Een nieuwe editie van Dutch Green Building Week met als thema ‘Samen op koers’ vindt plaats van 30 september tot en met 4 oktober. De landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen, renoveren en ontwikkelen is een initiatief van stichting Dutch Green Building Council (DGBC). Een vast onderdeel is het gratis DGBW Congres. Onder anderen Marit Bouwmeester en CFP Green Buildings staan op het podium.
Diverse partijen, zoals DGBC, de overheid en marktpartijen, delen tijdens Dutch Green Building Week voorbeelden uit de praktijk en geven concrete handvatten om de volgende duurzame stappen te zetten. ‘Samen op koers’ naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving! De week is een mooie gelegenheid om kennis te vergroten of te delen, maar ook om te netwerken.
Onderdeel van de Dutch Green Building Week is het DGBW Congres. Dit vindt plaats op 1 oktober bij Titaan in Den Haag. Een middag met inspirerende sprekers, kennissessies, rondleidingen en een borrel. Deelname is gratis.
Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, opent het congres met een verhaal over hoe zij het bedrijfsleven naar een duurzame toekomst brengt. Bedrijven en overheden staan immers voor de grote uitdaging om binnen één generatie de economie en samenleving binnen de draagkracht van de aarde te brengen. Econoom Paul Schenderling vertelt hoe je mensen meeneemt in een narratief dat afwijkt van oneindige economische groei.
Hoe je mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengt voor duurzaamheid en het klimaat, laten topsporters Kim Lammers en Marit Bouwmeester op inspirerende wijze zien. Lammers is dagvoorzitter tijdens het congres. Bouwmeester vertelt hoe zij de top bereikte en wat het bedrijfsleven daarvan kan leren. Ook Joost Brinkman, oprichter van stichting Cycling 4 Climate, neemt deelnemers mee op duurzame koers.
Samen met CFP Green Buildings, gouden sponsor van de Dutch Green Building Week 2024, verzorgt Marit Bouwmeester ook een van de subsessies. Tijdens de subsessies komen allerlei actuele opgaven aan bod. Denk aan CO2-reductie, circulariteit en klimaatadaptatie bij renovatie. En is ‘bouwen, bouwen, bouwen’ nou echt dé oplossing voor de wooncrisis? Of zijn andere strategieën en oplossingen denkbaar om meer woningen te realiseren, duurzaam om te gaan met de beschikbare ruimte én de klimaatdoelstellingen te halen? Onder anderen Sanne van Manen van Platform Woonopgave en Frank Wassenberg van Platform31 buigen zich over dit vraagstuk. Ook Europese wet- en regelgeving komt uitgebreid aan bod. Gemeente Rotterdam en andere partijen leggen uit wat de EU Taxonomie in de praktijk betekent.
De hele week organiseren DGBC-partners en partijen uit de bouw- en vastgoedsector activiteiten rondom het thema ‘Samen op koers’ of duurzame onderwerpen. Zo staan er bijvoorbeeld webinars en workshops over Paris Proof vastgoed, netcongestie en circulair bouwen op het programma. Net als een duurzame game en een vaartocht langs voorbeelden van klimaatadaptief bouwen en sociale duurzaamheid. Organisaties kunnen nog steeds activiteiten aanmelden.
Met een verschuiving in het politieke veld wordt er steeds meer een beroep gedaan op de markt om te verduurzamen. De koplopers zetten de koers uit. Maar de bouw- en vastgoedsector heeft nog een lange weg te gaan naar de eindstreep. We staan voor grote sociale en ecologische opgaven. Van woningnood tot de energietransitie, klimaatmitigatie en- adaptatie. Waar begin je dan? Hoe financier je duurzame oplossingen? Hoe rapporteer je over genomen maatregelen? En hoe neem je andere partijen mee op koers naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving? Dat en meer komt aan bod tijdens diverse evenementen en activiteiten die onderdeel zijn van de week.