Blog – Deze kans krijgen we de komende 10 jaar niet nog eens

Before Article

Investeren in de toekomst

Als je wel eens een huis ‘met veel potentie’ hebt gekocht, zul je dit verhaal zeker herkennen. Om het geheel weer leefbaar te maken sluit je een hypotheek af met bouwdepot, zodat je de nodige investeringen kunt doen. En vanuit dat bouwdepot zie je jezelf facturen betalen die zo hoog zijn dat je er normaal nachten van wakker zou liggen. Maar de situatie vraagt nu eenmaal om forse investeringen dus doe je dat. De keuzes die je hierbij maakt zijn erg bepalend voor de toekomst. De kans dat je de komende 10 jaar alles er weer uit trekt en opnieuw gaat investeren is behoorlijk klein.

Investeringen op wereldschaal

Op wereldschaal zitten we nu ook in deze situatie. Overal trekken overheden duizelingwekkende sommen geld uit om de economie na ‘Corona’ weer vlot te trekken. Hele sectoren worden met geld van de overheid overeind gehouden om te voorkomen dat onze economie in een diepe recessie terechtkomt. Omdat achteraf bleek dat de bezuinigingen na de financiële crisis van 2008 het economisch herstel juist hadden vertraagd, is het zaak om ons geld nu vooral te laten rollen. Het Centraal Planbureau adviseerde daarom in de afgelopen week ook om de economie met ‘expansief begrotingsbeleid’ te stimuleren.

Geld met plantje

Dé uitgelezen kans om te verduurzamen

Dit is een uitgelezen kans om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Door steun van de overheid te koppelen aan eisen voor vergroening, bereiden we onszelf voor op de toekomst. En dat is een kans die we de komende 10 jaar waarschijnlijk niet nog eens krijgen. Het steunprogramma dat in de komende periode wordt opgetuigd, zal het hele decennium nog doorwerken in ons economische systeem. Het zou een gemiste kans zijn als we de grootste uitdaging van de toekomst, namelijk klimaatverandering, nu even parkeren omdat we de economie moeten stimuleren. De economie stimuleren door duurzame investeringen te doen, helpt ons nu én in de toekomst.

Investeringen in duurzaamheid verdien je terug

Terug bij de analogie van de verbouwing kunnen we stellen dat duurzame investeringen ook met name in de bouw lonen. Uit onderzoek blijkt namelijk keer op keer dat een beter energielabel voor lagere CO2-uitstoot zorgt en de waarde van het vastgoed verhoogt. Ook kent duurzaam vastgoed een hogere huuropbrengst en lagere energie- en servicekosten. Tenslotte zijn in een duurzaam gebouw de installaties beter op elkaar afgestemd, waardoor klachten afnemen en het werkklimaat verbetert.

De toekomst begint nu. Dus laten we ons geld de goede kant op rollen. De gebouwen en infrastructuur die we nu neerzetten, gebruiken we in 2050 nog steeds. Als we de samenleving van de toekomst duurzaam vorm willen geven, moeten we het nú doen. Deze kans krijgen we de komende 10 jaar niet nog eens.

Geschreven door Bert van Renselaar, CFP Green Buildings