, zou ik hem naar de 20e eeuw sturen, toen consumptie enorm toenam, fast-fashion zijn intrede deed en de bewustwording rondom (plastic) afval beperkt was.  Tijdens een World Cleanup Day vond ik met mijn moeder een oude verpakking van Calvé Borrelnootjes in de duinen.  Aangezien Calvé de merknaam ‘Borrelnootjes’ al in 1996 verkocht heeft aan Duyvis, realiseerde ik me dat dit stuk afval waarschijnlijk al bijna net zo lang rondzwerft als ik op de wereld ben. Dat vond ik echt bizar! 

De boodschap die ik die tijdreiziger mee zou geven? Onze keuzes van vandaag blijven altijd hun sporen achterlaten in de toekomst. Begin bij de kleine dingen, maar schroom niet om groots te denken! 


Ook werken bij CFP?

Nanda laat zien hoe bewuste keuzes en creativiteit bijdragen aan duurzaamheid, zowel thuis als op internationaal niveau. Benieuwd hoe jij bij CFP impact kunt maken? Bekijk onze vacatures en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame toekomst!

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment