Als hoogtepunt van de Dutch Green Building Week vond op 1 oktober het Dutch Green Building Congres plaats. Professionals uit de bouw- en vastgoedsector kwamen samen in het bruisende Titaan in Den Haag. Van econoom Paul Schenderling tot DGBC bestuursleden en VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen: ze deelden nieuwe perspectieven en praktische handvatten. Na het plenaire programma was het tijd voor de subsessies. CFP organiseerde een workshop samen met Marit Bouwmeester, over de best practices om te presteren in het olympisch zeilen én hoe je dit doorvertaalt naar de complexe CSRD. In dit artikel praten we je bij over deze middag bomvol inspiratie.
De Dutch Green Building Week stond dit jaar in het thema van samen koersen tijdens de gezamenlijke reis naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Het DGBW Congres werd een inspirerende middag waar koplopers het podium kregen. Het publiek kreeg unieke inzichten voorgeschoteld, samen met concrete handvatten om de volgende duurzame stappen te zetten.
De mentaliteit van topsporters gaf een speciaal tintje aan de dag. Voormalig top hockeyster Kim Lammers was dagvoorzitter en Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester vertelde hoe zij de top bereikte met een groei mindset.
‘Olympisch zeilen en CSRD: de best practice om complexe uitdagingen op het gebied van ESG voor eens en voor altijd op te lossen’, was de titel van de kennissessie die CFP hostte. Een hele mond vol.
In het publiek: professionals die one way or another te maken hebben met de CSRD en uitdagingen rondom ESG. Marit Bouwmeester trapte af en onderstreepte het belang van mindset als je resultaat wilt halen. Talent of wat je al kunt, is mooi, maar inzet maakt het verschil.
De best practices uit de zeilsport die ook bij complexe uitdagingen zoals de CSRD ontzettend nuttig zijn?
Tegenslagen kun je zien als een challenge or threat. En dat verschil is enorm. Marit: “Mensen denken soms dat het topsporters voor de wind gaat. Ze presteren goed en hebben daarom vast weinig tegenslagen. Maar het omgekeerde is waar. Tegenslagen krijg je juist aan de lopende band. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Zie je het als uitdaging, dan ga je stap voor stap aan de slag en zul je progressie boeken.”
Marit haakt in op de groei mindset van psychologe Carol Dweck, die stelt dat geloven in ontwikkeling en maakbaarheid zorgt dat je beter presteert. Je gaat dan namelijk aan de slag met uitdagingen, omdat je gelooft dat je daar beter van wordt. Oftewel: je linkt je inzet aan progressie.
Een fixed mindset staat daar recht tegenover. Dit gaat uit van de huidige situatie en wil geen fouten maken. Gevolg? Je ziet moeilijkheden als bedreiging en vermijdt ze daarom. Het verschil in uitkomst is enorm.
Marit: “Een optimistische houding betekent niet dat je verwacht dat er geen tegenslagen zullen zijn. Het gaat erom dat je die met beide handen aangrijpt.”
In het kader van die maakbaarheid, onderstreept Marit het trainen van je karakter. Je wilt niet opgeven als je achteraan in de race ligt. Om te zorgen dat je dan kunt volhouden en voldoende doorzettingsvermogen hebt, moet je jezelf trainen als je je goed voelt.
“Ga bijvoorbeeld bewust in de langste rij van de supermarkt staan of in de traagste rij van de file. Zo train je je karakter. Als je al niet je best hoeft te doen als je je goed voelt, kun je dat namelijk ook zeker niet opbrengen als je je niet goed voelt.”
Marit vertelt over de P-vlag, die haar coach gebruikte. De P stond voor ‘princess’ en de vlag werd gehesen als ze zich ergens te makkelijk vanaf wilde maken.
Die P-vlag voorkwam dat Marit te comfortabel werd en achterover ging leunen. Maximale inzet maakt namelijk het verschil. “Omdat ik vroeger veel meer mijn best moest doen op bijvoorbeeld muziekles dan mijn broer en zus heb ik van jongs af aan al geleerd dat inzet, hard werken, gekoppeld is aan beter worden en resultaat halen. Mijn broer en zus hadden veel meer muzikaal talent en kregen complimenten van de muziekleraar, terwijl ze veel minder oefenden. Zo wordt talent eigenlijk een handicap.”
Marit maakt vast de vertaalslag naar het bedrijfsleven: “Als coach of manager heb je behoorlijke invloed op de mindset van mensen. Geef je complimenten over resultaat of over de inzet en het harde werken van je team? Dat laatste stimuleert veel meer en voorkomt dat mensen achterover gaan hangen, zolang het resultaat maar goed is.”
Hard werken en je best doen is dan ook de sleutel naar succes, weet Marit. Naast de P-vlag had haar coach ook een slagzin die het perfect samenvat: “There’s no substitute for hard work”.
De laatste best practice die Marit aansnijdt heeft te maken met verantwoordelijkheid pakken. Wil je het beste uit jezelf halen en een topprestatie leveren, dan moet je zelf nadenken en vooruitkijken.
“Toen mijn coach in 2012 stopte en afscheid nam, besefte ik me dat ik zelf nauwelijks nadacht. Ik volgde gewoon op wat hij zei. Mijn grote leerpunt was om zelf verantwoordelijkheid te gaan pakken.” Dat betekende voor Marit inlezen in verschillende levensvisies.
Je wilt immers voorbereid zijn. Marit maakte de vergelijking met een rugzak vol met tools. “Zorg dat je rugzak gevuld is en dat je eruit kunt halen wat je nodig hebt. Dit is iets waar je zelf mee aan de slag moet. Zorg dat je kunt terugvallen op je bagage.”
CFP sustainability consultant Inge Westerink nam het stokje van Marit over en vertaalde deze inzichten naar praktische voorbeelden op het gebied van ESG, CSRD en CRREM. Hoe zet je hier de koers uit naar duurzaam succes?
De CSRD vraagt niet alleen om een financiële investering, maar ook om tijd. Inge: “Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met rapporteren, heb je 12 tot 18 maanden nodig om alles in kaart te brengen en data te achterhalen.”
In het kader van verantwoordelijkheid pakken en zorgen dat je voorbereid bent, licht Inge Vesteda en Vastint uit. Zij krijgen te maken met de CSRD, zien in dat dit complex is en zijn daarom al gestart. Bij Vastint merken ze bijvoorbeeld dat duurzaamheid belangrijker wordt voor hun beleggers en dat maakt dat zij al gestart zijn met investeren. CSRD zien zij als manier om gebouwen te onderscheiden.
Makkelijk is het niet. Ook Vesteda en Vastint, die er op tijd bij zijn, concluderen dat de CSRD echt andere koek is. Met name vanwege de diverse KPIs en rapportagegebieden. Zijn ze daarom afgehaakt of pessimistisch geworden? Dat niet. Na de eerste stap van het doorgronden, is Vastint stap voor stap aan de slag gegaan.
Door de samenwerkingen met partijen in de bouw, overheid, vastgoed en financiële sector in landen over de hele wereld, heeft CFP Green Buildings een flinke portie kennis in huis. In al deze landen is duurzaamheid winstgevend te maken. Dé sleutel tot inzicht op CSRD niveau? Dat is de dubbele materialiteitsanalyse, zo vertelt Inge: “Je kijkt hier niet alleen naar impact die voor zowel stakeholders als het bedrijf relevant is, maar ook naar impact die alleen voor het merk of alleen voor de stakeholders van belang is. Langdurig gezonde winst maken valt dus wél binnen de scope van de CSRD, maar was waarschijnlijk geen onderdeel van je CSR rapportage.”
Waar Marit zorgt dat haar rugzak vol zit met tools, is het voor iedereen die met de CSRD te maken heeft ook belangrijk om de juiste tools in te zetten. En een van de best practices hier is te vinden bij het gebruik van standaarden. Standaarden zoals PCAF, CRREM, BREEAM en Well, B Corp en NPS geven richting bij het verzamelen van data. CFP’s Managing Director Bram Adema: “De standaarden zijn eigenlijk goedkope en makkelijke manieren om data te verzamelen die je nodig gaat hebben voor je CSRD datapunten. Je kunt het zien als boodschappenlijstje. De standaarden zorgen ervoor dat je gegevens kant en klaar hebt liggen. Als vervolgstap kun je wellicht zelfs de certificering zoals BREEAM of Well aanvragen, dan heb je die ook direct binnen.”
Ter illustratie gaf Inge het voorbeeld van Base Investments. Zij gebruikten CRREM als tool om de reductiepaden van assets uit te werken. Zo gaan ze gericht aan de slag met CO2-reductie. Lees verder hoe Base Investments dit heeft aangepakt.
Meer voorbeelden? A.s.r. real estate gebruikte BREEAM als tool om duurzaamheid voor CSRD te rapporteren, terwijl ze waardevermeerdering realiseerden. Door maar liefst 146 winkelpanden en -centra te certificeren, liet a.s.r zien dat het haalbaar is om op grote schaal data te verzamelen.
Waar de BREEAM standaard het mogelijk maakt om data op duurzame thema van de CSRD te verzamelen, doet WELL hetzelfde voor gezondheid. Het World Port Center in Rotterdam is een van de beste voorbeelden hiervan. Zij richtten zich op de S in ESG – en daarmee ook op de sociale aspecten van de CSRD – en gebruikten Well om hun maatschappelijke impact in kaart te brengen. Benieuwd hoe dat verliep? Lees meer over het World Port Center en haar Well certificering.
Zo lieten Inge en Bram zien dat de CSRD niet ingewikkeld hoeft te zijn. Het vraagt absoluut een investering, maar duurzaamheid is niet duur. Verduurzamen creëert waarde en verdient zich dus terug. En als je weet dat de CSRD eraan komt voor jouw bedrijf of organisatie, pak dan die verantwoordelijkheid, daag elkaar uit en grijp de uitdaging met beide handen aan. Dan wordt het iets moois. Succes is – ook op CSRD gebied – maakbaar!
Voor Marit Bouwmeester was het zo klaar als een klontje: ze wilde de allerbeste zeilster worden en is alleen met goud tevreden. ‘Moet dat?’, ‘Is nummer 2 of 3 niet goed genoeg?’ waren vragen die vanuit het publiek gesteld werden.
Marit lichtte toe dat het gaat om je mindset: je wilt er het maximale uithalen. En in haar geval leverde dat een realistisch doel op om de allerbeste te zijn.
De koplopers in de zaal werden dan ook aangemoedigd om voorop te blijven lopen. Ga niet achterover leunen, maar blijf kartrekker van de beweging die de toekomst van de bouw- en vastgoedsector vormgeeft.