CFP Innovatiedag 2025: Innovaties in Zaal 1 – The Village

Innovaties zijn het krachtigste middel om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te realiseren. Tijdens de 23e CFP Innovatiedag kregen baanbrekende ideeën en technologieën het podium die de vastgoed- en bouwsector kunnen verduurzamen. In een energieke setting deelden experts, startups en beleidsmakers hun inzichten met zo’n 100 bezoekers en werden nieuwe verbindingen gelegd. Lees hier wat er zich afspeelde in zaal 1 ‘The village’.

Benieuwd wat er in Zaal 2, Weerwater gebeurde? Lees het hier.

De aftrap: urgentie en innovatie

Op 13 maart kwamen experts, ondernemers en beleidsmakers samen in het Proeflokaal Flevoland, een locatie die symbool staat voor duurzaamheid en innovatie. Bram Adema (CFP Green Buildings) en Hillebrand Koning (Provincie Flevoland) openden de dag. Bram onderstreepte de rol van innovatie binnen CFP en het belang van samenwerking: “Vandaag gaan we in een dragons’ den pitchers kritisch bevragen, maar vooral de verbinding zoeken. Eerdere edities hebben bewezen dat innovaties hier de kans krijgen om nieuwe klanten en samenwerkingen te vinden.”

Hillebrand Koning reflecteerde op de duurzame ambities van de provincie en de rol van gebouwen in klimaatadaptatie. Hij wees op het belang van natuurgebaseerde oplossingen: “Kijk naar het plafond en stel je voor dat hier water staat. Zonder innovaties en slimme ontwerpen zouden we dagelijks moeten omgaan met zulke scenario’s.”

Innovaties in Zaal 1: The Village

In Zaal 1: The Village kwamen de volgende innovaties aan bod. Marvin van Kempen van Duurzaam Gebouwd nam plaats in de zaal en vatte de pitches voor ons samen.

Virtual Monkey: Bouwplanning met virtual reality

In zaal nummer één ‘The Village’ trapte Frank Schoonhoven van Virtual Monkey af. ‘Virtual’, want zijn organisatie houdt zich bezig met een virtual reality-concept dat de bouw doet kantelen, zodat er minder schadelijke broeikasgassen worden uitgestoten. Frank lichtte toe: “Het stelt professionals in staat om door virtuele modellen en gebouwen te lopen. Verander het interieur en bekijk in de ontwerpfase al welke aanpassingen je kunt maken.”

De mogelijkheid om al in een vroeg stadium door een pand te lopen, zorgt ervoor dat niet alleen de architect maar ook de bouwer en eindgebruiker meer zicht krijgen op de realisatie. Frank ging verder: “Er is sprake van vijf miljard euro per jaar aan faalkosten. Door in virtual reality te stappen ervaar je meteen welke aanpassingen in je gebouw mogelijk zijn. En welke gevolgen die hebben.” Er zijn volgens hem meer voordelen, naast het reduceren van faalkosten. “Zo hebben we een relatief grote hoeveelheid leegstaande panden. Acht procent staat leeg. Wat is daar allemaal mogelijk?” Een vraag uit de zaal hint nog op een mogelijke upgrade. “Is een koppeling met de Nationale Milieudatabase (NMD) mogelijk?” Hoewel Frank daar nog geen definitief antwoord op kan geven, werd het zaadje in ieder geval geplant.

Biobased Isolatiematerialen Gooi & Vechtstreek

Alje Kuiper, kwartiermaker circulaire economie Gooise Meren, duidde de kansen van biobased gewassen en isolatiematerialen. Hij legde eerst uit dat ketensamenwerking essentieel is voor een biobased en circulaire economie. “Anders ben je kansloos. De circulaire economie vorm je lokaal, met andere waarde modellen en andere concepten. Het verlangt van partijen dat ze samen nadenken over nieuwe businesscases. Wij ontwikkelden circulair beleid om ketensamenwerking eenvoudiger te maken en gaan honderd procent circulair inkopen.”
In het bijzonder belichtte Alje een biobased materiaal dat volgens hem veel potentieel heeft, Lisdodde. Een gewas dat honderd jaar geleden al verbouwd werd en waarvan isolatiemateriaal van werd gemaakt. “Deals zijn een basisvoorwaarde voor ketensamenwerking, dus werken we toe naar een Lisdodde-deal. We hebben aannemers nodig en woningcorporaties nodig. Zij geven aan hoeveel ze kunnen afnemen en corporaties krijgen de vraag om langdurige te participeren. Boeren willen zekerheid dat wat ze verbouwen ook wordt afgenomen. En als gemeente maken we prestatieafspraken.” Tot slot daagde hij uit: “Doe mee met de keten biobased isolatiematerialen.”

FairClimateFund: CO2-reductie via schoner koken

Robert Okhuysen van FairClimateFund vertelde over een prangend probleem, namelijk het feit dat dertig procent van de wereldbevolking nog altijd op open vuur kookt. De meest kwetsbare mensen op het vlak van klimaatverandering hebben hiermee te maken. Robert: “Twee miljoen mensen koken nog op open vuur en zorgen voor drie procent van de CO2-uitstoot. De vermindering is essentieel, want kijken we naar de anderhalve graad Celsius opwarming die we maximaal willen en de beschikbare CO2-budgetten, dan gaan we die zonder actie overschrijden.”

Aan de bak dus. Maar hoe? “Zorg voor reductie van CO2 en investeer daarin. Vergroot vervolgens je impact met Carbon Credits.” De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) legt de nadruk al op het reduceren van emissies in scope 1, 2 en 3. De directe en indirecte emissies. “We ontwikkelen schoner koken projecten die de CO2-uitstoot verminderen, waarvan de reductie wordt omgezet in Carbon Credits. Die kun je als bedrijf aanschaffen om extra klimaat- en sociale impact te maken.”

Land van Ons: Biodiversiteit herstellen met landbouwgronden

Klimaatimpact zagen we ook terug in de uitdaging die Matthijs Visser van Land van Ons stelde, namelijk biodiversiteitsherstel. “Wij kopen landbouwgrond van natuurinclusieve boeren. En nemen specifieke maatregelen op percelen, hopende richting te geven aan de ontwikkeling van biodivers platteland in Nederland.” Door zelf eigenaar te worden van de grond, is het eenvoudig bepalen wat ermee gebeurt. “Met meer dan 30.000 leden en 350 hectare grond timmeren we aan de weg. De komende drie jaar willen we verdubbelen in leden en aantal hectare.”

Maar… daar is kapitaal voor nodig. “Daarom nodigen we bedrijven uit om mee te doen en startten we een campagne. We moeten ons realiseren dat, hoe duurzaam we ook bouwen, er een gebouw komt te staan dat er eerst niet stond. Er verdwijnt dus biodiversiteit. Dat willen wij rechtzetten. Wij willen de balans weer terugbrengen.”

Doepel Strijkers Architecten: Bioclimatic design

Duzan Doepel nam de bezoekers mee in radicaal andere vormen van ontwerpen. Hij is overtuigd dat de natuur oplossingen biedt voor duurzame gebouwen en vertelde over de mogelijkheden van bioclimatic design. Dit gebruikt de natuur als inspiratiebron. Eerst richtte hij zich op de noodzaak van anders ontwerpen: “Als we de doelstellingen van Parijs willen halen, dan moeten we onze ontwerpen veranderen. We stoppen meer en meer techniek in onze gebouwen en het is tijd om die koers aan te passen naar ‘no tech’, minimalistisch gebruik van installaties. Als architect raakte ik geïnteresseerd in hoe de natuur oplossingen biedt die hierop inspringen.”

Vroeger werden steden en dorpen ontworpen als klimaatinstallaties. “Toen waren we veel onafhankelijker van installaties. Ontwerp daarom als een termietenheuvel, waar het constant 21 graden is, waar natuurlijke ventilatie is. Zo is het gebouw waar we vandaag aanwezig zijn, het Proeflokaal Flevoland, ook ontworpen. Met circulair en biobased materiaal en een glazen dak, omcirkeld door vegetatie.” En hij gaf een positief vergezicht: “We halen de doelstellingen als we ontwerpen vanuit wind, water, vegetatie en aarde.”

Tarnoc: De turbineketel als alternatief voor de cv-ketel

Als we installaties gebruiken, moeten we ervoor zorgen dat ze zo energiezuinig zijn, met een zo laag mogelijke milieu-impact. Daarover vertelde Maurits Vos van Tarnoc, die uitlegde: “We onderzochten of wij een warmtepomp konden ontwikkelen zonder aanpassingen aan een gebouw. En ontwikkelden een nieuwe technologie die hoge temperatuur en tapwater kan maken, waarbij de warmte uit de buitenlucht wordt gemaakt, zonder buitenunit. Met weinig onderhoud, geen koudemiddelen.”

Tarnoc noemt dat de turbineketel, een één-op-één vervanging voor de cv-ketel. De focus ligt op bestaande bouw en monumentale panden. Maurits: “Denk aan scholen en sportverenigingen. Panden die nu te maken hebben met warmteverlies en een hoge energierekening. Hij is efficiënter dan de cv-ketel en maakt goed gebruik van buitenlucht. Hiermee ben je voorbereid op wet- en regelgeving die strenger wordt en de technologie is gepatenteerd. We werken al samen met corporaties en kunnen de warmtepomp al turbineketel al aanbieden vanaf 9.000 euro.”

Intersell: Circulaire badkamers voor sociale huurwoningen

Thomas Schietecat van Intersell sloot de middag af met een pitch over circulaire badkamers. Thomas: “Deze ontwikkelden we specifiek voor sociale huurwoningen. We hebben een concept dat volledig demontabel is, met een snellere plaatsing en een hogere Building Circularity Index (BCI). We passen ook de nieuwste en meest circulaire en biobased producten toe.”
Het concept is ontwikkeld voor en door aannemers, volgens Thomas. “We gebruiken panelen met een zelf ontwikkeld wandframe en kijken welke hergebruikte onderdelen we kunnen toepassen. Onderdelen zijn een duurzame douchesysteem, losmaakbare kliktegels en schakelmateriaal gemaakt van oceaanplastic.” De circulaire badkamer moet daarnaast ook een flinke levensduur hebben, zo blijkt na een vraag uit de zaal: “Vijfentwintig tot dertig jaar moet minimaal mogelijk zijn. Eventueel afval dat ontstaat bij de vervaardiging gaat naar de leverancier, zodat dit opnieuw kan worden ingezet.”

Winnaars en vooruitblik

Na een inspirerende middag werden de meest impactvolle innovaties beloond. De CFP Innovatiedag Award werd uitgereikt aan Beegrateful, een initiatief dat wilde bijensoorten monitort en bijdraagt aan biodiversiteit in steden. De tweede plek ging naar Aectual, dat 3D-geprinte circulaire interieurs ontwikkelt. De derde plek ging naar Doepel Strijkers Architecten, voor hun werk op het gebied van bioclimatic design en natuurlijke ventilatieoplossingen.

Met de CFP Innovatiedag 2025 achter de rug, blikken we vooruit naar het Green Buildings Event 2026. Hier krijgt de winaar van de CFP Innovatiedag opnieuw een podium. Houd onze website in de gaten voor updates en nieuwe ontwikkelingen!

De winnaars van Beegrateful
tijdens de CFP Innovatiedag 2025.
De pitch van Aectual tijdens de CFP Innovatiedag 2025.

Meer weten over de pitches in zaal 2 Weerwater? Lees dan hier het verslag of bekijk de aftermovie voor een complete indruk van de 23e CFP Innovatiedag.

Kies je segment