Een onvergetelijke reis naar Nepal

Before Article

Groepsfoto reis Nepal

 

2 weken geleden vertrokken 8 donateurs en CFPers naar Nepal om daar een aantal projecten te bezoeken. Ze konden daar met eigen ogen zien hoe hun geld terecht is gekomen en hoe de projecten vorderen. Wij spraken een aantal deelnemers van de reis en zij delen graag hun ervaringen.

 

Nepal

Nepal staat bekend als ‘het dak van de aarde’, het land van de Himalaya. Een prachtig land met veel groen en een indrukwekkende jungle. Hein Wegdam, een van de deelnemers, vertelt: ‘Het is een prachtig land, maar er is weinig dienstverlening en de economie is heel mager. Je ziet dat veel mensen ook wegtrekken, omdat er geen geld te verdienen valt.’ Jan van Noordenne vult hem aan: ‘We hebben het ontzettend goed in Nederland. En het is goed om te zien hoe het er in andere delen van de wereld aan toe gaat. Je kunt met relatief weinig een hele grote impact maken. En niet alleen door geld te geven, maar ook op andere manieren.‘

Op veel vlakken is Nepal minder ontwikkeld dan Nederland, wij kunnen echter ook nog veel leren van Nepal! Woningnood is bijvoorbeeld nauwelijks aan de orde in Nepal. Families wonen bij elkaar in huis en de familieleden zorgen voor elkaar. Ook in de welvarende gezinnen. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op de kinderopvang en mantelzorg, die in Nederland zo schaars zijn.

 

– Fabian Marchand, Asset Manager bij Cairn Real Estate

Het bezoek aan de projecten

Fabian Marchand (links) en Maurice Verkerk (rechts) tijdens welkomsceremonie.
Fabian Marchand (links) en Maurice Verkerk (rechts) tijdens welkomstceremonie.

‘Ons ontvangst bij de projecten was erg bijzonder. Ik had geen idee wat wij konden verwachten, maar we werden heel dankbaar ontvangen met bloemenkransen, muziek, heerlijk eten en ingestudeerde dansen. Hierdoor voelden we ons gewaardeerd. De inwoners waren enorm gastvrij en hechtten echt waarde aan onze komst’, vertelt Fabian Marchand. ‘Ik vond het ook indrukwekkend hoe de mensen al voorbereid waren op onze komst en met welk doel wij daar waren. Ze konden onze vragen goed beantwoorden, ook de kritische financiële vragen’, vult Maurice Verkerk aan.

Het mooie van deze reis is dat je met jonge mensen uit verschillende sectoren direct impact maakt. Iedereen heeft hetzelfde doel en is enorm gedreven en betrokken.

 

– Hein Wegdam, Director Sustainable Real Estate Products bij ING.

Water en hygiëne

Hein Wegdam bij aankomst project.
Hein Wegdam bij aankomst project.

Twee van de bezochte projecten richten zich op het verbeteren van de leefomstandigheden in de dorpen. We bezochten een water- en hygiëneproject in de Kiratikhola- en Gundi gemeenschap. Hein licht toe: ‘Water is zo belangrijk, het is een basisbehoefte. Je kunt leven zonder stroom (wat ze daar ook doen), maar water is echt cruciaal. Natuurlijk om te drinken en voor een goede hygiëne, maar ook om gewassen mee te verbouwen en dus voor eten.’

Het is super goed om met eigen ogen te zien wat er met je geld gebeurd. Voor een volgende sponsoring of investering zou me dit weer over de streep trekken. Je kunt echt zien waar je geld terecht komt, en dat mensen goed begeleid worden.

 

– Maurice Verkerk, Hoofd Commercie bij VORM

Ecotoerisme in Tangting

Hike in de regio van Tangting.
Hike in de regio van Tangting.

Het laatste project wat bezocht werd, was het opzetten van ecotoerisme in Tangting. Fabian: ‘Wat het ecotoerismeproject interessant maakt, is dat het een grootschalig probleem aanpakt. Het duurt misschien langer om op te zetten, maar het doel is om te voorkomen dat de bevolking wegtrekt uit de rurale gebieden om elders (vaak in het Midden-Oosten en onder erbarmelijke omstandigheden) geld te verdienen. Met dit project kun je mensen leren om ondernemend om te gaan met hun prachtige omgeving. Het kan zowel de cultuur als de inwoners een toekomst geven op de lange termijn.’ Ook Maurice vond het project in Tangting indrukwekkend: ‘Wat we in Tangting doen, is ons eigen initiatief en dat is iets nieuws. En echt super passend voor zo’n prachtig bergdorp. Ze zijn zo serieus bezig! Ze krijgen al echte toeristen, dus het begint van de grond te komen. En wij zijn er van A tot Z betrokken bij geweest.’

Voor mij is het een reis geweest om inspiratie op te doen om vanuit Merin ook zoiets op te gaan zetten. Want je kunt met relatief weinig geld een hele grote impact maken. En niet alleen door geld te geven, maar ook door er zelf heen te gaan.

 

– Jan van Noordenne, Sustainability & Building Innovation manager bij Merin

Een stukje van Nepal mee terug naar Nederland

Jan van Noordenne wordt verwelkomt.
Jan van Noordenne wordt welkom geheten.

‘Ik neem een goed gevoel en vertrouwen mee naar huis’, vertelt Maurice. ‘Door zelf de projecten te bezoeken, zie je hoe serieus ze ermee bezig zijn. Ze stelden ons veel vragen en wilden sparren over hoe ze bepaalde dingen het beste aan konden pakken. Ik ben er nu van overtuigd dat het in de toekomst helemaal goed gaat komen met de projecten, ook lang nadat wij ze hebben losgelaten.’ Jan sluit af: ‘Ook de gastvrijheid en tevredenheid van de mensen. Dát neem ik mee naar huis. In Nederland wordt er gewoon te veel gezeken, haha.’

Het was een indrukwekkende reis, waarin we prachtige projecten en mensen hebben leren kennen. En door deze reis te maken, heb ik ook mijn klanten op een hele andere manier leren kennen. In plaats van iets vóór klanten te doen, werk je nu intensief met elkaar samen. Je gaat als een hechte groep aan het werk en iedereen draagt zijn steentje bij aan hetzelfde doel.

 

– Ilmar Bouwer, consultant bij CFP

Samenwerking Unica Foundation en Shanti Griha

Berber Veenstra tijdens miniworkshop
Berber Veenstra tijdens het bezoek aan Tangting.

Berber Veenstra, junior consultant bij CFP, vertelt ons wat meer over de totstandkoming van de projecten. ‘De samenwerking met de Unica Foundation en Shanti Griha is heel bijzonder. Zij hadden al vooronderzoek gedaan in deze regio’s en dit zorgde voor vertrouwen bij de dorpelingen (én bij ons). Doordat zij de projecten vanaf nu gaan monitoren, wordt het voor de dorpelingen ook toegankelijker om vragen te stellen. Hierdoor blijven er minder snel dingen liggen en worden nieuwe actiepunten sneller opgepakt.’

De lokale bevolking zijn onze ‘heroes’ en ons bezoek zorgde ervoor dat dit besef ook bij hun groeide.

 

– Berber Veenstra, Junior consultant bij CFP.