Deze 4 innovaties gaan jouw gebouw op unieke wijze verduurzamen

Before Article

consultant Youp van der ZandeInnovatie en duurzaamheid gaan hand in hand samen. Hoe ver staan we met de ontwikkelingen en welke innovaties springen in het oog? Consultant Youp van der Zande dook in de wereld van duurzame innovaties en licht een aantal opvallende innovaties uit.

Hydraloop: Hergebruik van water in en om een gebouw

We gebruiken per persoon gemiddeld zo’n 95 liter water per dag. Bijna al dat water stroomt het riool in, terwijl het voor een groot deel hergebruikt zou kunnen worden. Dat is natuurlijk zonde! Daarom vind ik Hydraloop een mooie innovatie, die wat mij betreft het uitlichten zeker waard is.
Hydraloop is een systeem dat water uit o.a. douches, wasmachines en wastafels opvangt en reinigt. Het schone water kan vervolgens hergebruikt worden voor het toilet, de wasmachine en het bewateren van de tuin.
Met Hydraloop kan zo’n 85% van het water in woningen, hotels en bedrijven hergebruikt worden en wordt het afvalwater met 45% gereduceerd.

Amfius: Warmtewinning uit afval- en oppervlaktewater

Om ons heen wordt veel warmte opgeslagen, vaak zonder dat we erbij stilstaan. In de grond, in de lucht, maar ook in oppervlaktewater en in ons afvalwater (het riool). Naar schatting komt ongeveer 40% van in woningen gebruikte warmte in het riool terecht, dus het wordt hoog tijd om deze warmte terug te winnen.
Amfius is gespecialiseerd in het terugwinnen van warmte uit afval- en oppervlaktewater. Met behulp van speciale technieken en warmtepompen kunnen zij meren, plassen en het riool omtoveren tot energiebronnen.
Een bijkomend voordeel is dat overtollige warmte opgeslagen kan worden, wat tijdens de wintermaanden weer gebruikt kan worden.

De beste innovaties die wij tegenkomen of toepassen in onze projecten geven wij jaarlijks de mogelijkheid hun product te pitchen voor publiek uit de markt op de CFP Innovatieparade. De 18e editie staat dit jaar gepland op 21 april en is digitaal te bezoeken. Meer info vind je hier.

 

– Youp van der Zande, consultant bij CFP

Groen langs de wegMy earth Global

Planten zijn goed voor de natuur, dat is natuurlijk een open deur. Vanwege de filterende werking wordt er al steeds meer gebruik gemaakt van natuurinclusief bouwen. Maar hoe zit het met andere grote projecten, zoals de wegenbouw?
My earth Global ontwikkelt en kweekt speciale klimaatadaptieve planten voor verschillende groenprojecten. De planten worden zorgvuldig samengesteld en specifiek afgestemd op de omgeving, waarbij rekening gehouden wordt met o.a. waterbuffering, biodiversiteit en luchtzuivering.
Er worden inmiddels al speciale groenstroken aangepland naast wegen, om de fijnstof te verminderen. Wat deze innovatie uniek maakt, is dat de kosten voor deze groenstroken vergelijkbaar zijn met een gewoon grasveld, maar de klimaatadaptieve planten leveren veel voordelen op voor de biodiversiteit en luchtkwaliteit.

INGY: Licht maakt jouw gebouw slimmer

Het komt regelmatig voor dat ruimtes overbodig worden verwarmt en verlicht. Met sensoren kan dit worden voorkomen en hiermee kan veel energie bespaard worden. Nu veel bedrijven de overstap moeten maken naar LED-verlichting, biedt INGY een simpele, maar effectieve oplossing.
INGY koppelt sensoren aan de slimme verlichting in een gebouw en maakt gebruik van de aanwezige armaturen. De batterijvrije sensoren kunnen eenvoudig en zonder meerprijs geïmplementeerd worden, wanneer de overstap wordt gemaakt naar LED-verlichting. Ook kunnen er eenvoudig extra sensoren aangesloten worden op het systeem.
De verkregen data wordt doorgestuurd naar een portal, waarmee je het gebruik van het gebouw kunt monitoren, de luchtkwaliteit per ruimte kunt meten en de installaties per ruimte kunt aansturen en daar word ik – als energiemanagementspecialist – heel blij van.

Heb je vragen over deze innovaties of heb je zelf ook een toffe innovatie? Laat het me weten en stuur een mail naar yvdzande@cfp.nl.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email