Wandelen met de Maasai in Kenia

Before Article

Consultants Ilmar en Orin reisde eerder deze maand af naar Kenia. Daar liepen ze zo’n 100 kilometer met de Maasai in 7 dagen. Wat leerden zij van deze reis? En wat maakte het meeste indruk? Dat leest u in dit artikel.

Twee verschillende wereldbeelden komen samen

Op pad met de Maasai, een inheemse bevolkingsgroep in Kenia. “Het is echt een unieke ervaring om in contact te komen met deze mensen. Ze hebben zo’n andere kijk op de wereld. Ik denk dat het in de toekomst steeds moeilijker wordt om dit nog mee te maken”, vertelt Orin nog onder de indruk. Ilmar vult aan: “De eerste paar dagen is het contact nog wat aftasten, maar naarmate de dagen en kilometers vorderen, krijg je een klik met een aantal Maasai en gaan de gesprekken verder de diepte in.” Twee verschillende wereldbeelden komen samen en je gaat elkaar steeds beter begrijpen.

Wat ik mooi vind aan de Maasai is dat ze met behulp van rituelen een hecht broederschap hebben met elkaar. Daar waren veel deelnemers wel jaloers op. Ze staan onvoorwaardelijk voor elkaar klaar. Die waardes moeten ze niet verliezen in de toekomst. Dat zou zonde zijn.

– Orin Tijsse Klasen

Duurzaamheid bij de Maasai

Tijdens de reis waren er mogelijkheden om met de Maasai te spreken over duurzaamheid. Hoewel klimaatverandering duidelijk merkbaar en voelbaar is voor het nomadische volk, is het voor hen geen dagelijks gespreksonderwerp. “Maar hun hele bestaan is afhankelijk van natuurbehoud. Ze zijn afhankelijk van hun vee en hun vee moet kunnen grazen. Drie jaar geleden was er een enorme droogte en is er veel vee gestorven”, vertelt Ilmar.

Leren van andere culturen

Ezekiel, de stamleider van de Masaai, heeft echter goed door dat de wereld verandert. Als kind herinnert hij zich de ijskap op de Kilimanjaro nog goed. En nu is hij bijna verdwenen. Ezekiel is constant op zoek naar zaken die kunnen helpen bij het behoud van de cultuur en natuur van de Maasai. “Ook deze wandeling draagt daaraan bij. Want door in contact te komen met anders denkende mensen, leren ze veel van ons. En wij van hen”, legt Orin uit.

Het is een unieke reis waarbij je back to nature volledig ervaart. Je kunt reflecteren op hoe je zelf functioneert in de maatschappij, maar ook hoe de maatschappij in Nederland überhaupt functioneert.

Het contrast tussen Afrika en West Europa

Het is heel interessant om met elkaar open het gesprek aan te gaan, vertelt Orin. Hij noemt een voorbeeld: “Afrika is momenteel booming en er wordt enorm veel bijgebouwd Dat gaat heel hard. Dit staat natuurlijk haaks op ons stikstofprobleem. Maar het verschil tussen rijk en arm is gigantisch. De mensen die ik sprak in Kenia willen niet dat het westen hun komt vertellen dat ze schone energie moeten gebruiken, want dat remt ze enorm. Maar stel… stel je voor dat zij met de kennis van nu meteen in 1x alles goed en duurzaam zouden bouwen. Dan zouden ze ineens mijlenver op ons voorliggen.”