Ontmoet Inge Westerink, een energieke duurzaamheidsconsultant van CFP Green Buildings. Met een verrassende switch van de schijnwerpers van het theater naar de spotlights van duurzaamheid, is Inge een bron van inspiratie voor iedereen die gelooft dat verandering mogelijk is. In dit interview vertelt ze over haar passie voor duurzaamheid en haar ervaringen bij CFP, van diepgaande CO2-analyses tot innovatieve projecten die echt het verschil maken. Laat je inspireren door Inge’s verhaal over het groener en gezonder maken van onze wereld, één gebouw tegelijk.
Mijn naam is Inge Westerink, 32 jaar en ik ben inmiddels bijna een jaar werkzaam bij CFP Green Buildings als Sustainability Consultant. Hierin focus ik mij op verschillende projecten waaronder ESG-strategieontwikkeling en rapporteren, CO2-rapporteren en WELL– en BREEAM-certificeringstrajecten.
In mijn persoonlijke leven ben ik sinds 2020 inmiddels bezig met het verduurzamen van mijn leven. Destijds keek ik de documentaire ‘The True Cost’ en dit veranderde mijn perspectief op consumptie en het economische systeem volledig. Toen ben ik ook eens grondig gaan kijken naar mijn eigen consumptiepatronen en hoe ik hierin een bijdrage kon leveren met de keuzes die ik als consument kon maken. Om mijn impact te vergroten ben ik mijn weg naar een duurzamer bestaan gaan delen op Instagram en mijn eigen blog genaamd ‘Sustainability with Inge’. Het willen vergroten van mijn impact is uiteindelijk ook doorgegroeid naar mijn carrière. Omdat er voor organisaties veel meer te behalen is dan voor 1 consument. Ik ben heel blij dat ik nu verschillende bedrijven tegelijkertijd kan helpen aan het verduurzamen van hun gebouwen en organisaties.
Het inzicht dat ons werk creëert vind ik een van de mooiste dingen. Daar begint verduurzamen namelijk mee, je bewust worden van wat je kan doen om te verbeteren en dit meenemen in je strategie en actieplan. Dit heeft voor veel organisaties direct impact omdat verduurzaming zo heel concreet wordt. Zo leverde ik recent een CO2-rapportage aan waarbij de klant mij vertelde dat de uitkomst hun zo verraste. Zonder dit inzicht waren ze dus nooit dezelfde stappen gaan zetten en het is gaaf om daaraan bij te mogen dragen. Daarnaast maken wij veel impact met het inzichtelijk maken van de kosten van verduurzamingsprojecten en de gerelateerde terugverdientijd. Op de lange termijn is verduurzaming vaak juist een goede keuze op financieel gebied. Wij doorbreken hiermee het stigma dat het woord ‘duurzaam’ met zich meedraagt: namelijk dat het duur is.
“Verduurzamen begint met het inzicht in wat je kunt doen om te verbeteren, en dat meenemen in je strategie en actieplan.”
– Inge Westerink, Sustainability Consultant bij CFP Green Buildings
Het meest uitdagende is dat de industrie continu in beweging is en wij eigenlijk koplopers zijn die invulling geven aan wetgeving en standaarden voor de vastgoedindustrie. Wetgeving en standaarden geven namelijk vaak wel richting maar hebben aanvullend deskundige invulling nodig. Als onze klanten hier zelf niet uitkomen dan komen ze naar ons toe voor advies. Wij lossen dit dan voor hen op. Hiermee zijn wij veel aan het innoveren. Dit is uitdagend maar geeft ook veel voldoening.
Persoonlijk is een van de grootste successen dat ik een nieuw duurzaam carrièrepad ben ingeslagen. Ik heb namelijk een achtergrond als musical artiest. Met veel passie, cursussen en vooral een drive veel te willen leren is het gelukt deze stap te maken. Daarnaast heb ik inmiddels zo’n 11.000 volgers op Instagram die ik mag inspireren over hoe je je leven kan verduurzamen. Ook persoonlijk heb ik het roer omgegooid, ik koop veel minder en wat ik koop is van hoogwaardige kwaliteit en bij voorkeur van duurzame en/of lokale merken. Ook eet ik veel minder vlees en probeer ik zo veel mogelijk met het OV en de elektrische auto te reizen in plaats van vliegen.
CFP Green Buildings is een bedrijf dat zich richt op het verduurzamen van zoveel mogelijk bestaande gebouwen voor hun klanten. Inmiddels heeft het bedrijf al inzicht gegeven en geholpen bij de verbetering van 3.5 miljoen gebouwen, een indrukwekkend aantal. Daarnaast is het bedrijf recent ook B Corp gecertificeerd, en heeft het een EcoVadis Silver certificering. Een prachtige stap om ook zelf als CFPf inzicht te krijgen in de duurzaamheid van het bedrijf en dit verder te kunnen verbeteren.
Bij CFP werken we met zelfsturende teams. Dit betekent dat je zelf het initiatief moet nemen als je hulp nodig hebt van collega’s. Door deze structuur staat iedereen er altijd voor open om elkaar te helpen. Zo leren we van elkaar en zorgen we dat we het beste advies of product kunnen leveren aan de klant.
Het feit dat ik met mijn werk een bijdrage mag leveren aan het verbeteren en verduurzamen van de leef- of werkomgeving van andere mensen is waar ik blij van word. Uiteindelijk is het verduurzamen van onze gebouwen niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de gebouwgebruikers. Hier worden we met z’n allen gezonder van en dat inspireert mij om te doen wat ik doe.
Daarnaast is ook het verbeteren van de werkomstandigheden in de waardeketens van de producten en materialen die bedrijven inkopen een grote motivatie. Ik ben ervan overtuigd dat als we bepaalde werkomstandigheden hier in Nederland niet zouden accepteren dat we die dan ook niet moeten accepteren in de waardeketens van de producten en materialen die we inkopen. Hier hoop ik in de toekomst nog een grotere bijdragen aan te mogen gaan leveren.
Dutch Green Building Council heeft recent een handreiking gepubliceerd over Scope 3 CO2 rapporteren voor de bouwsector. Dit vind ik een mooie ontwikkeling omdat dit ervoor gaat zorgen dat de industrie straks op een vergelijkbare manier gaat rapporteren over de impact van het bedrijf op dit gebied. Ook komt de impact van de materialen die we gebruiken in de vastgoedsector hierin naar voren. Momenteel mist er nog veel specifieke data van de leveranciers van deze materialen in de vorm van Environmenal Product Declarations (of EPDs). Deze zijn gebaseerd op een levenscyclusanalyse (ook wel LCA). De LCA+ ontwikkeling vind ik erg interessant. Die kijkt naar de impact van de gehele levenscyclus van een materiaal tot en met het verwerken en terugwinnen van de materialen aan het einde van de levenscyclus. Een circulair perspectief. Dit perspectief kan ons helpen de materialen in de toekomst op een andere manier toe te passen en te verwerken.
Allereerst denk ik dat je niet bang moet zijn om nieuwe dingen te proberen en te ontwikkelen. Innovatie is ontzettend belangrijk om een duurzamere vastgoedsector te ontwikkelen en hier dragen wij aan bij. Hiervoor heb je aanvullend creativiteit, analytisch denkvermogen en oplossingsgerichtheid nodig en is het belangrijk om empathisch te zijn naar je klanten. Elke klant heeft een andere reden om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Dit echt goed begrijpen is belangrijk om je advies daarop aan te kunnen passen.
Wat zou Inge willen zeggen tegen mensen die overwegen om bij CFP Green Buildings te komen werken? “Dit is echt een plek waar je veel kan leren en ook kan sturen welke kennis je wilt opdoen met de projecten waar je aan werkt. Wij hebben regelmatig evaluaties om te kijken of we energie krijgen van de projecten waar we aan werken. Dit zijn momenten om te kijken welke impact je wilt maken en hoe je deze kunt blijven vergroten.”