Andres over duurzaamheid: van de toppen van de Himalaya naar impact in de gebouwde omgeving   

Andres, oorspronkelijk afkomstig uit Colombia, maakt deel uit van het internationale salesteam van CFP Green Buildings. Tijdens een soloreis van 2,5 jaar werd hij diep geraakt door de urgentie duurzaamheid. In dit interview deelt Andres hoe die ervaring zijn levenspad veranderde, wat Nederland en Colombia van elkaar kunnen leren, en waarom zijn werk een cruciale rol speelt in het versnellen van de energietransitie.

Wat inspireerde je om in de duurzaamheidsector te gaan werken?

“Ik besefte voor het eerst dat ik iets wilde doen met duurzaamheid toen ik in Nepal was, tijdens een soloreis van tweeënhalf jaar. Tijdens een 12-daagse tocht naar het Everest Base Camp, omringd door adembenemende bergen en kilometers sneeuw, viel alles op zijn plek. Ik was onder de indruk van hoe groots en rijk onze natuur is, maar ook van hoe kwetsbaar. Die ervaring zette me aan het denken over hoe de keuzes die we dagelijks maken direct invloed hebben op de wereld om ons heen.
Toen ik eenmaal begreep dat zelfs kleine persoonlijke keuzes echte gevolgen kunnen hebben, voelde het als een logische stap om mijn carrière te richten op duurzaamheid. Nu probeer ik die mindset zowel privé als in mijn werk toe te passen. Bij CFP werk ik met technologie die duurzaamheid in vastgoed stimuleert, bijvoorbeeld door woningen energiezuiniger te maken.”

Welke verschillen zie je tussen duurzaamheid in Colombia en Nederland?

“Colombia is ontzettend rijk qua grondstoffen, en op een bepaalde manier heeft dat de noodzaak vertraagd om streng beleid te voeren ter bescherming van die bronnen. Nederland heeft, met minder natuurlijke rijkdommen, juist al lange tijd ingezet op behoud en zelfs op het creëren van natuur. De Nederlandse aanpak laat zien hoe beleid en infrastructuur duurzaam gedrag actief kunnen stimuleren.
Als Colombiaan in Nederland zie ik ook in het dagelijks leven duidelijke verschillen. In Nederland zijn dingen als fietsen, energiezuinig wonen en goed georganiseerde afvalscheiding de standaard. In Colombia gebeurt duurzaamheid juist vaker op een meer organische manier. Veel gemeenschappen zijn daar al jarenlang duurzaam bezig zonder het zo te noemen – door te hergebruiken, opnieuw in te zetten en milieuvriendelijk te handelen.
Beide landen kunnen veel van elkaar leren. Colombia kan baat hebben bij sterker beleid en langetermijnplanning, terwijl Nederland inspiratie kan halen uit de creatieve en natuurlijke manier waarop duurzaamheid in Colombia is ingebed in het dagelijks leven.”

Hoe zie jij de rol van sales in het versnellen van de energietransitie?

“Bij CFP werken we met allerlei soorten organisaties, die zich allemaal op een ander punt bevinden in hun duurzaamheidsreis. Sommige hebben al ambitieuze doelen, anderen zoeken nog naar waar ze moeten beginnen. Eén van de meest dankbare aspecten van mijn werk is het delen van best practices van onze internationale klanten en nieuwe partijen helpen met hun eerste stappen richting energie-efficiëntie. Mijn rol draait om het voeren van die gesprekken, begeleiden in het proces en laten zien dat duurzaamheid haalbaar is. Dat maakt dit werk zo waardevol.”

Heb je een favoriete duurzame gewoonte die je anderen zou aanraden?

“Zeker! Eén van de grootste dingen die we kunnen doen voor de planeet is bewuster omgaan met hoe vaak we dierlijke producten eten. Onderzoek laat zien dat minder vlees eten – bijvoorbeeld maar 1 of 2 keer per week – een groot verschil kan maken voor de wereldwijde CO2-koolstofuitstoot en helpt om de voedselindustrie duurzamer te maken. Natuurlijk gaat duurzaamheid veel verder dan voeding, maar dit is een toegankelijke plek om te beginnen.
Als vegetariër vind ik het heerlijk om creatief te zijn in de keuken – gerechten maken die voedzaam, smaakvol én milieuvriendelijk zijn. Mijn tip is dan ook niet om volledig te stoppen met vlees, maar om op een natuurlijke en fijne manier meer plantaardige opties toe te voegen aan je dieet. Als ik voor vrienden kook, zijn ze vaak verbaasd hoe lekker en vullend een vegetarische maaltijd kan zijn. Het is een kleine verandering, maar als meer mensen het doen, is de impact enorm!

Wat zou je doen als je een jaar lang zonder verplichtingen aan een duurzaam project mocht werken?

“Goeie vraag! Er zijn zoveel mooie mogelijkheden, maar als ik moet kiezen, zou ik me storten op een project rond duurzame mobiliteit. Het spreekt me aan om traditie en innovatie te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een project waarin oldtimers worden omgebouwd tot elektrische voertuigen. Ik heb veel bewondering voor bedrijven die dat al doen, omdat ze zo verspilling aanpakken, elektrisch rijden stimuleren én klassieke auto’s behouden – maar dan in een modern, emissievrij jasje.”


Ook werken bij CFP? 

Andres laat zien hoe persoonlijke ervaringen, cultuur en technologie samenkomen in zijn missie voor een duurzamere wereld. Wil jij ook impact maken? Bekijk onze vacatures en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan de energietransitie!

Kies je segment