
CFP Innovatiedag 2025: Innovaties in Zaal 2 – Weerwater
Duurzame innovatie is de sleutel tot een toekomstbestendige vastgoedsector. Tijdens de 23e CFP Innovatiedag kwamen in Zaal 2 – Weerwater diverse baanbrekende technologieën en concepten aan bod die bijdragen aan CO2-reductie, circulaire economie en natuurinclusief bouwen. Experts, startups en beleidsmakers deelden hun inzichten met zo’n 100 bezoekers en zochten naar samenwerkingen om versneld impact te maken.
Benieuwd wat er in Zaal 1, The Village gebeurde? Lees het hier.
De aftrap: urgentie en innovatie
Op 13 maart kwamen experts, ondernemers en beleidsmakers samen in het Proeflokaal Flevoland, een locatie die symbool staat voor duurzaamheid en innovatie. Bram Adema (CFP Green Buildings) en Hillebrand Koning (Provincie Flevoland) openden de dag. Bram onderstreepte de rol van innovatie binnen CFP en het belang van samenwerking: “Vandaag gaan we in een dragons’ den pitchers kritisch bevragen, maar vooral de verbinding zoeken. Eerdere edities hebben bewezen dat innovaties hier de kans krijgen om nieuwe klanten en samenwerkingen te vinden.”
Hillebrand Koning reflecteerde op de duurzame ambities van de provincie en de rol van gebouwen in klimaatadaptatie. Hij wees op het belang van natuurgebaseerde oplossingen: “Kijk naar het plafond en stel je voor dat hier water staat. Zonder innovaties en slimme ontwerpen zouden we dagelijks moeten omgaan met zulke scenario’s.”
Innovaties in Zaal 2: Weerwater
In Zaal 2: Weerwater kwamen de volgende innovaties aan bod. Rosalie van der Stege van Ecoteers nam plaats in de zaal en vatte de pitches voor ons samen.
Comfortabel verduurzamen
Duurzame keuzes maken betekent inleveren op comfort? Deze Innovatiedag bewees het tegendeel. Verschillende pitchers lieten zien hoe hun slimme innovaties niet alleen duurzaam zijn, maar ook juist comfortverhogend.
Rinse&Go
Zo introduceerde Jeffrey de slimme spoelstations van Rinse&Go. Sinds de introductie van de herbruikbare beker hebben bedrijven hun logistiek aangepast. In plaats van wegwerpbekers worden veelvuldig herbruikbare bekers ingezet en de schoonmaak laat zijn sporen achter. Waar sommige bedrijven kiezen voor een ophaalsysteem met bijkomende transportkilometers, draait in andere kantines de vaatwasser overuren omdat collega’s bij elke koffie of thee een nieuwe beker pakken.
Dat moet anders kunnen en Rinse & Go maakt dat makkelijk. Met hun spoelstations wordt er bijna 70% water bespaard vergeleken met de vaatwasser en verbruik je 80% minder water dan bij spoelen onder de kraan! Een water aan- en afvoerpunt is het enige benodigde om zo’n slim spoelstation te installeren. Ook ideaal voor onderweg: zo zit je niet met je vieze beker in de trein of auto, maar neem je ‘m gewoon weer schoon mee terug.
Comforest
Van holistisch softwarebedrijf naar holistisch klimaatsysteem: dat is het verhaal van Comforest. Toen de onderneming van Serge een eigen kantoorpand kocht, ontdekte hij de haperingen van een zuinig gebouw realiseren. Hij had contact met verschillende installateurs en het klimaatbeheersysteem bleek star. Met zijn holistische blik bouwde Serge zelf een klimaatsysteem waar ruimtes individueel mee konden worden aangestuurd qua verwarming, verlichting en stroom.
In kantoorpanden mag bijvoorbeeld 70% van de tijd alles uitgeschakeld zijn, behalve de koelkast. Na het optimaliseren van alle processen wisten ze maar liefst 75% vermindering in verbruik te realiseren. Toen wist Serge: deze impact willen we op meer plekken gaan maken.
En nu is daar Comforest: een holistisch systeem dat zorgt voor eenvoudig en slim gebruik van je pand zoals je wilt, met alle mogelijkheden die je nodig hebt. Zo worden alle nieuwe en oude gebouwen toekomstbestendig en bespaar je tot wel 70% aan energieverbruik.
NewLand Nature Development
Ook het NewLand Nature Development project neemt hobbels weg en creëert nieuwe mogelijkheden. Dit financieringsfonds is opgezet door CFP en speelt in op drie trends: er moet meer natuur komen, er zijn financieringstekorten voor natuurprojecten en mensen zijn in staat om natuur te maken. Er zijn namelijk veel natuurprojecten waar alle betrokken partijen het eens zijn over de aanpak en ook de vergunningen rond zijn, maar waar de financiering de bottleneck blijkt.
NewLand Nature Development weet dit op te lossen door zowel natuurprojecten als financieringsmogelijkheden op te delen in compartimenten. Deze worden vervolgens aan de hand van risico- en rendementseigenschappen gematcht waardoor de financiering veel eenvoudiger rond kan komen.
Waar je dan aan moet denken? Natuurprojecten worden bijvoorbeeld opgedeeld in voorloop kosten, vastgoed en credits. Onderzoekskosten in het voortraject passen bij eigen vermogen, vastgoed kan gefinancierd worden door een lange leningen met onderpand en credits passen bij korte leningen.
Zo maakt NewLand het met slimme blended finance mogelijk om natuurprojecten wél te gaan realiseren. En dat is hard nodig voor het behoud van biodiversiteit, het tegengaan van klimaatverandering, water management en gezondheid van de samenleving.
Priva
Ook Priva heeft comfort hoog in het vaandel. Met een slim algoritme weet dit systeem energieverbruik niet alleen te analyseren, maar ook te voorspellen. Verschillende technologieën worden gecombineerd om in te spelen op het verwachte verbruik, waarbij AI modellen beslissen welke systemen wanneer ingeschakeld worden. Een bandbreedte met een onder- en bovengrens geeft hierbij kaders aan, waarbinnen de energie optimaal opgeslagen en ingezet wordt.
Priva is te gebruiken met alle bestaande systemen die je kunt bedenken. Van laadpaalpleinen tot accu’s, lichtsensoren en PV panelen. Het systeem houdt rekening met de weersvoorspellingen, energieprijzen, gedrag van pandgebruikers en de gebouwkenmerken zoals de ligging. Zo is het precies de temperatuur die je ‘s ochtends wenst als je binnenkomt in het gebouw en bespaar je ondertussen tot meer dan de helft van het voormalige energieverbruik.
Next level upcycling
Aectual
Hoe je besparingen kunt realiseren weten ze ook bij Aectual: Hedwig vertelde op hele heldere manier hoe zij het afvalprobleem oplossen met design interieurs en meubels. De bouwsector levert maar liefst 35% van al het afval wereldwijd en Aectual doet wat met deze afvalstromen. Zij maken er middels 3D printing nieuwe interieur items van en staan dan ook niet voor niets bekend als de ultieme upcyclers. Het proces is 100% circulair: elk item kan namelijk weer versnipperd en hergebruikt worden. Daarmee wordt ook nog eens 80% CO2-besparing gerealiseerd per productie.
Welk afval ze gebruiken? Eigenlijk bijna alles. Van hout tot drankkartonnen en polypropeen. Daarmee worden overigens geen simpele of saaie meubels gemaakt. Aectual maakt design items.
Biodiversiteit boosters
Carbon Neutral Initiative
Groendaken hebben we al vaker voorbij zien komen op de CFP Innovatiedag. Carbon Neutral Initiative doet er een schepje bovenop en maakt groendaken die CO2 permanent uit de lucht verwijderen. En dat is nieuw. Zo profiteer je met een groendak niet alleen van versterking van de biodiversiteit, lagere temperaturen in de omgeving, wateropvang en geluidsisolatie, maar wordt er ook CO2 verwijderd.
Carbon Neutral Initiative doet dit met enhanced weathering: door het toevoegen van hele fijne gesteenten. Die reageren met CO2 en absorberen het vervolgens. Door dit proces te versnellen kan er tot wel 2-4 gigaton CO2 per jaar bespaard gaan worden. Er is namelijk genoeg gesteente en dakoppervlakte.
Een vergelijkbaar proces weten ze ook te realiseren met tuinaarde, vertelde Peter-Paul. Door hier mineralen aan toe te voegen kan deze aarde ook CO2 verwijderen. Daarbij gaat het om 100 kg netto CO2 verwijdering per ton tuinaarde.
BeeGrateful
Een verfrissende pitch met nieuwe inzichten: dat bracht BeeGrateful. Zoe en Floor benadrukten iets wat veel mensen helemaal niet weten: dat er ook wilde bijen zijn die geen honing maken. En juist die bijen worden met uitsterven bedreigd. Dat is een probleem voor de biodiversiteit én omdat dit tegelijkertijd de wereldwijde voedselzekerheid in gevaar brengt.
Met het Streetlight bijenhotel creëert BeeGrateful niet alleen bewustwording voor het belang van de wilde bij, ze bieden ook een goede leefomgeving én monitoren met slimme AI-technieken hoe het gesteld staat met de bij in de omgeving van de Streetlight. Zo voorzien ze in nuttige data voor gemeenten, provincies en bedrijven, waar een impactrapportage aan gekoppeld kan worden die nuttig is voor de richtlijnen in de EU New Deal en CSRD verplichtingen.
Winnaars en vooruitblik
Na een inspirerende middag werden de meest impactvolle innovaties beloond. De CFP Innovatiedag Award werd uitgereikt aan Beegrateful, het initiatief dat wilde bijensoorten monitort en bijdraagt aan biodiversiteit in steden. De tweede plek ging naar Aectual, dat 3D-geprinte circulaire interieurs ontwikkelt. De derde plek ging naar Doepel Strijkers Architecten, voor hun werk op het gebied van bioclimatic design en natuurlijke ventilatieoplossingen.
Met de CFP Innovatiedag 2025 achter de rug, blikken we vooruit naar het Green Buildings Event 2026. Hier krijgt de winnaar van de CFP Innovatiedag opnieuw een podium. Houd onze website in de gaten voor updates en nieuwe ontwikkelingen!
tijdens de CFP Innovatiedag 2025.
Meer weten over de pitches in zaal 1 The Village? Lees dan hier het verslag of bekijk de aftermovie voor een complete indruk van de 23e CFP Innovatiedag.