Deze duurzame gebouwen wijzen de weg in Australië 

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een hoeksteen geworden van de vastgoedsector wereldwijd, en ook in Australië groeit het aantal duurzame gebouwen in rap tempo. De vraag naar milieuvriendelijke gebouwen neemt toe. In reactie hierop verschijnen innovatieve renovatieprojecten en duurzame bouwontwerpen in het Australische vastgoedlandschap, die het potentieel voor een groenere toekomst laten zien. Laten we enkele opmerkelijke duurzame gebouwen in Melbourne en Sydney verkennen die uitblinken door hun toewijding aan duurzaamheid.

Barangaroo South, Sydney 

Barangaroo South, onderdeel van het vernieuwde Barangaroo-waterfrontgebied in Sydney, heeft een 6-sterren Green Star Communities-beoordeling behaald. Het is een waterpositief gebouw en de eerste koolstofneutrale gemeenschap van Australië. Dit is bereikt door:

 • 6.000 vierkante meter zonnepanelen, die genoeg energie opwekken om 137 huizen van stroom te voorzien.
 • 20% van de belichaamde koolstof te verminderen door koolstofintensieve materialen zoals beton, staal en glas te vervangen door minder koolstofintensieve alternatieven – 95% van het gebruikte hout is afkomstig van gecertificeerde bronnen.
 • De grootste centrale gekoeld waterinstallatie die de wijk koelt met havenwater. Dit is efficiënter dan traditionele torengebaseerde koelsystemen.
 • Uitgebreide groene openbare ruimtes en parken, inclusief heel veel biodiversiteit.
 • Verbindingen voor voetgangers en openbaar vervoer om de uitstoot te verminderen.

Barangaroo South is de thuisbasis van 1.800 inwoners en 23.000 kantoormedewerkers, en meer dan 50% van het terrein is nog steeds gewijd aan openbare ruimte. Het trekt jaarlijks ongeveer 18 miljoen bezoekers. Het demonstreert duurzaam ontwerp op wijkniveau door hernieuwbare energie, waterbeheer, groenvoorziening en integratie met openbaar vervoernetwerken. Het Duurzaamheidsplan van Barangaroo South biedt meer informatie over de holistische benadering van duurzaamheid.

Pixel Building, Melbourne

Het Pixel Building in Carlton, Melbourne, is een opvallend voorbeeld van duurzame architectuur en techniek. Dit gebouw met diverse appartementen omvat een reeks milieuvriendelijke kenmerken:

 • Het gebouw genereert zijn eigen energie en water via windturbines op locatie en een groen dak dat gebruikmaakt van de verdamping van grijs water.
 • Indien nodig kan het gebouw losgekoppeld worden van de hoofdwatervoorziening en zelfvoorzienend zijn voor alle faciliteiten, met uitzondering van drinkwater.
 • Het heeft een anaëroob vergistingssysteem om organisch afval te verminderen.
 • “Pixelcrete” is gebruikt – een laag-koolstof beton alternatief met 50% minder belichaamde emissies.

Het Pixel Building is LEED Platinum gecertificeerd en behaalde een perfecte 6-sterren Green Star-beoordeling. Naast de duurzame elementen maakt het gedurfde geometrische ontwerp en het gebruik van kruisgelamineerd hout het Pixel Building een architectonische uitblinker. Het toont aan dat groene gebouwen zowel milieubewust als visueel indrukwekkend kunnen zijn.

Fotocredits: John Gollings

Council House 2 Building, Melbourne 

Geopend in 2005, behaalde het Council House 2 (CH2) gebouw in Melbourne Australië’s eerste 6-sterren Green Star-certificering voor kantoordesign. De duurzame kenmerken maken het mogelijk om:

 • 80% minder energie te verbruiken vergeleken met conventionele gebouwen.
 • Groene verticale beplanting aan de noordgevel en op het dak te gebruiken voor schaduw, schittering en luchtkwaliteit. Toegang tot natuur verhoogt ook de productiviteit door stress te verminderen.
 • De westelijke gevel is voorzien van houten luiken die bedienbaar zijn, verticale luiken die volledige zomerschaduw bieden terwijl ze toch gefilterd daglicht en uitzicht mogelijk maken. Dit maximaliseert het gebruik van natuurlijk licht.
 • 75% minder water te verbruiken door regenwateropvang en recyclingsystemen. Dit wordt grotendeels bereikt door wateropvang en een meervoudige waterzuiveringsinstallatie onder het gebouw, die water uit het riool van Little Collins Street opvangt.
 • Groene daken en muren met planten in een verhouding van 1:1 ten opzichte van het aantal medewerkers.
 • 100% gefilterde buitenlucht in plaats van gerecycleerde lucht te gebruiken.

CH2 laat zien hoe het renoveren van een bestaand pand met geavanceerd groen design de milieuprestaties dramatisch kan verbeteren en tegelijkertijd een gezondere, productievere werkplek voor de gebruikers kan creëren. Lees meer over hoe CH2 werkt in het rapport ‘CH2 how it works’.

Council House 2, Melbourne
Fotocredits: City of Melbourne

One Central Park, Sydney

Een van Australië’s meest iconische groene gebouwen, One Central Park, verbruikt 25% minder energie dan een conventioneel gebouw van vergelijkbare grootte. De verticale tuin beslaat 50% van de gevel van het gebouw en omvat 250 soorten inheemse Australische bloemen en planten.

De belangrijkste duurzame kenmerken van One Central Park zijn:

 • Het verminderen van de koelenergiebelasting met een vijf kilometer lang systeem van lineaire randschotten die fungeren als permanente schaduwschelpen, waardoor de thermische impact van de appartementen met ongeveer 20% wordt verminderd. Extra schaduw van de planten zelf kan de warmtewinst met nog eens 20% verminderen.
 • Een ter plaatse aanwezig tri-generatie plant die de emissies met 190.000 ton vermindert over 10 jaar.
 • De verticale tuinen, een daktuin en regenwateropvangsystemen.
 • Het heeft een 5-sterren Green Star-beoordeling behaald.

Met zijn opvallende levende gevel, hernieuwbare energieopwekking en initiatieven voor emissiereductie is One Central Park een perfect voorbeeld van hoe duurzaam design naadloos kan worden geïntegreerd in architectonische iconen.

Melbourne Quarter, Melbourne

Melbourne Quarter, in het hart van de CBD, werd voltooid in 2020 en is de thuisbasis van toonaangevende bedrijven zoals EnergyAustralia, Datacom en de Productivity Commission. Het heeft de hoogste duurzaamheidsbeoordeling voor wijken in Australië gekregen via de 6-sterren Green Star Communities award (die ‘wereldleiderschap in duurzaam ontwerp’ vertegenwoordigt).

Melbourne Quarter stelt nieuwe normen voor duurzaam ontwerp. De opvallende kenmerken van deze constructie zijn onder andere:

 • Een focus op het toevoegen van waarde en het verlagen van kosten voor klanten, wat heeft geleid tot toonaangevende energie-efficiëntie resultaten, inclusief energiezuinige commerciële gebouwen met hoogefficiënte PV-panelen.
 • Een slim LED-verlichtingssysteem en bewegwijzering, dat door de gehele begane grond van de wijk zal worden verweven.
 • Bij de bouw van Melbourne Quarter zal tot 90% van al het bouwafval worden gerecycled als onderdeel van ons Duurzaamheidsactieplan. 95% van al het gebruikte hout in de bouw en constructiewerkzaamheden zal worden verkregen uit bronnen die duurzame land- en beheerpraktijken hanteren of hergebruikt hout.
 • Opgevangen regenwater zal in Melbourne Quarter worden gerecycled voor irrigatie in de hele wijk.

Melbourne Quarter toont duurzaamheid door middel van uitgebreid afvalbeheer, duurzame materiaalbronnen, waterrecycling en hoge certificeringsdoelstellingen voor groene gebouwen in de commerciële componenten. Lees meer over de duurzaamheidsvisie van Melbourne Quarter.

Sustainable buildings Australia - Duurzame gebouwen in Australië
Fotocredits: Ricky Ricardo

Toenemende vraag naar groen wonen en werken van huurders en de samenleving

De bovenstaande voorbeelden van duurzame gebouwen in Australië banen de weg voor een duurzamere gebouwde omgeving. Naarmate de effecten van klimaatverandering intensiveren en de regelgeving rond energie-efficiëntie en uitstoot strenger wordt, wordt leiderschap in duurzame vastgoedontwikkeling een belangrijke concurrentiefactor. Deze baanbrekende gebouwen laten zien dat prioriteit geven aan milieuduurzaamheid niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook gezondere, productievere ruimtes creëert die voldoen aan de groeiende vraag van huurders en de gemeenschap naar groen wonen en werken. Met zijn toewijding aan duurzame praktijken is de Australische vastgoedsector goed gepositioneerd om te profiteren van de transitie naar een milieuvriendelijke, koolstofarme toekomst.

Je vastgoed duurzamer maken

De bovenstaande voorbeelden van duurzame gebouwen in Australië laten uitstekende duurzame praktijken zien. Voor een holistische benadering moeten deze praktijken echter op zowel grote als kleine schaal worden toegepast. Ben je geïnteresseerd in het groener maken van je gebouw of portefeuille in Australië? Neem contact op met CFP Green Buildings voor deskundige hulp. Wij zijn er om je te helpen inzicht te krijgen in de energie-efficiëntie van je vastgoed en je duurzaamheidsdoelen te bereiken met behulp van de Green Buildings Tool.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment