Selina Roskam geeft advies – Bij welke club hoor jij?

Before Article

Selina RoskamSelina Roskam is kennismakelaar Duurzame Utiliteitsbouw bij RVO Nederland. Ze geeft regelmatig tips, adviezen en valkuilen over de wet- en regelgeving rondom duurzaamheid. 

Bij welke club hoor jij?

In 2023 hebben we geen kantoren meer met een energielabel G, F, E en D. Dan zijn kantoren met een C-label de “laagste”, de ondergrens van de markt. Wil je daarbij horen?

Praktijkvoorbeelden

Afgelopen week heeft RVO enkele infographics gepubliceerd over welke kantoren nu onder de Energielabel C verplichting vallen en welke niet. Het Bouwbesluit kan namelijk op een paar manieren geïnterpreteerd worden, dus hebben we bij RVO dit samen met de wetgevingsjuristen van BZK bekeken en zijn we tot een beschrijving gekomen van acht praktijkvoorbeelden met gebouwen met combinaties van kantoren en winkels, kantoren en woningen en alles wat ertussen zit.

Blog Selina RoskamVerplicht of niet?

In een aantal gevallen val je niet onder de verplichting om minimaal energielabel C te hebben in 2023. Dit geldt wanneer een gebouw minder dan 50% van het gebruiksoppervlak kantoor heeft of wanneer het totaal aan kantoor- en nevenfuncties minder dan 100m2 is.

Iedereen heeft een rol in verduurzaming. Om uit te zoeken, om te vragen, om aan te bieden, om naar oplossingen te zoeken. En om de vraag te beantwoorden: wat kan ik doen om de klimaatverandering te stoppen?

 

– Selina Roskam

Blog SelinaEnergielabel C is pas eerste stap

Als je weet dat de Energielabel C wetgeving pas een allereerste stap is richting CO2-arm vastgoed in 2050 en dat je gebouwen aardgasvrij moet gaan maken, waarom zoek je dan de mazen van de wet op?

Aan de slag!

Ga gewoon aan de slag met verduurzamen! Verhoog het comfort door betere isolatie, maak je gebouw coronaproof door efficiëntere ventilatie toe te passen, verhoog de productie door betere verlichting op de werkplek. En dat geldt voor gebruiker-eigenaren, voor huurders en voor verhuurders: iedereen heeft hier een bepaalde rol in.

Dus zeg het maar: bij welke club hoor jij?

  • Koplopers
  • Mainstream
  • Achterblijvers

Geschreven door: Selina Roskam