Nieuw BREEAM-certificaat ‘Very Good’ voor het Van Gogh Museum

Before Article
  • Nieuwe BREEAM-certificering ‘Very good’ voor het Van Gogh Museum
  • 45% energiebesparing door optimalisatie van installaties
  • Verzamelen van de juiste bewijslast om te voldoen aan nieuwe regelgeving

In 2014 behaalde het Van Gogh Museum als eerste museum ter wereld een BREEAM-certificaat ‘very good’. Recent hebben ze dit certificaat opnieuw behaald en ook het kantoor van het museum voldoet aan alle BREEAM-eisen.

Nieuw BREEAM-certificaat ‘Very Good’ voor het Van Gogh Museum

Om opnieuw te voldoen aan de eisen voor BREEAM, heeft het Van Gogh Museum een aantal nieuwe maatregelen doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid. Zo is alle traditionele verlichting vervangen door LED verlichting. Ook zijn er een aantal tussenmeters geplaatst, waardoor installaties efficiënter kunnen werken. Verder zijn er een aantal ecologische aspecten doorgevoerd, zoals het plaatsen van vleermuiskasten.

De meeste bedrijven gaan alleen voor een BREEAM-certificering voor het onderdeel ‘Asset’, oftewel het gebouw. Het Van Gogh Museum heeft – naast het onderdeel ‘Asset’ – ook ‘Beheer’ en ‘Gebruik’ gecertificeerd. Hiermee laten ze zien dat ze organisatie breed verduurzamen.

 

– Sander van den Berg, CFP Green Buildings

Het Van Gogh Museum45% energiebesparing door installaties anders in te stellen

Het energieverbruik van het Van Gogh Museum is door allerlei inspanningen van de afgelopen jaren al met bijna 45% gedaald. Dit is grotendeels gerealiseerd door instellingen van installaties te optimaliseren. Zo zijn de stooklijnen van de ketels aangepast en weersafhankelijk gemaakt. Hierdoor kon de regeltechniek minder strak ingeregeld worden, waardoor er in de zomer minder diep gekoeld en ontvochtigd hoeft te worden. Dat scheelt enorm veel energie. Een mooie bijvangst van deze maatregel is dat de nieuwe instellingen en lagere belasting van de installaties ook nog eens minder storingen met zich meebrengen.

Door de jaren heen hebben we al veel kennis opgebouwd op het gebied van verduurzaming. Maar door de veranderende regels, heb je in een BREEAM-traject ook een expert nodig. CFP heeft ons geholpen om aan alle nieuwe regelgeving te voldoen.

 

– Ben van der Stoop, senior adviseur Vastgoedbeheer bij het Van Gogh Museum

Van Gogh Museum AmsterdamRol van CFP verschuift van kartrekker naar expert

CFP heeft het Van Gogh Museum vanaf het begin af aan ondersteund op het gebied van duurzaamheid. Ben van der Stoop van het Van Gogh Museum, legt uit hoe de rol van CFP in de loop der jaren is geëvolueerd. “In het begin was alles nieuw voor ons en in 2013 heeft CFP een nulmeting uitgevoerd om te kijken waar we stonden op het gebied van duurzaamheid. Ook hebben we samen met CFP een ambitie geformuleerd op het gebied van duurzaamheid: het Van Gogh Museum wil graag een van de meest duurzame musea ter wereld worden. Vrij ambitieus, maar het is vooral om onszelf continu te verbeteren. CFP had hierbij een kartrekkersrol en heeft een aantal aanbevelingen gedaan om ons te helpen naar deze ambitie toe te werken. We hebben samen een duurzame verbouwing gerealiseerd en zo leerden we de materie zelf ook steeds beter kennen. Inmiddels hebben we intern een eigen Groene Denktank opgericht die de kartrekkersrol heeft overgenomen en fungeert CFP als adviseur op het gebied van duurzaamheid. Deze expertrol is voor ons onmisbaar bij het coördineren en verzamelen van de juiste bewijslast en het voldoen aan veranderende wet- en regelgeving.”

Wil je meer weten over het behalen van een BREEAM-certificaat of ben je geinteresseerd in de BREEAM Quickscan? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop of meld je aan voor de BREEAM Quickscan.

Neem contact met ons op

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email