Blog – Verduurzaming in de zorg

Before Article

foto van Roel WeverVorige week gaf ik een workshop op het congres van Fizi, voor zorgfinancials. Piet Eichholtz, Professor Real Estate and Finance van de Universiteit van Maastricht was de keynote spreker. Hij deelde hier opmerkelijke uitkomsten van zijn onderzoeken naar de financiële impact van verduurzaming van vastgoed. Eerdere studies door Piet Eichholtz en Nils Kok toonde al de positieve relatie aan tussen duurzaamheid, en energiezuinigheid tov hogere huurniveaus en verkoopwaarde van commercieel vastgoed.
Zie ook dit onderzoek. Bron: RVO.

Bij woningen die gerenoveerd zijn, zijn de bewoners fysiek en mentaal gezonder, zijn zij minder vaak ziek, en bezoeken zij minder vaak de dokter, dan bewoners van woningen die niet zijn gerenoveerd.

 

Bewoners gezonder in gerenoveerde woning

Opmerkelijk is dat uit recenter onderzoek blijkt dat er ook een sterke relatie is tussen renovatie van woningen en de gezondheid van de bewoners. Kort gezegd: bij woningen die gerenoveerd zijn, zijn de bewoners fysiek en mentaal gezonder, zijn zij minder vaak ziek, en bezoeken zij minder vaak de dokter, dan bewoners van woningen die niet zijn gerenoveerd. Wat tevens blijkt: bij mensen vanaf ca 50 jaar, wordt dat effect van die gerenoveerde woning nog eens groter naarmate zij ouder worden. En dat vond ik interessant, zeker in relatie tot zorgvastgoed, waar mensen wonen en ook op latere leeftijd de mate van zorg vaak toeneemt.

Goede business case om te verduurzamen

Als bewoners dus gezonder en minder vaak ziek zijn door te investeren en in (zorg-) vastgoed, is dat winst voor bewoners en de zorgorganisatie. Als ook de medewerkers gezonder zijn door te werken in een gerenoveerd gebouw en minder vaak door ziekte afwezig zijn, is dat een tweede goede reden om te investeren en te renoveren. En als je door te verduurzamen ook nog eens eenvoudig 50%-80% kunt besparen op energiekosten, dan heb je het over een hele goede en gezonde business case. Duurzaam vastgoed wordt dan tevens gezond vastgoed, tegen lagere kosten. En dié besparing, daar was iedereen op het congres het over eens, dat geld zouden we dan direct weer steken in het verlenen van goede zorg.

Geschreven door: Roel Wever, Partner van CFP Green Buildings

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email