Analyse: vier van de vijf sportaccommodaties kunnen rendabel verduurzamen

Before Article

Logo Kenniscentrum Sport & BewegenHoe kunnen sportverenigingen voldoen aan de klimaatdoelstellingen voor 2050? Kenniscentrum Sport & Bewegen liet 5 verschillende accommodaties analyseren door CFP. Het blijkt dat 4 van de 5 clubs rendabel kunnen voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, met behulp van subsidie, gunstige financiering en de juiste begeleiding. Dat beeld sluit aan op een eerdere landelijke analyse van 22.000 sportclubs. 

5 sportaccomodaties onder de loep

Kenniscentrum Sport & Bewegen is een van de ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Samen met CFP Green Buildings onderzochten ze de mogelijkheden voor verduurzaming voor vijf sportaccommodaties: een roei- en zeilvereniging, een atletiekvereniging, een tennisclub, een ijsbaan/zwembad en een voetbal- en handbalclub.

Met het doorlichten van uiteenlopende sportverenigingen op duurzaamheid kunnen we een aantal belangrijke conclusies trekken voor toepassing bij sportverenigingen in heel Nederland.

 

– Michael Poot, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Natuurlijke momenten

Belangrijk is het moment van het uitvoeren van maatregelen om rendabel te verduurzamen, zegt Roel Wever van CFP Green Buildings. “Uit een landelijke nulmeting, die we als basis voor de Routekaart Verduurzaming Sport hebben uitgevoerd bij 22.000 sportclubs, bleek dat 80% van alle sportverenigingen de komende jaren groot onderhoud moet plegen. De vijf diepte-analyses bevestigen dat beeld nu. Gepland onderhoud is een uitgelezen kans om de isolatie te verbeteren, een warmtepomp te installeren en zonnepanelen te plaatsen. Zo kunnen sportclubs zo’n 90% CO2 besparen. Met verduurzamen op natuurlijke momenten hoeven de maatregelen niet veel extra te kosten. Met bestaande subsidies en de juiste begeleiding wordt verduurzaming rendabel.”

Rendabel gasloos

Buitensportaccommodaties kunnen rendabel gasloos worden door zonnepanelen te combineren met batterijopslag, blijkt uit de vijf analyses. “Dat geldt eigenlijk voor alle 4.700 buitensportverenigingen waar overdag veel energie wordt opgewekt en in de avond verbruikt”, zegt Roel Wever. “De batterijen slaan overdag energie op en onttrekken die ‘s avonds uit de batterij. Batterijopslag is een relatief nieuwe innovatie en wordt nog niet veel toegepast. Dat is een gemiste kans, want met de batterijen kun je piekmomenten opvangen. De combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp zorgt voor een rendabele gasloze sportaccommodatie.”

Benchmark SportclubsMeer informatie

Wil je weten hoe je presteert ten opzichte van andere sportclubs of wil je meer weten over welke stappen je als sportvereniging kan nemen om rendabel te verduurzamen? Neem dan contact op met Michael Poot van Kenniscentrum Sport & Bewegen of met Roel Wever van CFP Green Buildings.

Of lees het gehele artikel op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email