Leegstand in kantoorgebouwen: besparingskansen worden niet optimaal benut

Before Article

Lege kantoorruimteSinds de uitbraak van het coronavirus wordt er veel thuisgewerkt. Dit betekent dat veel kantoorgebouwen grotendeels leegstaan. Welke invloed heeft dit op het energieverbruik van die kantoren? En welke kansen biedt de leegstand voor energiebesparing? CFP nam de proef op de som en dook in de cijfers met behulp van de energierobot.

Tot 30% minder energieverbruik in kantoorgebouwen

Consultant Berber Veenstra dook in de cijfers van een aantal kantoorpanden die gebruik maken van de energierobot van CFP. “Je ziet dat er in kantoren, vanaf de thuiswerk-regel sinds 12 maart, een duidelijke afname is van energieverbruik. Gemiddeld zie je dat kantoren tussen de 20% en 30% minder energie zijn gaan gebruiken.”

Besparingskansen worden nog niet optimaal benut

De afgelopen periode zijn de consultants van CFP in veel bedrijfspanden geweest. En in alle gevallen was de bezetting in de panden laag door het thuiswerken. Ze zien dat er momenteel nog veel kansen gemist worden om op energie te besparen. Nu wordt er vaak alleen op verlichting bespaard, maar de centrale installaties zijn gewoon normaal in bedrijf. Het gehele pand wordt verwarmd en gekoeld, terwijl het grootste deel van het pand leeg staat. Zeker met het oog op de koudere maanden, kan hier nog veel energie bespaard worden.

Door een analyse te maken van uw bedrijfsvoering en het technisch concept van uw pand, kunnen wij advies geven over welke maatregelen er in uw pand uitgevoerd kunnen worden om uw energieverbruik verder terug te dringen.

 

– Kees Jan Blaauboer, Senior Consultant bij CFP.

Besparen op de lange termijn

De algemene verwachting is dat het thuiswerken voor een deel blijft bestaan op de lange termijn. Daarom is het zinvol om te bekijken waar u verder kunt besparen op uw energieverbruik. Het energieverbruik is momenteel wel lager door corona, maar per FTE wordt er een stuk meer energie verbruikt doordat een heel gebouw wordt verwarmd voor een handjevol medewerkers. Daar valt dus zeker nog te besparen. Zo kan een aanpassing in de technische installatie ervoor zorgen dat de luchtbehandeling, inclusief verwarming en koeling, per verdieping ingesteld kan worden. Hier is vaak een aanzienlijke investering voor nodig, maar de besparing is ook groot. Daarmee is deze aanpassing vaak al binnen 5 jaar terugverdiend.

Wilt u weten hoe u energie kunt besparen? Neem dan contact met ons op via info@cfp.nl voor een advies op maat.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email