Onderzoek naar circulariteit: Waarom kiezen bedrijven voor circulair?

Before Article

Berber Veenstra

Berber Veenstra debuteerde bij CFP als onderzoekster en is inmiddels consultant. Haar eerste onderzoek naar circulariteit is afgerond en in dit interview vertelt ze graag meer over haar bevindingen.

Onderzoek naar circulariteit

Berber heeft onderzoek gedaan naar de beweegredenen voor circulariteit en vervolgens gekeken welke impact dit heeft op de huidige vastgoed industrie. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van deskresearch en diepte-interviews. Aangezien gebouwen op dit moment verantwoordelijk zijn voor 35% van de CO2-uitstoot, werden er 12 respondenten ondervraagd die werkzaam zijn bij de top 20 vastgoed- en facilitaire bedrijven in Nederland. Hierbij luidde de onderzoeksvraag:
Wat is de impact van circulariteit op de toegevoegde waarde van de facility- en vastgoed industrie?

De belangrijkste resultaten van het onderzoek

Binnen het vastgoed biedt circulariteit kansen voor:

  1. Het toekomstige tekort aan grondstoffen;
  2. Een strategische positie voor het aantrekken van de nieuwe generatie en jong talent;
  3. Het aanmoedigen van nieuwe technologie en automatisering om materialen zo effectief mogelijk te hergebruiken.

Berber licht toe: “De technologie zal ons helpen om, door middel van onderhoud, op natuurlijke momenten de levensduur van onze producten te verlengen. Ook helpt het om te zorgen dat we ons beter kunnen aanpassen aan de veranderende (klimaat)omstandigheden. Er ontstaan serieuze kansen om de CO2-uitstoot van gebouwen te verminderen. Hoe? Onder andere door het gebruik van nieuwe materialen te verminderen, meer materialen te hergebruiken en afval te voorkomen. Het is daarbij wel noodzakelijk om na te gaan hoe kostbaar het is om producten te hergebruiken. Daarnaast biedt circulariteit kansen om een multifunctioneel gebouw te creëren, waarin het circulaire imago talenten uit de nieuwe generatie aantrekt.”

Verbeteren van de marktpositie door circulariteit

De meest verrassende conclusie van het onderzoek is dat het imago van een bedrijf/vastgoed één van de belangrijkste redenen is voor het uitvoeren van circulariteit. Hiermee wordt nieuw talent aangetrokken en wordt de positie op de markt verbeterd. Berber: “Circulaire keuzes zijn op dit moment soms duurder dan de niet-duurzame keuzes. Maar het blijkt dus dat er wél voor circulariteit wordt gekozen, om zo de huidige marktpositie te verbeteren. Dit geeft ook aan dat de markt uitgaat van een hoge potentie van circulariteit en de hoge zoektocht naar nieuw talent.”

Het onderwerp circulariteit spreekt me al aan van jongs af aan! Als kind was ik al gewend om spullen (zoals fietsen en kleding) tweedehands te gebruiken en ik zie de potentie én de noodzaak om producten eindeloos te gebruiken. Om hier samen met klanten (zoals Vattenfall en Alliander) een propositie voor te bedenken (en uit te voeren) geeft enorm veel voldoening.

– Berber Veenstra, Junior consultant bij CFP

Advies voor vastgoedbeheerders / vastgoed eigenaren

Uit het onderzoek zijn een aantal adviezen gekomen voor vastgoedbeheerders en eigenaren. Berber: “Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken op welke manier circulariteit in een bedrijf op een logische manier toegepast kan worden. Daarnaast is een circulair bewustzijn onder het personeel van belang, waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid voelt. Let ook op de afkomst van de bouwmaterialen (het aantal km vanaf de bouwplaats) en dat er demontabel en aanpasbaar wordt gebouwd. Tot slot is het belangrijk dat er duidelijke criteria gelden voor de leveranciers. Wanneer we met elkaar de vraag naar circulaire materialen kunnen laten groeien, zal het aanbod groeien en de business case hiermee steeds aantrekkelijker worden.”

Circulariteit ‘logisch’ voor iedereen

Circulariteit zou volgens Berber ‘logisch’ moeten zijn voor iedereen. Ze legt dit uit: “Waarom zou je een product willen kopen dat niet voor eeuwig meegaat? En waarom zou een producent een product niet zó goed mogelijk willen maken, met een lange levensduur? Los van het klimaat en het toekomstige tekort aan grondstoffen, is dit de meest ‘logische manier’ om gebruik te maken van producten. Daarnaast moet de hoeveelheid afval worden verminderd en dit kan alleen door hergebruik te stimuleren.”

Toekomstig onderzoek

Met dit onderzoek heeft Berber veel nieuwe inzichten verkregen. Maar ze gaat nog een stap verder in de toekomst “Het lijkt me heel interessant om uiteindelijk een circulair landschap te ontwerpen waarmee we niet alleen het grondstofverbruik in gebouwen kunnen meten, maar waarmee we bedrijven ook kunnen begeleiden met een circulaire bedrijfsvoering. Hiermee geldt ook dat met een nieuwe & frisse blik bedrijfsprocessen op een ‘logische’ en circulaire manier kunnen worden ingericht.”

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email