Duurzaam renoveren loont met groenverklaring

Wil je duurzaam renoveren en daarbij ook geld besparen op de financiering? Een groenverklaring van RVO kan hierbij helpen. Met een groenverklaring krijg je een rentekorting op het gedeelte dat groen gefinancierd wordt. Heb je een grootschalige renovatie in de planning? Dan is dit een goed moment om te kijken of je in aanmerking komt voor een groenverklaring.

Verbetering van energie-index als belangrijkste voorwaarde

De belangrijkste voorwaarde voor een groenverklaring is dat de energiebesparende maatregelen tot een verbetering moeten leiden van het energielabel op basis van de behaalde Energie-Index (EI). De hoogte van de korting wordt via 3 gradaties bepaalt:

  • Energie-Index verbetering van tenminste 0,6
  • Energie-Index verbetering van tenminste 1,2
  • Energie-Index verbetering van tenminste 1,8

Bij verschillende projecten die wij begeleiden blijkt dat deze voorwaarde in de praktijk goed te behalen is.

– Ilmar Bouwer, consultant bij CFP

Een voorbeeld

Om dit in perspectief te zetten gebruiken we een ongeïsoleerd kantoorpand met een energielabel G (EI >1,75) als voorbeeld. Op het moment dat het pand met een minimale rc-waarde (isolatiewaarde) van 3.5 wordt na geïsoleerd, levert dit in de meeste gevallen direct een Energie-Index verbetering op van 0,6. Hiermee kom je dus in aanmerking voor een groenverklaring. Als hierbij ook het dak wordt geïsoleerd, kan dit oplopen tot een verbetering van 0,9. Mocht het pand ook nog verlicht worden door conventionele verlichting, dan is het in de meeste gevallen mogelijk om aan de verbetering van 1,2 EI te voldoen.

Nederlof Lange Voorstraat

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijke energiebesparende maatregelen. Duurzame warmteopwekking is hierin nog niet meegenomen, maar is in de meeste gevallen wel mogelijk.

Andere voorwaarden voor een groenverklaring

Naast het verbeteren van de EI zijn er nog een aantal andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo moet er maximaal gebruikt gemaakt worden van de aanwezige constructies, met als achterliggende gedachte dat zoveel mogelijk materiaal hergebruikt wordt. Ook moet er nagedacht worden over hoe duurzaam geproduceerd hout toegepast wordt. Vervolgens moet het renovatieplan voldoen aan een aantal voorwaarden voor een flexibel ontwerp. Dit alles betekent dat er in het renovatieplan aandacht besteed moet worden aan de toetsingscriteria voor een groenverklaring.

Let op voor valkuilen

Een veel voorkomende valkuil is dat de renovatieplannen gemaakt worden zonder kennis over de mogelijkheden om hiervoor een groenverklaring aan te vragen. Op het moment dat de plannen al gemaakt zijn, moet het ontwerp vaak weer aangepast worden als u wilt voldoen aan de voorwaarden van een groenverklaring. Daarom is het belangrijk om alle partijen tijdig bij elkaar te brengen, het liefst vanaf de start van het project. Hierdoor kan er al in een vroeg stadium nagedacht worden over hoe er voldaan kan worden aan de voorwaarden.

Zeker wanneer de thermische schil van een gebouw wordt gerenoveerd, is het belangrijk om op tijd na te denken over hoe te voldoen aan de voorwaarden van een groenverklaring. Hiervoor worden namelijk veel verschillende materialen gebruikt en worden er materialen onttrokken uit het pand.

– Ilmar Bouwer, consultant bij CFP

Groenverklaringen uit de praktijk

Op dit moment begeleidt CFP twee bijzondere panden die grootschalig gerenoveerd worden. Het eerste is een monumentaal pand aan de Lange Voorhout in Den haag van Maasstede Vastgoed Ontwikkeling.

 Dit pand wordt volledig duurzaam gerenoveerd waarbij een energielabel A wordt behaald. Het tweede pand betreft een oude opslagloods die door Vondelsbeer wordt omgetoverd tot een bijzondere kantoorlocatie in hartje Amsterdam. Dit soort panden zijn uitermate geschikt voor het aanvragen van een groenverklaring omdat er enorme labelsprongen gerealiseerd kunnen worden.

CFP heeft geholpen om van tevoren vast te stellen wat de impact zou zijn van de voorgenomen maatregelen. Daarnaast heeft CFP advies gegeven over welke stappen er aanvullend genomen moesten worden om in aanmerking te komen voor een groenverklaring. Op basis van dit advies is ook de businesscase per maatregel uitgewerkt en wordt het traject verder begeleidt om uiteindelijk “groen” licht te krijgen bij de bank.

Contact Apeldoorn

CFP Green Buildings
J.C. Wilslaan 29
7313 HK Apeldoorn
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Contact Naarden

CFP Green Buildings
Onderwal 16
1411 LV Naarden
+31 (0)55 355 5199
info@cfp.nl

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Volg ons

Kies je segment