Moet jouw organisatie voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)? Onze gespecialiseerde consultants werken samen met jouw team om alle vereisten van de CSRD-wetgeving grondig te begrijpen en toe te passen binnen jouw bedrijfsvoering.
CFP Green Buildings is dé expert op het gebied van CSRD-rapportages voor de vastgoedsector. Met 20 jaar ervaring in het verduurzamen van bestaand vastgoed helpen wij organisaties niet alleen te voldoen aan de rapportagevereisten, maar ook om strategische waarde uit hun duurzaamheidsbeleid te halen.
Wij ondersteunen organisaties bij het uitvoeren van materialiteitsanalyses, het ontwikkelen van duurzaamheidsrapportages en het waarborgen van compliance met de nieuwste CSRD-wetgeving. We zorgen ervoor dat duurzaamheidsdoelen naadloos worden geïntegreerd in bedrijfsstrategieën, waardoor transparantie wordt verbeterd en de relatie met stakeholders wordt versterkt. Zo ben je uitstekend voorbereid op het naleven van de uitgebreide CSRD-rapportagevereisten.
We werken onder meer samen met
De grootste Nederlandse bedrijven hebben momenteel al te maken met de Europese CSRD-wetgeving. Zij zijn verplicht om te rapporteren over hun impact. Ook wanneer je nu nog geen CSRD-rapportage hoeft in te dienen, is het zaak om je hier tijdig op voor te bereiden. Het verkrijgen van de juiste data en inzichten vraagt namelijk tijd: circa 6 tot 12 maanden voor een bedrijf van gemiddelde omvang. Wil je weten wat CFP hierin kan betekenen? Neem dan contact met ons op.
De CSRD versterkt de transparantie rondom duurzaamheid door monitoring en rapportage. Als organisatie profiteer je daarnaast van meer inzicht in je duurzaamheidsdoelstellingen. De CSRD heeft een brede reikwijdte en richt zich op milieu, sociale aspecten en goed bestuur – volledig in lijn met de ESG-criteria.
Een CSRD-rapportage moet voldoende aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze richtlijnen bevatten meer dan 1000 datapunten, waarvan een deel alleen verplicht is als ze uit de materialiteitsanalyse naar voren komen.
De eerste stap richting CSRD-compliance begint met een solide basis: inzicht in CO2-uitstoot en een duidelijke materialiteitsanalyse. CFP Green Buildings ondersteunt organisaties bij het opstellen van CO2-rapportages en het in kaart brengen van duurzaamheidsprioriteiten. Dit vormt niet alleen een waardevolle basis voor toekomstige CSRD-rapportages, maar helpt organisaties ook om strategische keuzes te maken en proactief in te spelen op nieuwe wetgeving.
Onze consultants werken nauw samen met jouw team om de belangrijkste ESG-thema’s te identificeren en de impact van je activiteiten te analyseren. Door tijdig aan de slag te gaan met CO2-data en materialiteitsanalyses, ben je goed voorbereid op de komende rapportageverplichtingen en creëer je een sterke basis voor verdere verduurzaming.
Dubbele materialiteit speelt een belangrijke rol binnen de CSRD en vereist dat organisaties zowel de risico’s voor hun bedrijf als de impact op milieu en maatschappij in kaart brengen. In een CSRD-rapportage moeten beide perspectieven worden meegenomen.
CFP helpt organisaties met het maken van een CSRD-Materialiteitsanalyse. In nauwe samenwerking met de stakeholders van jouw organisatie brengen we de belangrijkste duurzaamheidsrisico’s en -kansen in kaart. Dit doen we op basis van analyses, enquêtes en/of gesprekken om inzicht te krijgen in de verwachtingen van stakeholders. Heb jij hulp nodig met het voldoen aan de CSRD-wetgeving? Wij ondersteunen je graag.
De EU Taxonomie is een classificatiesysteem dat bepaalt welke economische activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd. Hiermee helpt het bedrijven en investeerders om duurzame investeringen transparanter te maken en te voldoen aan ESG-richtlijnen. Voor financiële instellingen en vastgoedbeheerders is de Taxonomie een belangrijk hulpmiddel bij financiering en rapportage.
CFP Green Buildings helpt bedrijven en banken bij de praktische toepassing van de EU Taxonomie, onder andere bij de uitgifte van green bonds en de analyse van vastgoedportefeuilles. Met de Green Buildings Tool bieden we inzicht in de duurzaamheid van onderliggende activa en zorgen we voor transparantie richting investeerders.
Er is geen universeel stappenplan voor de naleving van CSRD-richtlijnen. Bij CFP ondersteunen we je in de verschillende stappen. Van materialiteitsanalyse tot duurzaamheidsrapportage, het bevorderen van stakeholderrelaties en het integreren van doelen in bedrijfsstrategieën.
De CSRD is een Europese richtlijn en is daarmee ook deel van Nederlandse wetgeving. De CSRD-duurzaamheidsrapportage is eerst alleen verplicht voor de grote bedrijven en wordt langzaam uitgerold naar de kleinere bedrijven.
Per 1 januari 2024 moet je de CSRD naleven als je voldoet aan minimaal twee van de drie voorwaarden:
Vanaf 2026 moeten beursgenoteerde mkb-bedrijven voldoen aan de CSRD-wetgeving.
In de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) is uitgewerkt hoe een CSRD-rapportage opgesteld moet worden. Dit bestaat uit 1000+ datapunten waar (potentieel) data voor moet worden verzameld en gerapporteerd. CSRD-software kan enorm helpen om deze puzzel te leggen en het overzicht te houden bij de dataverzameling en rapportage.