De NTA 8800: Bent u voorbereid op de nieuwe energielabelmethodiek?

Before Article

Op naar 2021Op 1 januari 2021 wordt de nieuwe methodiek NTA 8800 toegepast voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Er wordt daarmee op een andere manier bepaald wat het gebouwgebonden theoretische energieverbruik is voor een gebouw. NTA 8800 geldt voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen en kan een aantal consequenties hebben voor u.

Focus komt te liggen op energieverbruik

Eén van de ideeën achter de nieuwe methode is de mogelijkheid om energielabels nog gedetailleerder op te nemen. Hierdoor geven energielabels een realistischer beeld van de werkelijkheid. De uitkomst van het energielabel wordt straks weergegeven in kWh/m2 in plaats van de energie-index. Hiermee sluiten energielabels aan op de methodiek van nieuwbouw (BENG) en komt de focus te liggen op het verbruik per m2.

Het kan voorkomen dat individuele panden met de nieuwe berekening beter of juist slechter uitkomen. Mocht uw pand met de nieuwe berekening slechter uitkomen, zijn er dus aanvullende investeringen nodig om het pand verhuurbaar te houden na 2023.

Eerder gemaakte plannen van aanpak niet altijd meer van toepassing met nieuwe methodiek

Heeft u in het verleden een duurzaamheidsscan laten uitvoeren waarbij verduurzamingsmaatregelen voor labelverbetering werden geadviseerd? Dan kan het zijn dat de geadviseerde maatregelen geen labelverbetering meer tot gevolg hebben met het toepassen van NTA 8800.

Zo stoomt u zich klaar voor NTA 8800

Wilt u onaangename verrassingen voorkomen en zeker weten dat uw investering ook na 1 januari de gewenste resultaten oplevert? Wij kijken graag met u mee en rekenen de nieuwe labels voor u door middels de nieuwe NTA 8800 methodiek. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.