Selina Roskam geeft advies – Controleer het energielabel

Before Article

Selina RoskamSelina Roskam is kennismakelaar Duurzame Utiliteitsbouw bij RVO Nederland. Ze geeft regelmatig tips, adviezen en valkuilen over de wet- en regelgeving rondom duurzaamheid. Selina trapt af met het eerste advies.

Stap 1: controleer het energielabel

In deze blog ga ik ook gewoon niet verder dan dit, want het is simpel. Alle gebouwen die verhuurd of verkocht worden, moeten vergezeld worden van een energielabel. Makelaars zijn verplicht deze in een advertentie te vermelden. Ongeacht de grootte en het soort gebouw, huur of koop. Twee wettelijke verplichtingen die je nu of in de toekomst helpen met beslissingen nemen.

Voorbeeld

Stel dat je op zoek bent naar een kantoor en je makelaar vertelt niet dat het een F-label heeft, maar je gaat wel een huurovereenkomst aan van 5 jaar.
Wat doe je dan op 1 januari 2023, wanneer alle kantoren minimaal een energielabel C moeten hebben? Er is een kans, ik hoop het in ieder geval, dat de eigenaar het pand gaat verduurzamen. Maar gaat hij deze investeringen doorrekenen aan de huurder? En mag dat? Veel onduidelijkheden dus en voer voor juristen.

Huidige situatie

We schatten in dat ruim de helft van de kantoren nog niet op het juiste niveau zitten. En uit de cijfers blijkt ook dat pas 36% van de energielabelplichtige kantoren aan de Energielabel C eis voldoet.
Dus als je huurder bent en je zoekt een nieuw kantoor of je huurcontract loopt af, ga dan om tafel met de verhuurder en bespreek verduurzaming. Het is niet alleen een verhaal voor vastgoedeigenaren. Ook huurders zijn belanghebbende hierin.

Energielabel 10 jaar geldig

En voor overheden geldt stap 1 nog een keer extra. Heb je in 2008 of 2009 alle panden voorzien van een energielabel, dan zijn ze nu niet meer geldig. Het energielabel geldt namelijk voor 10 jaar. Die moeten in de tussentijd wel vernieuwd zijn, met hopelijk ook een mooie energielabelsprong.