Blog Selina Roskam – Een helpende hand voor kleine zorginstellingen, schoolbesturen en gemeenten

Before Article

Selina RoskamBij enkele medewerkers van alle twaalf de provincies borrelt een plannetje. Een plannetje waarmee vastgoedeigenaren van maatschappelijk vastgoed ontzorgd worden. En dan ontzorgen op het gebied van verduurzaming van hun bestaande vastgoedportefeuille.

Verschillende provincies, verschillende aanpak

Dat plannetje is al bijna gereed om uit te voeren, nu de provincies op zoek zijn naar adviseurs die die provincies kunnen helpen. Iedere provincie doet dat op zijn eigen manier: een grote opdracht aanbesteden, via DAS-procedures adviseurs aantrekken en sinds kort weten we ook het Open House model.
Dit is interessant voor de adviseurs, maar wat is nu interessant voor eigenaren van zorggebouwen, schoolgebouwen en gemeentelijk vastgoed? Eigenaren die enkele gebouwen hebben en die wellicht met hun handen in het haar zitten over hoe zij ook mee kunnen doen met de verduurzamingsslag. Vanwege gebrek aan capaciteit, kennis of slagkracht. Of misschien denken ze dat de grote jongens eerst maar een “portefeuilleroutekaart” moeten maken, zodat ze weten bij welk gebouw ze moeten beginnen en met welke maatregelen.

Een paar vragen kunnen we al beantwoorden. Sportvereniging helpen we niet, check de website van NOC-NSF. Scoutinggroepen ook niet, maar mij mag je best bellen voor een uurtje sparren als scouts onderling.
En ondernemers ook niet, maar bel dan gerust je eigen bank eens wat zij voor je kunnen betekenen (meer dan je denkt).

 

– Selina Roskam, MVO Nederland

BeslisboomTe weinig geld

Als ik als RVO-er in gesprek raak met vastgoedeigenaren, dan vragen ze vaak in de eerste zin of er nog subsidies zijn. En natuurlijk kan ik ze best de weg wijzen, zie deze blog, maar subsidies zijn er niet om de verduurzaming van je gebouw te financieren. Subsidies zijn er om je te stimuleren de juiste afweging te maken. Om net iets duurzamer dan conventioneel te kiezen.
Desalniettemin is de financiering van je project sowieso belangrijk. Waar haal je het geld vandaan? Kennis hierover is redelijk specialistisch, maar wel aan te leren, op te zoeken of voor RVO om iets slims voor te verzinnen. Dus om de vastgoedeigenaren en hun adviseurs te helpen, maken we een Beslisboom Financiering. Het maakt namelijk nogal wat uit of je een heel gebouw aanpakt, enkele maatregelen uitvoert, eigen vermogen hebt, een redelijk stabiele bekostiging hebt of veel ruimte om te lenen.

Beslissingen nemen waar je later geen spijt van krijgt

Niemand wil domme beslissingen nemen. Beslissingen waar je later spijt van krijgt. Maar rondom maatschappelijk vastgoed kun je vanuit verschillende perspectieven plannen maken, met verschillende uitgangspunten. De één wil bijvoorbeeld alleen aan het wettelijke minimum voldoen en een ander wil de allerduurzaamste zijn.En daarnaast is het ook goed om alvast te kijken wat je in de toekomst met verschillende gebouwen wilt doen: afstoten, slopen, nog meer aanhuren, aanbouwen, renoveren of nieuwbouwen.
Wat we in ieder geval al weten is dat het nemen van alleen de erkende maatregelen niet voldoende is om de doelen van 2030 en 2050 te halen. Daarna zul je nog wel een keer iets met je gebouw moeten doen om te verduurzamen.
Goede adviseurs kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Een tool die waarschijnlijk kan helpen is de Beslisboom Verduurzamen Scholen (wordt binnenkort geupdate).

Weet je eenmaal dat je wil verduurzamen, dan moet je ook nadenken over welke partij dat gaat uitvoeren. RVO heeft daarom nu ook een Handreiking aanbesteden ontwikkeld die nog niet heel ervaren vastgoedeigenaren kan helpen of die de adviseurs van de provincies kunnen gebruiken om goed uit te leggen hoe je kunt inkopen.

 

– Selina Roskam, RVO Nederland

Nederlands dorpOntzorgingsprogramma en 12 helpende handen

De overheid heeft een Ontzorgingsprogramma ontwikkeld. Een one-stop-shop voor maatschappelijk vastgoed eigenaren. De kleintjes dan… (geen overheid zonder voorwaarden…) We helpen dus kleine gemeenten, schoolbesturen en zorginstellingen met max 10 vestigingen, eerste lijnszorgverleners, culturele instellingen met culturele ANBI status en dorps- en buurthuizen. Alle provincies hebben helpende handen, die bovenstaande gaan toepassen. Wil je meer weten, klik dan eens op deze links:

*Provincie Utrecht staat er niet tussen, maar die zoeken eerst een projectleider.

Iedereen die geholpen wil worden kan zich al bij de provincie melden. En anders mag je ook een email sturen naar maatschappelijkvastgoed@rvo.nl.

Geschreven door Selina Roskam

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email