ESG-strategie en monitoring
Het rapporteren over duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Nationale en Europese wetgeving sturen aan op het rapporteren van ESG, en investeerders, klanten en stakeholders verwachten steeds meer transparantie. Een sterke ESG-strategie helpt bedrijven om aan deze eisen te voldoen.
Daarnaast maakt het duurzaamheidsdoelen concreet en vertaalt het deze naar meetbare acties en verbeteringen. Zo ben je goed voorbereid op de huidige en toekomstige verwachtingen van investeerders.
ESG: Environmental, Social en Governance
ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Elk van deze pijlers speelt een cruciale rol bij duurzaamheid en verantwoord ondernemen:
- Environmental (E): Richt zich op de impact van een organisatie op het milieu én de invloed van milieufactoren op de organisatie. Denk aan energieverbruik, CO2-reductie, circulair bouwen en klimaatadaptatie, maar ook aan klimaatrisico’s zoals hittestress, overstromingen en stormschade.
- Social (S): Heeft betrekking op maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, en het welzijn van de omgeving, werknemers en huurders.
- Governance (G): Gaat over goed bestuur, transparantie en ethisch ondernemen, waaronder naleving van wet- en regelgeving, aandeelhoudersdemocratie en compliance.
We werken onder meer samen met
ESG-rapportage
Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten steeds meer bedrijven rapporteren over duurzaamheid. Er wordt gesproken over aanpassingen in de implementatie, maar ESG-reporting blijft een belangrijk instrument om transparantie te bieden. Een ESG-rapportage focust zich op drie elementen: Environmental, Social en Governance, waarmee je duurzaamheid kunt volgen, risico’s kunt identificeren en kunt rapporteren over duurzaamheidsprestaties.
Onze consultants hebben ruime ervaring met duurzaamheidsrapportages en helpen je graag om de verschillende elementen van een ESG-rapportage inzichtelijk te maken. Zo ondersteunden we Van der Vorm Vastgoed bij het opstellen van een ESG-rapportage en hielpen we Argenta met een Methodology Report voor green bonds. Daarnaast voeren we regelmatig CO2-analyses en rapportages uit voor onze klanten.
ESG-scorecard: Inzicht en strategie op maat
Voor organisaties die ESG willen integreren in hun strategie en rapportage biedt CFP Green Buildings een gestructureerde aanpak met de ESG-scorecard. Wij helpen organisaties om:
- De belangrijkste ESG-thema’s te bepalen die aansluiten bij hun missie en lange termijn doelen.
- ESG-standaarden zoals GRI, SASB en GRESB te vertalen naar een op maat gemaakte ESG-scorecard.
- KPI’s en meetbare doelstellingen vast te leggen voor de korte en lange termijn.
- Concrete maatregelen te formuleren om te voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de CSRD en de EU Taxonomie.
- Stakeholdermanagement te versterken door te ondersteunen bij het identificeren van relevante stakeholders en het faciliteren van strategische sessies om ESG-doelen, KPI’s en actiepunten te bepalen.
Met een ESG-scorecard voldoe je niet alleen aan de ESG-rapportagevereisten, maar kun je ook direct actie ondernemen op je duurzaamheidsdoelstellingen.
Wil je meer weten over hoe CFP Green Buildings jouw organisatie kan ondersteunen bij ESG-strategie, monitoring en stakeholdermanagement? Neem contact met ons op!
Klimaatadaptatie & fysieke risico’s
Op de lange termijn worden gebouwen blootgesteld aan toenemende klimaatrisico’s zoals windstoten, hittestress en overstromingen. Het is cruciaal om deze physical risks in kaart te brengen, omdat ze niet alleen de operationele continuïteit van gebouwen beïnvloeden, maar ook een steeds grotere rol spelen bij ESG-rapportages, CO2-reductiedoelen en financieringsvoorwaarden.
Om investeerders en bedrijven te helpen bij het beoordelen van duurzame investeringen, heeft de EU Taxonomie klimaatadaptatie benoemd als een van de zes milieudoelstellingen. Dit betekent dat gebouwen die bestand zijn tegen klimaatverandering beter aansluiten bij duurzaamheidsrichtlijnen en financieringscriteria. Door tijdig te investeren in veerkrachtige maatregelen kunnen gebouwen niet alleen hun waarde behouden, maar zelfs in waarde stijgen.
Benieuwd naar de klimaatrisico’s van jouw gebouw(en)? Met de Klimaatadaptatie Scan in onze Green Buildings Tool ontdek je ze.
Rapportage standaarden: EU Taxonomie, PCAF & CRREM
De EU Taxonomie is een classificatiesysteem dat bepaalt welke economische activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd. Hiermee helpt het bedrijven en investeerders om duurzame investeringen transparanter te maken.
De taxonomie richt zich op zes milieudoelstellingen:
Daarnaast zijn er tools zoals PCAF (Partnership for Carbon Accounting Financials) en CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor), die organisaties ondersteunen bij het maken van ESG-rapportages en het kwantificeren van klimaatrisico’s.
GRESB
De Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) is een onafhankelijke benchmark waar duurzaamheid van vastgoedfondsen mee gemeten kan worden. Hierbij is aandacht voor alle drie de onderdelen van ESG. GRESB kijkt onder andere naar de naleving en realisatie van beleidsplannen op het gebied van duurzaamheid, de milieuprestaties van vastgoedportfolio’s en de uitstoot van broeikasgassen en afvalstromen. Inzicht in de energie- en afvalstromen is hierbij cruciaal. Met behulp van certificeringen zoals BREEAM, WELL en energiescans krijg je de benodigde inzichten om een GRESB-score te krijgen en te verbeteren.
Green Buildings Tool: datagedreven ESG-inzichten voor vastgoed
De Green Buildings Tool van CFP Green Buildings biedt uitgebreide ESG-inzichten voor vastgoedportefeuilles en individuele gebouwen.
Gebruikers kunnen complete vastgoedportefeuilles of losse objecten inladen, waarna de tool direct energielabels, CO2-scores en duurzaamheidsratings ophaalt. Deze inzichten vormen een solide basis voor ESG-rapportages en ondersteunen organisaties bij het voldoen aan PCAF-, CRREM- en GRESB-standaarden.
Naast een tijdsbesparing van 75% levert de tool direct actiegerichte inzichten op. Zo wordt niet alleen voldaan aan steeds strengere ESG-regelgeving, maar wordt ook zichtbaar welke maatregelen bijdragen aan een toekomstbestendig, energie-efficiënt en duurzaam vastgoedportfolio.
Veelgestelde vragen over ESG
Wat is ESG en waarom is het belangrijk?
ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar de duurzaamheidscriteria waarmee bedrijven hun impact op milieu, maatschappij en bestuur meten. ESG is belangrijk omdat investeerders, klanten en wetgevers steeds meer eisen stellen aan transparantie en duurzaamheid.
Wat betekent ESG voor bedrijven?
Voor bedrijven betekent ESG dat zij niet alleen financieel rendement nastreven, maar ook rekening houden met hun impact op het milieu, sociale verantwoordelijkheid nemen en goed bestuur waarborgen. ESG-integratie kan leiden tot betere risicobeheersing, reputatieverbetering en toegang tot financiering.
Hoe stel je een ESG-rapportage op?
Een ESG-rapportage bestaat uit een analyse van milieu-impact, sociale aspecten en governance-structuren. Bedrijven kunnen hiervoor standaarden zoals GRI, SASB en GRESB gebruiken. CFP Green Buildings helpt organisaties bij het opstellen van ESG-rapportages en scorecards.
Welke tools zijn beschikbaar voor ESG-rapportage?
Tools zoals de Green Buildings Tool, PCAF (Partnership for Carbon Accounting Financials) en CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor) helpen bedrijven bij ESG-rapportage en het kwantificeren van CO2-uitstoot en klimaatrisico’s.
Hoe kan ik de ESG-score van mijn vastgoed verbeteren?
Bedrijven kunnen hun ESG-score verbeteren door:
- CO2-uitstoot en energieverbruik te verminderen;
- Circulaire en duurzame materialen te gebruiken;
- Klimaatadaptieve maatregelen te nemen;
- Duurzaamheidsrichtlijnen zoals GRESB en CRREM te volgen.