Bespaar duizenden euro’s met energiesubsidies voor particuliere woningeigenaren én bewoners

Before Article

Euro'sWe zijn inmiddels al even aan het nieuwe jaar begonnen en daar horen ook weer stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid bij. Maar welke energiesubsidies zijn er allemaal beschikbaar voor particuliere woningeigenaren? En wat zijn de voorwaarden voor deze subsidies? In dit artikel zetten we het voor u op een rij, te weten:

  • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  • Warmtefonds
  • Salderingsregeling & btw-korting op zonnepanelen

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Huiseigenaren én bewoners komen in aanmerking voor de SEEH wanneer zij minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren door één of meer deskundige bedrijven. De subsidie is alleen achteraf aan te vragen en geldt voor bestaande woningen. De isolatiemaatregelen moeten voldoen aan de vereiste isolatiewaarden. Verder komen alle betreffende maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd in aanmerking. De subsidie wordt eenmalig per woning verstrekt en bedraagt maximaal € 10.000. Hieronder staan de maatregelen en per maatregel is de gemiddelde terugverdientijd (TVT) weergegeven, dit getal blijft echter een indicatie omdat het afhankelijk is van verschillende factoren (bijvoorbeeld: van enkel glas naar HR++ of van dubbel glas naar HR++).

Overzicht SEEH subsidies
SEEH

 

Overzicht subsidies Energiebesparing Eigen Huis

 

 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De ISDE is er voor particulieren met een bestaande woning die zelf duurzame energie willen opwekken met een warmtepomp of zonneboiler. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen daarvan. De subsidieaanvraag wordt achteraf gedaan en de gekozen apparaten moeten wel op de apparatenlijsten van de Rijksoverheid staan. Voor een gemiddeld huishouden ligt de hoogte van het subsidiebedrag voor een warmtepomp zo tussen de
€ 500 en € 2.500 en voor een zonneboiler tussen de € 500 en € 2.000.

Wie snel geld wil verdienen, isoleert vandaag nog zijn spouwmuur. Bijvoorbeeld een hoekwoning: de kosten van spouwmuurisolatie zijn €1200. De besparing op de gasrekening is jaarlijks ruim €350. Na twintig jaar is de besparing opgelopen tot meer dan €7000 euro. Daarnaast gaat het comfort van wonen ook omhoog.

 

Voor elke spouwmuur die niet geïsoleerd is, zou het eigenlijk verplicht moeten worden om deze snelle, simpele en goedkope maatregel uit te laten voeren!

– Rémon Elshof, Junior consultant bij CFP Green Buildings

Warmtefonds

Het kabinet heeft sinds een aantal weken het warmtefonds in het leven geroepen waarbij particulieren een duurzaamheidslening aan kunnen gaan met een looptijd tot maximaal 20 jaar. Het gaat daarbij niet om een bedrag dat op hun rekening wordt gestort, maar dat in een pot wordt gestopt waaruit de aannemer kan putten. Door te kiezen voor een langere looptijd, wordt het maandbedrag lager en is het voor woningeigenaren financieel aantrekkelijk om duurzame maatregelen te nemen. De rente van de duurzaamheidslening is vergelijkbaar met de rente van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het warmtefonds groeit de komende jaren tot meer dan 1 miljard euro en komt voort uit het klimaatakkoord.

Salderingsregeling & btw-korting op zonnepanelen

Voor particulieren geldt nog de salderingsregeling tot 1 januari 2023 en kan de woningeigenaar de btw van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Dit betekent dat de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 6/7 jaar blijft (wat neerkomt op een jaarlijks rendement van +/- 15%). De laatste stimuleringsmaatregel vanuit de overheid betreft het lage btw-tarief op de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar. Deze werkzaamheden vallen onder het lage btw-tarief van 9% in plaats van het 21% btw-tarief.

Investeren loont!

Voor woningeigenaren lijkt verduurzamen een grote investering, maar uiteindelijk betaalt het zich terug op de energierekening. De kans is dan ook groot dat een huis met een groen label bij de verkoop meer op zal leveren dan een huis met een slechter label.