NTA 8800: Het nieuwe energielabel

Before Article

Op naar 2021Op 1 januari 2021 wordt er een nieuwe methodiek gehanteerd voor het berekenen van de energieprestatie van gebouwen. Er gaat daarmee veel veranderen met betrekking tot de huidige energielabels. Voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen wordt vanaf 1 januari 2021 de nieuwe rekenmethode ‘NTA 8800’ ingevoerd. Het mooie aan deze methodiek is dat zowel nieuwbouw als bestaande bouw voor woningen en utiliteitsgebouwen gezamenlijk onder éen norm vallen.

Wat betekent dit voor de label C verplichting in 2023?

Al enige tijd wordt er gesproken over de Label C verplichting voor kantoren in 2023. Vooralsnog is dat gebaseerd op de energie-index. Maar vanaf 2021 wordt er een nieuwe berekening gemaakt die het gebouwgebonden theoretische energieverbruik bepaalt voor een gebouw. Het kan dus voorkomen dat individuele panden met de nieuwe berekening beter of juist slechter uitkomen.

Bijvoorbeeld: Een pand dat nu nog een label C heeft – en dus geen extra investeringen nodig heeft – kan vanaf 2021 een ander label hebben. Met de nieuwe methode kan het energielabel negatiever uitvallen. In dat geval zijn er dus aanvullende investeringen nodig om het pand verhuurbaar te houden na 2023.

NTA 8800Huidige energielabels blijven nog 10 jaar geldig na afmelding

De energielabels die dit jaar nog worden afgemeld, blijven nog 10 jaar geldig. Wanneer blijkt dat energielabels beter scoren volgens de nieuwe methodiek, mag een nieuw energielabel afgemeld worden. Wanneer de afgemelde energielabels volgens de oude methodiek beter scoren t.o.v. de nieuwe methodiek, mogen deze energielabels nog tot maximaal 10 jaar na afmelding gebruikt worden.

Stel uw energielabel nog dit jaar op

Omdat het energielabel van individuele gebouwen kan verschillen door de wijzigende methodiek, adviseren wij u om zo snel mogelijk na te gaan welk effect NTA 8800 heeft op uw huidige energielabel. Het kan namelijk verstandig zijn om nog voor de jaarwisseling een nieuw energielabel op te laten stellen. Op deze manier bent u zeker van uw label voor de komende 10 jaar. Zeker met het oog op de label C verplichting in 2023.

Meer informatie

Wilt u weten welk effect NTA 8800 heeft op uw huidige energielabel en wilt u weten of het verstandig is om dit jaar nog een nieuw energielabel op te laten stellen? Neem dan contact op met CFP Green Buildings via 055 – 355 51 99 of via info@cfp.nl.

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email