Biodiversiteit in vogelvlucht dankzij groene gebouwen – 3 voorbeelden

Gedurende de pandemie nam de in-lockdown-verkerende mens massaal haar toevlucht tot bossen, heiden, parken en duingebieden. En niet alleen wanneer de kroeg, de sportschool en winkels gesloten waren. In tijden waarin spontaniteit beperkt wordt, biedt de onvoorspelbare natuur afleiding en avontuur.

Toch brengen we het merendeel van onze tijd door in de gebouwde omgeving. Wereldwijd woont meer dan de helft van de mensheid inmiddels in een stad en deze verstedelijking versnelt. De natuur moet inleveren en we zijn als mens meer omringd door grijs dan groen. En dat terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat groen goed is voor het geluk en de gezondheid van de mens. 

Wat kunnen we doen om de biodiversiteit in onze leefomgeving te bevorderen?Als verduurzamer van vastgoed en enthousiast natuurliefhebber ging collega Olivier Noorduyn op avontuur. In dit artikel geeft hij drie voorbeelden om vogels een plek te bieden in onze gebouwde omgeving. 

1. Een lesje dakbedekking voor de Scholekster

Platte daken zijn ideaal voor zonnepanelen. Wil je Scholeksters een plezier doen, leg er dan een groen- of grinddak onder. Naast de isolerende en water-regulerende werking zijn deze daktypes ideaal voor deze vogelsoort. Op groene daken komen vaak veel insecten af, dat is goede voeding voor de kuikens. Daarnaast is er vaak beschutting en water te vinden. Grinddaken werken goed, omdat hier mooi een nestkuiltje gemaakt kan worden van de kiezels.

Heb je een plat dak ? Het gaat niet zo goed met de Scholekster, dus mocht je de kans hebben, doe deze statige steltloper met uitgesproken oranje snavel dan een groot plezier. Meer informatie vind je hier.

2. Eén steen maakt nog geen zomer

Voor velen bewust of onbewust een kantelpunt in het jaar. De komst van de zwaluw gaat gepaard met de komst van het zomerseizoen. Maar hiervoor moeten we de zwaluw wel een beetje helpen. Want hun nestlocaties zijn spaarzaam geworden door bijvoorbeeld nieuwbouw, het opvullen van spouwmuren of het straktrekken van boerenschuren. 

Heb je een bouw of renovatieproject op de planning? Met speciale neststenen kunnen we diverse soorten helpen en geniet je extra van die zwoele zomeravonden met overzoevende zwaluwtjes. Zo ging onze partner Vesteda al enthousiast aan de slag met het aanbrengen van neststenen.

3. Goed voor de Slechtvalk

Het zwarte schaap onder de vogels is waarschijnlijk de stadsduif, ook wel patatduif genoemd. Laat deze soort nou net een vaste prooi van de slechtvalk zijn. Deze razendsnelle roofvogel nestelt zich in toenemende mate op de Nederlandse hoogbouw. Gebouwen zoals het Erasmus MC in Rotterdam en het ABN Amro kantoor aan de Amsterdamse Zuidas hebben speciale nestkasten voor deze vliegende rover. Vanuit hier heeft de slechtvalk overzicht en kan het zich letterlijk op zijn of haar prooi storten.

Heb of beheer je ook hoogbouwKijk dan hier voor meer informatie over deze specialistische nestkasten voor slechtvalken.

Genoeg gebroed – tijd voor actie!

Door vogels en andere dieren – zoals vlinders en insecten – een leefomgeving te bieden, geven we impuls aan ons gehele systeem. Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een eerste greep uit de talloze opties. Aandacht voor biodiversiteit is direct een verbetering van onze leefomgeving. We maken de mens gezonder en gelukkiger en onze samenleving veerkrachtiger. Met de bevordering van biodiversiteit zijn tevens WELL en BREEAM credits te verdienen als onderdeel van de verduurzaming van jouw gebouw of portfolio.  

Wil je meer weten? Bekijk hier 6 tips om de biodiversiteit in en rondom je gebouw te verbeteren, lees meer over biodiversiteit en de grenzen van onze planeet of neem contact met ons op, dan denken we met je mee.  

Foto’s van neststeen & nestkast: © Vivara Pro

Kies je segment