6 tips om de biodiversiteit in en rondom je gebouw te vergroten

22 mei is het de Internationale Dag voor de Biodiversiteit. Waar klimaatverandering een hot topic is, krijgt het thema biodiversiteit relatief weinig aandacht. Te weinig als je het ons vraagt. Wist je bijvoorbeeld dat biodiversiteit de fundering van vrijwel het hele ecosysteem is? Het zorgt namelijk voor een buffer en veerkracht in extreme weersomstandigheden, die door klimaatverandering steeds meer voorkomen. Zonder een biodiversiteitsbuffer in de natuur, is de aarde minder goed in staat om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en loopt ze sneller tegen haar grenzen aan.

Hoe dat zit? Biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor vruchtbare grond waarin groenten verbouwd kunnen worden die resistent zijn tegen ziektes. Ander voorbeeld: zeedieren in oceanen zorgen voor de helft van de zuurstof op aarde. Dat is dan ook de reden dat wereldleiders op de laatste biodiversiteitstop in Montreal hebben afgesproken dat ook de zeeën beschermde natuur moeten worden.

De biodiversiteit wereldwijd kan wel een boost gebruiken. Daarom een shout-out naar alle gebouwen die dit stimuleren, zodat de natuur kan floreren. Wil je hier ook een steentje aan bijdragen? Met deze 6 tips verhoog je de biodiversiteit in en rondom je gebouw.

6 tips om de biodiversiteit van je gebouw te verhogen

Tip #1: Haal de natuur naar binnen

Door meer natuurlijke materialen in je gebouw toe te passen verhoog je de micro diversiteit van het binnenklimaat. Extra planten is ook altijd een goed idee, want groen zorgt voor een gezondere lucht én heeft een positieve invloed op ons welzijn. Combineer dat met voldoende frisse buitenlucht in het gebouw en je gezonde binnenklimaat is compleet.

Tip #2: Vergroen daken en gevels

Groen kantoor

Bouw natuurinclusief door bewust ruimte te creëren voor biodiversiteit op daken en gevels. Beplanting op gebouwen versterkt de biodiversiteit in steden en vermindert effecten van klimaatverandering. Zo zorgt groen voor afvoer van regenwater waardoor er minder wateroverlast plaatsvindt, vermindert het hittestress én gaat het luchtvervuiling tegen. 

Tip #3: Bied ecologische voorzieningen

Is er rondom jouw gebouw ruimte voor insecten, vogels en andere dieren? Creëer een fijne leefomgeving door het zaaien van bloemzaadjes, planten van bodembedekkers, en installeren van insectenhotels en vogelhuisjes. De vrolijke bijen, insecten, vogels en vleermuizen zorgen op hun beurt weer voor beweging in de natuur. Ze bestuiven, broeden en bemesten, waardoor de biodiversiteit wordt vergroot.

Tip #4: Pas klimaatadaptieve oplossingen toe

vergroot je biodiversiteit met minder tegels

Ook als je parkeerplaatsen nog geen gedag kunt zeggen, zijn er mogelijkheden om je gebouw te vergroenen. Wat dacht je van tegels waar gras doorheen kan groeien? Zo krijgt water meer mogelijkheden om te worden opgenomen, in plaats van dat het gaat stromen over straten op zoek naar een uitweg. Bovendien draag je zo bij aan behoud van een vruchtbare bodem!

Tip #5: Tegels eruit, groen erin

In plaats van andere bestrating, kun je ook eens overwegen om tegels te wippen. Misschien kun je een rijtje inruilen voor een groenstrook met wilde bloemen. Je hoeft niet direct je hele parkeerterrein op te offeren om groen de ruimte te geven. Elke tegel is er één en draagt bij aan een klimaatbestendigere omgeving. Doe inspiratie op of bekijk hoe het in jouw gemeente gaat bij het NK Tegelwippen.

Tip #6: Beperk plastic

Een tikkeltje indirecter, maar zeker niet onbelangrijk. We noemden de cruciale rol van de oceanen al even in het kader van zuurstofproductie. Om het leven en de biodiversiteit in de zeeën in stand te houden loont het om plastic te beperken. Bedenk eens waar in je gebouw er allemaal plastic wordt gebruikt en overweeg of dat ook anders kan. Zo beperk je (single–use) plastics die en masse in de oceanen belanden en het leven daar beschadigen. 

Benieuwd hoe je jouw gebouw aantrekkelijker kunt maken voor vogels? Lees hier de blog van collega Olivier Noorduyn.


Meer weten over klimaatbestendig bouwen, biodiversiteit in je omgeving vergroten en het realiseren van toekomstbestendige gebouwen? Neem contact met ons op om te ontdekken welke stappen er bij jouw gebouw(en) gezet kunnen worden.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment