De EU Taxonomie:

wat betekent het voor vastgoed en investeringen?

De EU Taxonomie is een classificatiesysteem dat helpt te bepalen welke economische activiteiten als duurzaam kunnen worden aangemerkt. De Taxonomie is niet uitsluitend gericht op vastgoed, maar bevat wel richtlijnen voor de bouw- en vastgoedsector. Deze richtlijnen spelen een belangrijke rol bij investeringen, financieringen en duurzaamheidsrapportages. Hoe werkt de EU Taxonomie en hoe pas je deze toe?

De EU Taxonomie speelt een sleutelrol binnen de CSRD. Lees op onze CSRD-pagina wat dit betekent voor jouw organisatie.

Wat is de EU Taxonomie?

De EU Taxonomie helpt beleggers, bedrijven en financiële instellingen om duurzame investeringen te onderscheiden van niet-duurzame. Dit gebeurt op basis van drie criteria:

  1. Substantiële bijdrage aan ten minste één van de zes milieudoelstellingen
    • Klimaatmitigatie
    • Klimaatadaptatie
    • Duurzaam gebruik en bescherming van water- en mariene hulpbronnen
    • Circulaire economie
    • Preventie en bestrijding van vervuiling
    • Biodiversiteit en ecosysteembescherming
  2. Het Do No Significant Harm (DNSH)-principe
    • De activiteit mag geen ernstige schade veroorzaken aan een van de andere milieudoelstellingen.
  3. Minimale sociale garanties
    • Denk aan arbeidsrechten, mensenrechten en anti-corruptiemaatregelen.

De EU Taxonomie en vastgoed

Sinds 1 januari 2022 zijn grote financiële instellingen verplicht om te rapporteren over de milieu-impact van hun investeringen. Dit heeft directe gevolgen voor de vastgoedsector, waar duurzaamheid steeds vaker wordt meegenomen in financieringsbeslissingen.

De EU Taxonomie bepaalt of vastgoed als ‘groen’ kan worden geclassificeerd door te kijken naar onder andere:

  • Energielabels: minimaal energielabel A
  • Energie-efficiëntie: het gebouw behoort tot de top 15% meest energiezuinige gebouwen in een land of regio (op basis van primair energiegebruik)
  • Klimaatadaptatie: beoordeling van klimaatrisico’s en veerkracht tegen extreme weersomstandigheden
  • GACS: Het gebouw moet efficiënt worden beheerd door middel van monitoring en controle van de installaties in het gebouw aan de hand van een Gebouw Automatisering en Controle Systeem (GACS).

Dit is onder meer van belang bij de uitgifte van green bonds (groene obligaties). Financiële instellingen en investeerders moeten kunnen aantonen dat de opbrengsten van deze obligaties daadwerkelijk bijdragen aan duurzame projecten.

CFP ondersteunt bij deze trajecten door investeringen, zoals vastgoed, te analyseren en inzichtelijk te maken of ze als groen geclassificeerd kunnen worden. Met deze aanpak heeft CFP al bij de uitgifte van meer dan 10 miljard euro aan green bonds geholpen.

Wil jij aan de slag met de EU Taxonomie en weten of jouw vastgoed voldoet aan de criteria?

Met een portfolio check krijg je direct inzicht in welke gebouwen in aanmerking komen voor green bonds. Ontdek hoe CFP je hierbij kan ondersteunen.

De relatie tussen de EU Taxonomie, CRREM en PCAF

Naast de EU Taxonomie zijn er andere methodieken en standaarden die helpen bij het beoordelen en rapporteren van duurzame investeringen in vastgoed:

  • CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor)
    • CRREM helpt vastgoedeigenaren te bepalen of hun gebouwen het risico lopen om ‘stranded assets’ te worden – gebouwen die niet langer voldoen aan toekomstige CO₂-reductie-eisen.
    • Het biedt scenario’s om te zien hoe vastgoed presteert ten opzichte van CO₂-reductiedoelen en helpt bij strategische verduurzamingsplannen.
  • PCAF (Partnership for Carbon Accounting Financials)
    • PCAF biedt een standaard voor het meten en rapporteren van de CO₂-uitstoot van vastgoedfinancieringen en investeringen.
    • Hiermee kunnen banken en beleggers beter inzicht krijgen in de impact van hun vastgoedportefeuille en voldoen aan regelgeving zoals de EU Taxonomie.

Voor veel organisaties kan de toepassing van de EU Taxonomie en bijbehorende methodologieën complex zijn. CFP Green Buildings helpt bedrijven en financiële instellingen bij de vertaling van de EU Taxonomie naar de Nederlandse markt en ondersteunt hen bij de implementatie en toepassing van ESG-richtlijnen. Dit geldt niet alleen voor vastgoedbeheerders en investeerders, maar ook voor banken die duurzame financiering willen stimuleren.

Voor de bankensector bieden we ondersteuning bij het interpreteren en toepassen van de EU Taxonomie, bijvoorbeeld bij de uitgifte van green bonds. Met de CFP Green Buildings Tool analyseren we vastgoedportefeuilles en bieden we inzicht in de duurzaamheid van onderliggende activa. Daarnaast bieden onze methodologierapporten heldere richtlijnen om te voldoen aan duurzaamheidscriteria en zorgen we voor transparantie richting investeerders.

Hoe technologie helpt: de rol van de Green Buildings Tool

Om vastgoed in lijn met de EU Taxonomie, CRREM en PCAF te analyseren, is een gedegen datagedreven aanpak nodig. De Green Buildings Tool (GBT) biedt financiële instellingen en vastgoedeigenaren de mogelijkheid om:

  • De energieprestaties en CO₂-uitstoot van hun vastgoedportefeuille snel en efficiënt te beoordelen.
  • Te bepalen welke gebouwen voldoen aan de criteria van de EU Taxonomie, CRREM en PCAF.
  • Concreet inzicht te krijgen in verduurzamingsmaatregelen en de businesscase voor investeringen.

Deze inzichten helpen organisaties niet alleen om te voldoen aan de regelgeving, maar ook om strategische verduurzamingsbeslissingen te nemen en waarde toe te voegen aan hun vastgoedportfolio.

Hoe ga je om met de EU Taxonomie?

Voor investeerders, vastgoedbeheerders en financiers is het cruciaal om inzicht te krijgen in hoe hun portefeuille scoort op duurzaamheid. Dit helpt niet alleen bij het voldoen aan rapportageverplichtingen, maar biedt ook kansen om waarde te creëren door duurzamere investeringen.

Wil je weten of je vastgoedportefeuille voldoet aan de EU Taxonomie en aanverwante standaarden zoals CRREM en PCAF? Neem contact op met CFP Green Buildings voor advies en ondersteuning.

Veelgestelde vragen over de EU Taxonomie

Wat is de EU Taxonomie?

De EU Taxonomie is een Europese richtlijn om financieringen en investeringen in al dan niet duurzame activiteiten te toetsen. Het is een classificatiesysteem dat helpt definiëren wanneer iets ‘duurzaam’ of ‘groen’ mag heten. De EU Taxonomie is in het leven geroepen om duurzame financiering te bevorderen en helpt dit objectief te beoordelen.

Daarnaast zijn grote bedrijven en investeerders zoals financiële instellingen vanaf 2024 verplicht om aan de hand van de EU Taxonomie te rapporteren over de milieu-impact van hun economische activiteiten.

Is de EU Taxonomie verplicht voor bedrijven?

Ja, grote bedrijven en financiële instellingen moeten vanaf 2024 verplicht rapporteren over hun duurzame activiteiten volgens de EU Taxonomie. Dit geldt onder de CSRD-richtlijnen, waardoor bedrijven transparanter moeten zijn over de impact van hun investeringen.

Hoe beïnvloedt de EU Taxonomie vastgoedfinanciering?

De EU Taxonomie bepaalt of vastgoed als duurzaam wordt beschouwd en speelt daarmee een grote rol in financieringsbeslissingen. Banken en investeerders gebruiken de criteria om te bepalen welke gebouwen in aanmerking komen voor groene financiering, zoals green bonds en duurzaamheidsleningen.

Welke rol speelt de EU Taxonomie bij de uitgifte van green bonds?

Financiële instellingen moeten bij de uitgifte van green bonds aantonen dat de opbrengsten van deze obligaties bijdragen aan duurzame investeringen. De EU Taxonomie biedt een objectieve methodiek om vast te stellen of vastgoedprojecten hieraan voldoen.

Wat is het verschil tussen de EU Taxonomie en CRREM?

De EU Taxonomie bepaalt welke economische activiteiten als duurzaam worden beschouwd, terwijl CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor) helpt vastgoedeigenaren om CO₂-risico’s en toekomstige energieprestaties te beoordelen. Beide instrumenten worden gebruikt bij vastgoedfinanciering en verduurzamingsstrategieën.

Wat hebben EU Taxonomie en BREEAM gemeen?

Hoofdstuk 7 van de EU Taxonomie gaat over bouw en vastgoed. Voor sommige activiteiten die hieronder vallen is de BREEAM certificering een geldig bewijsstuk om te laten zien dat ze groen zijn in lijn met de EU Taxonomie. Dit geldt wel alleen voor de periode wanneer er geld wordt uitgegeven aan deze activiteiten. De EU Taxonomie kijkt immers naar financieringen.

Wat zijn de 6 milieudoelstellingen van de EU Taxonomie?

  1. Het tegengaan van klimaatverandering: broeikasgassen voorkomen, verminderen of wegnemen.
  2. Adaptatie aan klimaatverandering: aanpassingen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken of voorkomen.
  3. Duurzaam gebruik en de bescherming van water en mariene rijkdommen.
  4. De transitie naar een circulaire economie, met name door hergebruik en recycling van materialen en grondstoffen.
  5. Preventie en bestrijding van verontreiniging.
  6. De bescherming en het herstel van de biodiversiteit en ecosystemen.

Hoe bepaal je of een gebouw voldoet aan de EU Taxonomie?

Een gebouw wordt als ‘groen’ geclassificeerd als het voldoet aan specifieke criteria, zoals energielabel A, top 15% energie-efficiëntie in de regio, en maatregelen voor klimaatadaptatie. CFP Green Buildings helpt bij het analyseren van vastgoedportefeuilles en het toetsen aan de EU Taxonomie.

Contact Nederland

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Internationaal

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Contact APAC Regio

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
Nederland
+31 (0)55 355 5199
info@cfpgreenbuildings.com

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment