Rijksmonument van energielabel G naar label A

Before Article
Logo Maasstede
  • Labelscan uitgevoerd voor rijksmonument
  • Aanbevolen maatregelen geïntegreerd in herontwikkelingsplannen
  • Rijksmonument van energielabel G naar label B, of zelfs A

Toekomstbestendige gebouwen

Maasstede ontwikkelt al meer dan 35 jaar vastgoed in heel Nederland, en af en toe over de grens. Hierbij vinden ze het belangrijk dat gebouwen ‘toekomstproof’ en comfortabel zijn om in te wonen en werken.

Labelscan voor rijksmonumenten

Maasstede heeft een aantal monumentale panden in portefeuille die zullen worden herontwikkeld. Om erachter te komen wat de huidige situatie van de panden was, heeft CFP een energielabelscan uitgevoerd. Aan de hand van deze scan werd het huidige energielabel duidelijk, label G, maar werd ook inzicht verkregen in welke maatregelen het beste genomen konden worden om een labelsprong naar label B of zelfs A te realiseren.

Het is een interessante opgave om verduurzamingsmaatregelen te integreren in verbouwingsplannen. Zeker bij een rijksmonument.

– Mark Derksen, consultant bij CFP

Maatregelen geïntegreerd in grootschalige renovatie

Na de labelscan heeft CFP aanbevelingen aangedragen voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen. Denk hierbij aan ledverlichting met sensoren en het isoleren van het dak, de gevels en de ramen. Maar ook aan een nieuwe koelinstallatie die voldoet aan de nieuwste richtlijnen. Vervolgens zijn deze maatregelen geïntegreerd in de herontwikkelingsplannen van Maasstede.

Bij de herontwikkeling van rijksmonumenten is flexibiliteit een vereiste. Zo kan bijvoorbeeld het glas aan de voorzijde niet zomaar vervangen worden voor dubbel glas. CFP dacht goed met ons mee over de (on)mogelijkheden van een rijksmonument en kwam vervolgens met goed toepasbare aanbevelingen.

– Robert Nederlof, projectontwikkelaar bij Maasstede

Kosten efficiënt een labelsprong van G naar B, of zelfs A

Inmiddels is de herontwikkeling van één van de monumentale panden gereed en heeft het pand een energielabel B. Aangezien er geen zonnepanelen toegepast konden worden en stadsverwarming niet rendabel bleek, leek een label A moeilijk haalbaar. Echter blijkt uit de berekeningen van CFP dat een energielabel A zeker binnen handbereik ligt. Door de hogere toegepaste isolatiewaardes in de thermische schil, is het vervangen van de verwarmingsketel voldoende om met dit pand uit te komen op een energielabel A (met energieindex van 1,04).

De tools die CFP gebruikt, bijvoorbeeld de energielabelscan, zijn enorm behulpzaam om de juiste inzichten in verduurzaming te krijgen. Het gaat hierdoor ook veel meer leven. Op basis van de verkregen inzichten konden wij goede keuzes maken m.b.t. toe te passen maatregelen.

– Robert Nederlof, projectontwikkelaar bij Maasstede

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email