BREEAM: veel meer dan alleen een duurzaamheidscertificering

Het is inmiddels alweer bijna 6 jaar geleden dat ik mijn studie heb afgerond en als consultant bij CFP begon. Ik heb tijdens mijn studie veel geleerd over gebouwen, vastgoed en techniek, maar afgezien van een aantal onderzoeken, had ik nog maar weinig over duurzaamheid voorbij zien komen. Mijn eerste maanden bij CFP stonden dan ook vooral in het teken van veel kennis verzamelen en in duurzaamheidsprojecten meedraaien. En één van de eerste projecten waaraan ik mocht werken was een BREEAM certificering. In dit artikel meer over de BREEAM betekenis én de impact.

Niet meteen liefde op het eerste gezicht…

Om eerlijk te zijn, ik vond het een verschrikkelijk project. Ik zag ruim 400 credits, een enorm Excel bestand, een groot aantal beleidsstukken en tal van nietszeggende foto’s van installaties, toiletten en werkplekken. Bij al die 400 credits moest omschreven worden in welke mate er aan de voorwaarden werd voldaan. De juiste foto’s moesten als onderbouwing worden toegevoegd en uit alle verschillende beleidsstukken moest een enkel zinnetje worden gevonden dat als bewijslast kon worden gebruikt. Daar kwam nog eens bij dat sommige credits niet te begrijpen waren voor een leek als ik op dat moment. De link met duurzaamheid zag ik er niet in en ik kon me moeilijk voorstellen hoe dit zou moeten bijdragen aan een beter en duurzamer gebouw.

Een goede aanpak is het halve werk

Achteraf kan ik er wel om lachen. Toen ik eenmaal doorhad hoe de BREEAM methodiek werkt, ging het een stuk soepeler. Hierbij was wel de hulp nodig van mijn collega Sander van den Berg, bij CFP onze grootste BREEAM fan en ervaringsdeskundige. Hij heeft mij eindeloos vaak uitgelegd hoe alles werkt en hoe ik slim en eenvoudig de certificering kan doorlopen. Ik heb daarbij gemerkt dat de juiste tools heel waardevol zijn om het overzicht te bewaren en dat het wel belangrijk is om een certificeringstraject te doorlopen met iemand die de aanpak goed kent.

“BREEAM is binnen CFP inmiddels veel meer dan alleen een duurzaamheidscertificering die we aanbieden. Een deel van onze consultants heeft de afgelopen jaren al veel projecten gedaan met BREEAM, maar we vinden eigenlijk dat alle CFP consultants BREEAM experts zouden moeten zijn. Daarom is een groot deel van onze consultants nu de opleiding aan het volgen tot BREEAM expert. Ik hoop dat hun eerste ervaringen met een BREEAM certificering minstens zo enerverend zullen zijn als die van mij!”

– Stefan Maatman, senior consultant bij CFP

Wat is de BREEAM betekenis?

De BREEAM methodiek bestaat uit verschillende keurmerken, waarbij we bij CFP vooral veel BREEAM-in-use gebruiken. De methodiek voor bestaande gebouwen. De methodiek bestaat uit drie verschillende onderdelen: asset, beheer en gebruik. Afhankelijk van de rol van eigenaar of gebruiker kan gekozen worden om één, twee of drie onderdelen te certificeren. De verschillende onderdelen bevatten credits binnen negen verschillende categorieën. Voorbeelden van categorieën zijn gezondheid, energie, transport, materialen en afval. Hiermee wordt al meteen duidelijk dat de methodiek veel breder is dan een ander veelgebruikt duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen: het energielabel.

BREEAM gaat verder dan het energielabel

Het doel en nut van certificeren is al vaak bediscussieerd. Een mooi certificaat behalen zorgt natuurlijk niet voor verduurzaming van een gebouw. Het laat hooguit zien dat je goed bezig bent en dat je duurzaamheid belangrijk vindt. Het zegt echter wel iets over hoe je ervoor staat qua duurzaamheid. Daar komt bij dat een gestructureerde methodiek het eenvoudiger maakt om een plan te maken om je gebouw veel duurzamer te maken. Zeker wanneer het verlagen van de energierekening niet het enige doel is op duurzaamheidsgebied. De BREEAM betekenis gaat namelijk veel verder dan dat.

Al meer dan 1.000 BREEAM Quikscans

Inmiddels hebben mijn collega’s en ik in de afgelopen jaren al meer dan 1.000 BREEAM Quickscans uitgevoerd en hierbij verbeterplannen opgesteld voor onze klanten. Daarbij hebben we een aantal mooie certificeringen mogen doen van interessante en kenmerkende gebouwen in Nederland, zoals het Van Gogh Museum en de gehele portfolio van a.s.r. real estate.

Portfolio aanpak van BREEAM

Naast de reguliere aanpak van de BREEAM methodiek, is er inmiddels ook de portfolio aanpak. De Dutch Green Building Council (DGBC), ontwikkelaar en beheerder van de BREEAM methodiek in Nederland, heeft deze aanpak ontwikkeld. Met de portfolio aanpak wordt de BREEAM certificering van een compleet portfolio gerealiseerd. Hiermee is het veel sneller en eenvoudiger om panden van één eigenaar of gebruiker te voorzien van een BREEAM certificering. Zelf heb ik het afgelopen jaar met mijn collega’s de portfolio’s van Merin en a.s.r. real estate mogen voorzien van een BREEAM certificering volgens deze aanpak. Interessant hierbij is dat we BREEAM gebruiken om in de komende jaren de verduurzaming van de panden verder vorm te geven.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment