Data crunchen met MeterInsight helpt businesscase verduurzaming kloppend te maken

De oplettende kijker heeft MeterInsight al eens voorbij zien komen tijdens de CFP Innovatiedag: een tool die in één oogopslag je energieverbruik en -opwek inzichtelijk maakt. Inmiddels werken MeterInsight en CFP Green Buildings een jaar samen en vertellen MeterInsight-oprichter Erwin de Moel en CFP-consultant Youp van der Zande meer over de samenwerking.

Inzicht is cruciaal voor verduurzaming

Wanneer je aan de slag gaat met verduurzaming, zijn energiemonitoring en -management goede manieren om je energieverbruik en -kosten te verminderen. Inzicht is hierbij cruciaal. Erwin de Moel, oprichter van MeterInsight legt uit hoe het platform helpt om je energieverbruik inzichtelijk te maken: “MeterInsight laadt meetdata van onder andere alle hoofd- en tussenmeters en bruto productie meters in en geeft op basis hiervan een overzicht van het energieverbruik én de energieopwek van je portfolio. Per pand kun je per dag precies zien wanneer en hoeveel energie wordt verbruikt en opgewekt en je kunt dit afzetten tegen andere panden binnen je portfolio.”

Youp van der Zande, energieconsultant bij CFP, vult aan: “We gebruiken MeterInsight voor onze klanten om te rapporteren over energieverbruik, maar ook om te alarmeren. Zien we ergens een onverwachte piek qua energieverbruik, dan betekent dat meestal dat er ruimte is voor besparing. Ook kunnen we met de verkregen inzichten het energieverbruik goed afstemmen op de energieopwekking.”

Data crunchen en benchmarken

Wanneer Youp energiescans uitvoert, krijgen klanten ook direct toegang tot het platform van MeterInsight. Dit heeft verschillende voordelen. Youp: “De data van een klant kan eenvoudig ingeladen worden in MeterInsight Energiemanagement. Zowel onze klant als wij krijgen hiermee volledig inzicht in het verbruik en de opwek, gebaseerd op daadwerkelijke data. Dat is fijn, want hierdoor kan ik heel concreet worden in mijn advies over te nemen maatregelen. Daarnaast kunnen we met behulp van het platform benchmarken. Het platform laat namelijk zien hoe het ene pand presteert ten opzichte van andere panden in een portfolio. Dit maakt het voor onze klanten vaak tastbaarder en makkelijker om keuzes te maken.”

MeterInsight en CFP Green Buildings: een goede match

De samenwerking tussen MeterInsight en CFP blijkt een goede match te zijn. Youp: “MeterInsight is innovatief en heeft een frisse blik op de materie. Qua werkwijze sluiten ze ook goed aan bij CFP. We werken intensief samen om het platform verder door te ontwikkelen en we evalueren onze samenwerking ieder kwartaal. Daarnaast ontwikkelen we zelf ook onze eigen software, zoals de Green Buildings tool. We weten intern hoe zaken rondom software ontwikkeling werken en dat schakelt fijn.” Erwin vult aan: “We stemmen onze roadmap ook met elkaar af, zodat we goed aan blijven sluiten bij de wensen van CFP en de klanten van CFP. Zo wordt ons platform steeds intuïtiever en kunnen klanten er steeds makkelijker mee werken.”

“Met behulp van MeterInsight krijgen onze klanten alle relevante informatie over hun energieverbruik overzichtelijk in één dashboard. Er zijn andere partijen in de markt, maar die lijken een beetje op een Zwitsers Zakmes. Met heel veel opties, waarvan je de meeste bijna nooit gebruikt. Het zakmes wordt hierdoor onnodig dik en onoverzichtelijk.”

– Youp van der Zande, consultant bij CFP Green Buildings

Een kloppende businesscase met de Green Buildings Tool en MeterInsight

De volgende mijlpaal is een uitrol naar steeds meer klanten van CFP Green Buildings. Youp: “De data uit MeterInsight is een mooie aanvulling op onze Green Buildings Tool. We kunnen nu werken met exacte data wat betreft het energieverbruik en de opwek, waardoor we klanten nog gerichter kunnen adviseren over te nemen maatregelen. Hiermee helpt MeterInsight de businesscase voor verduurzaming kloppend te maken. Maar ook voor rapportages richting Paris Proof en de Werkelijke Energie Intensiteit Indicator (WEii-indicator van Dutch Green Building Council) zijn deze inzichten gewoon onmisbaar.”

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment