Atletiekvereniging Hanzesport kan met regenwater duizenden euro’s besparen

CFP Green Buildings heeft in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen onderzocht hoe sportverenigingen kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen voor 2050. Vier van de vijf sportverenigingen kan rendabel verduurzamen, zo blijkt. In deze serie belichten we de vijf onderzochte sportaccommodaties. In dit artikel lichten we de kansen uit voor atletiekvereniging Hanzesport uit Zutphen.

De eerste stappen

Het pand van atletiekvereniging Hanzesport is gebouwd in de jaren ’50 en in 1988 vernieuwd. In 2005 is een glazen uitbouw geplaatst met HR++ glas – een van de eerste stappen naar duurzaamheid. Hoe kan de club verder? Ligt energieneutraliteit binnen handbereik? Daarvoor deed projectontwikkelaar CFP Green Buildings een energiescan.

De resultaten

De club heeft naast de uitbouw met HR++ glas de kantine en kleedkamers voorzien van ledverlichting. Ook heeft Hanzesport een zeer betrokken gebouwbeheerder die met briefjes op installaties en lichtknoppen duurzaamheid bij de gebruikers onder de aandacht brengt. De nieuwe mogelijkheden zijn in kaart gebracht met een aantal scenario’s.

Basisscenario

Voor verdere verduurzaming zijn enkele eenvoudige maatregelen door te voeren. Denk aan energiemanagement, waarbij licht en verwarming aansturing hebben op basis van aanwezigheidsdetectie. Ook kan de club de leidingen isoleren en de ketel weersafhankelijk maken, waardoor de aanvoertemperatuur flink omlaag kan. Dat levert bij elkaar een besparing op van ruim €1.600 per jaar. De investering van €1.930 is hiermee binnen twee jaar terugverdiend.

Verbeterscenario

Het tweede scenario is gebaseerd op de installatie van zonnepanelen. De vereniging kreeg in het verleden het advies dat niet te doen, omdat het niet zou lonen. Dat is bij de energiescan ook uitgezocht. Omdat Hanzesport een grootverbruikersaansluiting heeft, mogen ze niet salderen met zonnepanelen. Daardoor krijgen ze slechts de helft terug van het leveringstarief en is de terugverdientijd van zonnepanelen niet meer aantrekkelijk.

Maar met een kleinverbruikersaansluiting zou de club wel alles terugkrijgen, inclusief de energiebelasting. Dat maakt een groot verschil voor de businesscase. Hanzesport kan deze overstap maken door gebruik van een batterijsysteem dat de pieken op de aansluiting kan opvangen. Met de batterij-opslag zijn zonnepanelen meteen een stuk aantrekkelijker.

Visionair scenario

Met dit scenario zijn gasloos en energieneutraal bereikbaar voor Hanzesport. Die stap vragt om extra maatregelen bovenop de eerder genoemde aanpassingen. De club zou de technische installaties op een natuurlijk moment moeten vervangen door duurzame exemplaren. Denk aan een warmtepomp en een elektrische boiler. Ook kan Hanzesport de dakisolatie verbeteren bij vervanging van het dak, de binnenmuren isoleren en het hele pand voorzien van buitenzonwering. De totale terugverdientijd van de investering naar ‘all electric’ en energieneutraal komt uit op iets meer dan tien jaar.

De nu beschikbare warmtepompen zijn niet geschikt voor De Scheg. Het zwembad heeft een hoge temperatuur nodig en daarvoor biedt de huidige techniek nog geen oplossingen. Volledig van het gas is daardoor voor De Scheg momenteel niet mogelijk. Het is voor het sportcomplex aan te raden de technische ontwikkelingen te volgen, zoals diepe geothermie. Met het visionair scenario zou De Scheg 99% CO2-reductie realiseren met een terugverdientijd van 17,5 jaar.

Energiemonitoring van een gebouw

Tot slot: besparen met water

Hanzesport zou ook verder kunnen verduurzamen met water. Door regenwater op te vangen in plaats van af te voeren, zou de club de sportvelden kunnen beregenen. Een andere mogelijkheid is een groen sedumdak, voor de opvang van meer water en het ‘passief koelen’ van het pand. Met beschikbare subsidies op het afkoppelen van de hemelwaterafvoer naar het riool is een deel van de investering terug te verdienen. Sterker: ze leveren de vereniging bijna €5.000 op als dat gebeurt met regentonnen.

Ook aan de slag met verduurzamen? 

Wil je weten hoe je presteert ten opzichte van andere sportclubs of wil je meer weten over welke stappen je als sportaccommodatie kan nemen om rendabel te verduurzamen? Neem dan een kijkje op Sport NL Groen of neem contact met ons op.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment