Creëer toekomstbestendige duurzame gebouwen door aan de slag te gaan met circulariteit en biodiversiteit.
Circulariteit en biodiversiteit spelen een cruciale rol bij het realiseren van toekomstbestendige gebouwen. Onze consultants bieden niet alleen inzicht in de huidige duurzaamheidsprestaties van je vastgoed, maar helpen je ook bij het opstellen van een routekaart naar een circulair portfolio.
Met op maat gemaakte begeleiding ondersteunen we je bij het implementeren van concrete maatregelen, zoals circulaire bouwmethoden en biodiversiteit bevorderende oplossingen. Zo maken we jouw gebouwen écht klaar voor de toekomst.
We werken onder meer samen met
Onze gebouwen dragen voor 50% bij aan het onttrekken van virgin materials aan de aarde en voor 40% aan het weggooien daarvan. Daarnaast zijn gebouwen verantwoordelijk voor 40% van onze vervuiling. Wij helpen je bij het zetten van stappen op het gebied van circulariteit. Ontdek wat onze circulaire quickscan, ons adviestraject op maat en onze ondersteuning bij circulair onderhoud voor jou kunnen betekenen!
In 2050 moeten alle gebouwen circulair zijn. Minder dan de helft van de wereldbevolking gebruikt momenteel vrijwel alle hulpbronnen die er op aarde zijn. Tel daarbij op dat de wereldbevolking toeneemt en het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om met elkaar van één planeet te kunnen leven.
De noodkreet om een circulaire economie neemt dan ook rap toe. Dat kan alleen als gebouwen en woningen ook circulair worden. Dat betekent geen verbruik van nieuwe natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen, maar hergebruik van materialen. Neem contact met ons op en ga zelf aan de slag met het realiseren van een circulair gebouw!
1. Adviestraject op maat
Elke situatie vraagt om een unieke aanpak. CFP biedt maatwerkadvies om circulariteit stap voor stap te implementeren. Onze consultants helpen je bij het identificeren van kansen, het opstellen van een haalbare roadmap en het begeleiden van projecten van start tot finish.
2. De Circulaire Quickscan
Met de Circulaire Quickscan van CFP krijg je inzicht in de huidige staat van circulariteit van je gebouw. Dit vormt de basis voor het bepalen van vervolgstappen, zoals het opstellen van een strategie, maatregelen en een plan van aanpak. Denk aan hergebruik van materialen, het minimaliseren van afvalstromen en het selecteren van circulaire (ver)bouwmethoden.
3. Circulair onderhoud
Onderhoud biedt een perfecte gelegenheid om circulariteit in praktijk te brengen. CFP helpt bij het opstellen van circulaire onderhoudsplannen, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande onderhoudsbudgetten. Zo realiseer je stapsgewijs circulair onderhoud zonder grote investeringen.
Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij de implementatie van circulariteit in jouw vastgoed!
De biodiversiteit wereldwijd is de afgelopen decennia flink afgenomen. Meer dan 50% van de soorten wordt momenteel met uitsterven bedreigd. Hoewel het gevaar van klimaatverandering en het belang van de circulaire economie steeds vaker worden benoemd, krijgt biodiversiteit nog te weinig aandacht. Dat is onterecht, want biodiversiteit is essentieel voor het menselijk bestaan. Van schoon drinkwater tot voedselzekerheid: biodiversiteit vormt de basis van ons ecosysteem.
Biodiversiteit kan een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van gebouwen en hun omgeving. Denk aan maatregelen zoals:
Door biodiversiteit te integreren in je duurzaamheidsstrategie, draag je bij aan een gezondere leefomgeving én verhoog je de waarde van je vastgoed.
1. Biodiversiteit Scan
Met onze Biodiversiteit Scan krijg je inzicht in de biodiversiteitsprestaties van jouw gebouw en omgeving. De scan identificeert kansen om biodiversiteit te verbeteren en vormt de basis voor een gericht plan van aanpak. Denk hierbij aan het in kaart brengen van bestaande flora en fauna, het bepalen van de biodiversiteitswaarde en het identificeren van concrete maatregelen.
2. Advies en projectmanagement
CFP biedt niet alleen advies, maar begeleidt ook de implementatie van biodiversiteitsmaatregelen. Onze experts stellen een praktische roadmap op, coördineren betrokken partijen en zorgen voor een naadloze uitvoering van projecten. Of het nu gaat om het aanleggen van een groendak, het verbeteren van watermanagement of het creëren van habitats voor specifieke insecten en diersoorten – wij staan aan je zijde van start tot finish.
3. Integratie met andere duurzaamheidsdoelen
Biodiversiteit staat niet op zichzelf. Wij helpen je om biodiversiteitsmaatregelen te combineren met andere duurzaamheidsinitiatieven, zoals BREEAM, WELL, circulariteit en klimaatadaptatie. Zo haal je het maximale uit je duurzaamheidsstrategie en creëer je synergie tussen verschillende maatregelen.
Biodiversiteit toevoegen aan jouw gebouw?
Wil je biodiversiteit een centrale plek geven in jouw project? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om gebouwen groener, gezonder en toekomstbestendiger te maken!
Naar alle cases
Circulariteit verwijst naar het herbruiken van grondstoffen en het voorkomen van afval. In plaats van een lineaire cyclus waar producten en materialen als afval eindigen, is er sprake van een gesloten cyclus waar geen grondstoffen verloren gaan.
Circulaire gebouwen zijn duurzame gebouwen waarin grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt. Materialen komen via efficiënte cycli zo hoogwaardig mogelijk terug in de economie. Circulaire gebouwen onttrekken niets aan de aarde dat niet opnieuw gemaakt kan worden en creëren geen afval.
Een circulair gebouw begint met inzicht in de huidige situatie. Met een circulaire quickscan kun je bepalen welke materialen herbruikbaar zijn en welke circulaire bouwmethoden toepasbaar zijn. Daarnaast helpt circulair onderhoud om stap voor stap duurzamer te worden zonder grote investeringen.
Door klimaatadaptief te bouwen, zijn gebouwen beter bestand tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Klimaatadaptieve gebouwen zorgen onder andere voor minder hittestress en wateroverlast en zorgen voor meer biodiversiteit.
Biodiversiteit draagt bij aan een gezondere leefomgeving, verbetert de luchtkwaliteit, verhoogt de waarde van vastgoed en helpt bij klimaatadaptatie. Groene daken en gevels kunnen bijvoorbeeld de stedelijke temperatuur verlagen en wateroverlast verminderen.
Maatregelen zoals groendaken, verticale tuinen, het planten van inheemse flora en het plaatsen van nestkasten helpen de biodiversiteit te vergroten. Ook natuurlijke wateropvangsystemen ondersteunen ecosystemen in de omgeving.
Circulariteit en biodiversiteit versterken elkaar in duurzame bouw. Door circulaire bouwmaterialen te kiezen, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen of gerecyclede groene daken, stimuleer je tegelijkertijd biodiversiteit. Daarnaast dragen natuurinclusieve maatregelen, zoals groene gevels en wateropvangsystemen, bij aan beide doelen en maken ze gebouwen toekomstbestendiger.