‘Van standaardeenheden in de Bijlmer naar Barbapapa in een vegan gebouw’ – Interview met Bram Adema door nlmtd

Before Article

Bram AdemaWat is het belang van ‘best practices’? Wie is de ‘Godfather’ van sustainability? En waarom is adaptiviteit en flexibiliteit belangrijker dan het demonteerbaar maken van gebouwen? Voor de serie ‘sustainability frontrunners’ stelde nlmtd 4 vragen aan Bram Adema. Hieronder leest u een aantal highlights van dit interview. Het gehele interview is te lezen op de website van nlmtd.

Wat adviseer je organisaties die starten met duurzaamheid?

Bram: “Ik ben opgegroeid in een boerendorp. Daar had je twee soorten van duurzaamheid: de duurzaamheid van de boeren en de duurzaamheid van de buitenlui. De tuinders en de boeren hadden een praktische duurzaamheid. Als ik goed voor het land zorg, dan zorgt het land goed voor mij. Die praktische duurzaamheid zit voor een deel ook in mij. Als wij niet goed voor de aarde zorgen, dan gaat de aarde niet goed voor ons zorgen. Het tweede type duurzaamheid is de schoonheid van de natuur. Duurzaamheid is volgens mij niet gebaat bij ‘ergens tegenaan trappen’. Ik heb er niks aan om tegen 300.000 gebouwenbezitters te zeggen; ‘jullie zijn allemaal stom, want jullie voldoen niet aan mijn duurzaamheidsideaal.’ Ik adviseer mensen te verduurzamen op een manier die zo min mogelijk pijn doet, en zoveel mogelijk rendeert, en die bij voorkeur ook hun doelstellingen invult. Voor gebouwen zijn gezondheid en comfort veel belangrijkere drivers dan een vage ambitie. Dus ik sluit aan bij gezondheid en comfort. Het past niet om doelstellingen te stellen, die onhaalbaar zijn of waar mensen nooit aan mee gaan werken. Ik ben wel steeds op zoek naar manieren hoe we die minste weerstand richting duurzaamheid kunnen krijgen. Wetten zijn dwingend. Als je nu niet in actie komt is achterblijven duurder dan vooroplopen.”

Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?

“In 2050 is de volgende generatie sustainability managers bijna met pensioen. We moeten ons voorbereiden op een wereld waarin 10 miljard mensen leven, dat is 1,5 keer zoveel als nu. Dit is enorm en kan alleen maar als we stoppen met het gebruik van ‘virgin materials’. Het is onze taak om in kaart te brengen welke ‘virgin materials’ we nu gebruiken en dan daarmee stoppen. Als we dat niet vrijwillig doen, worden we wel gedwongen door Corona of een andere crisis.
Daarnaast is het van belang dat gebouwen voor meerdere functies gebruikt kunnen worden. Kijk naar de grachtenpanden of kastelen, die hebben veel functies gehad. Adaptiviteit en flexibiliteit is belangrijker dan het demonteerbaar maken van gebouwen. Het demonteren van gebouwen kost weer heel veel energie en geld en tijd. ‘Barbapapa in een vegan huis of gebouw’ is een mooie metafoor voor wat we willen.”

We willen van standaardeenheden in de Bijlmer naar Barbapapa in een vegan gebouw.

 

– Bram Adema, CEO van CFP Green Buildings

Benieuwd naar het volledige interview met Bram Adema? Lees verder op de website van nlmtd.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email