4 tips voor een gezondere (thuis)werkplek

Een tijdje geleden vroegen wij je via LinkedIn naar de belangrijkste aspecten van gezonde gebouwen. De reacties stroomden binnen en het is tijd om alles op een rijtje te zetten. De WELL-experts bij CFP gingen aan de slag met de resultaten van de poll en komen met 4 tips voor een gezondere (thuis)werkplek.

De resultaten van de poll

Ten tijde van Corona zal het niemand verbazen: 56% van de stemmers vindt de luchtkwaliteit het allerbelangrijkste kenmerk van gezonde gebouwen. Op de tweede plek staat de temperatuur met 18% van de stemmen, op de voet gevolgd door lichtkwaliteit. En 9% van de stemmers vindt de akoestiek de belangrijkste graadmeter van een gezond gebouw. Maar wat zeggen de cijfers over deze verschillende aspecten? En welke invloed hebben ze op je productiviteit? We zetten een aantal tips op een rij voor gezond (thuis)werken.

1. Frisse lucht verhoogt productiviteit en verlaagt ziekteverzuim

Werken in een goed geventileerde ruimte kan de productiviteit tot wel 29% verhogen. En aan de andere kant draagt een gebrek aan frisse lucht voor 35% bij aan ziekteverzuim. Deze cijfers liegen er niet om. Zorg dus altijd dat je werkt in een goed geventileerde ruimte. Door bijvoorbeeld het CO2-gehalte te meten in de kamer waar je werkt, krijg je een goed inzicht in de luchtkwaliteit. Vaak zie je dat er onvoldoende geventileerd wordt in een ruimte en dat merk je ook (bijvoorbeeld een zwaar hoofd of vermoeidheid). Maar vaak ben je je er niet van bewust dat dit komt doordat de luchtkwaliteit niet goed is. Frisse lucht is hiermee één van de belangrijkste elementen van gezonde gebouwen.

Poll over gezonde gebouwen

2. Een te warme of te koude werkplek maakt minder actief

Wie kent het niet: werken in een bloedhete ruimte en je gedachten blijven maar afdwalen. Vaak denken mensen dat je alleen bij warmte minder productief wordt, maar dit geldt ook als het te koud is. Bij een te warme temperatuur word je 15% minder productief en bij koude temperaturen ligt dat percentage rond de 14%. Experimenteer daarom wat voor jou de ideale temperatuur is om in te werken en stel daar je thermostaat op in.

3. Van werken bij een raam slaap je beter

In de poll worden de tl-bakken expliciet benoemd als stoorzender. En het maakt inderdaad nogal een verschil of je bij een raam (in het daglicht) zit of niet. Mensen die dicht bij een raam – en dus natuurlijk licht – werken, slapen gemiddeld 46 minuten langer dan mensen die verder van een raam zitten. En dat heeft weer een positieve uitwerking op de productiviteit. Zet je bureau dus in de buurt van een raam.

4. Goede akoestiek zorgt voor meer concentratie

Niets is zo irritant als storende geluiden om je heen. Het gaat ten koste van je concentratie, maar de cijfers laten ook zien dat er een link is tussen akoestiek en stress. Een ruisonderdrukkende (noise-cancelling) koptelefoon kan helpen om de akoestiek te verbeteren. En voor anderen helpt achtergrondmuziek. Zo heb je bijvoorbeeld op Spotify verschillende playlists beschikbaar die de concentratie verhogen. Een ruimte die rustgevend werkt, is hiermee een belangrijke factor in gezonde gebouwen.

Meer weten over een gezond klimaat in gebouwen? Lees alles over de WELL certificering voor gezonde gebouwen.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment