Woningportefeuille Peled van ‘grijze’ naar ‘groene’ energielabels

Before Article
Logo Peled vastgoed en beheer
 • Inventarisering van energiescores van 20 woningen
 • Advisering over de meest effectieve duurzaamheidsmaatregelen
 • 20 woningen van label F en G naar label B en C

Volledige woningportefuille verduurzamen

Vastgoedbelegger Gal Peled wil zijn volledige woningportefeuille van groene energielabels voorzien. Maar hoe kunnen de eerste 20 woningen uit de portefeuille van dhr. Peled getransformeerd worden van energielabel G en F naar energiezuinigere woningen met energielabel B en C? En hoe kan dit binnen het gestelde budget met daarbij een passende financiering? CFP inventariseerde de energiescores en gaf vervolgens advies over hoe de 20 woningen naar minimaal energielabel C konden komen.

Het was vooral interessant om een goede balans te zoeken tussen wet en regelgeving en het verduurzamen van de woningen met een optimaal resultaat voor de woning portefeuille, de huurder en financierder. De goede samenwerking met CFP en ING Groenbank hebben mij op een fantastische wijze geholpen. De samenwerking met het team en het advies over het verduurzamen van mijn vastgoed portefeuille pasten perfect in mijn ambitie om mijn portefeuille te vergroenen.

 

– Gal Peled, Peled Vastgoed

Vastgoed Peled straathoek

De stand van zaken in de woningen

CFP heeft 20 grondgebonden (eengezins-) woningen van Peled in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel bezocht. De woningen zijn gebouwd in de jaren 50 of 60 en zijn voorzien van spouwmuren, maar deze zijn nog niet geïsoleerd. De woningen hebben over het algemeen een schuin dak, waarvan een deel met vliering. De vloeren zijn niet geïsoleerd, maar ze hebben wel al een HR-ketel voor verwarming en warm water.

De maatregelen voor verduurzaming op een rij

Na onderzoek op locatie bleken er een flink aantal mogelijkheden te zijn om de woningen te verduurzamen. Uiteindelijk is er besloten om op drie maatregelen te focussen:

 1. Dakisolatie
  Dakisolatie blijkt het grootste effect te hebben op het energielabel van de bezochte woningen. Doordat warme lucht opstijgt, gaat er tot wel 35% aan warmte verloren via het dak. Om het dak te isoleren, gaat er gebruik gemaakt worden van een isolerende spray. Dit is een stuk gemakkelijker en daarmee goedkoper dan bijvoorbeeld glaswol of PIR isolatiepanelen.
 2. Spouwmuurisolatie
  De spouwmuren van de woningen zijn nog niet voorzien van isolatie en daarmee gaat er veel warmte verloren. Door het toepassen van spouwmuurisolatie kan er in de woningen van Peled veel verspilling tegengegaan worden.
 3. Zonnepanelen
  Zonnepanelen hebben een groot effect op het elektriciteitsverbruik en daarmee op het energielabel. Daarom is ervoor gekozen om deze maatregel ook toe te passen op de woningen van Peled. Er is gekozen voor all black monokristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn iets efficiënter dan polykristalijne zonnepanelen en zien er mooi en modern uit.

Spouwmuurisolatie is een absolute must-do als u wilt verduurzamen. Het heeft een groot effect op uw energieverbruik en het is eenvoudig en goedkoop toe te passen. Let wel op, want de spouw moet wel helemaal schoon zijn. Zo niet, dan moeten vervuilingen eerst verwijderd worden om vochtproblemen te voorkomen.

 

– Orin Tijse Klasen, consultant bij CFP Green Buildings

Nieuwe vloerOverige maatregelen

Er zijn ook een aantal maatregelen die niet opgenomen zijn in het verbeterplan van de woningen van Peled:

 • Vloerisolatie
  Vloerisolatie heeft in het geval van Peled een beperkt effect op het energielabel. Zeker bij de woningen die geen kruipruimte hebben.
 • Warmtepomp
  De woningen van Peled hebben over het algemeen al een energiezuinige HR-ketel en andere installaties zijn financieel niet haalbaar. Nieuwere technieken -zoals warmtepompen en infrarood panelen- leveren daarnaast ook geen labelverbetering op voor de woningen.
 • HR++ glas
  Veel van de woningen hebben al (deels) dubbel glas, waardoor er maar een kleine verbetering mogelijk is door het toepassen van beter isolerend glas (HR++ of triple glas). Aangezien dit een erg dure maatregel is, is ervoor gekozen om deze maatregel toe te passen op een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld wanneer de kozijnen aan vervanging toe zijn.

Van Label F naar label B

Met het advies van CFP in de hand, kon Peled de financiering van de energiebesparende maatregelen regelen. De offertes voor de maatregelen zijn inmiddels allemaal binnen en de eerste maatregelen zijn al getroffen. De woningen gaan hiermee bijna allemaal van een F- of een G-label naar een B- of een C-label. De gemiddelde te verwachte besparing voor de woningen is ruim €800 per jaar.