Maarten van der Weijden is spreker tijdens het Green Buildings Event

Before Article

Maarten van der Weijden poseert voor waterMaarten van der Weijden komt tijdens het Green Buildings Event op 12 september. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, ambitie, het omgaan met tegenslagen, innovatie en succesvol samenwerken komen uitgebreid aan bod. Mede door de carrière die Maarten heeft gehad bij Unilever als financial manager weet Maarten tevens uitstekend de link tussen topsport en bedrijfsleven te leggen.

De weg naar de top

In zijn jeugd was Maarten een veelbelovend zwemtalent en studeerde hij wiskunde. Maar in 2001 kreeg Maarten de diagnose leukemie en zijn overlevingskansen waren gering. Na een behandeling in het ziekenhuis van een half jaar, waarbij Maarten vier chemotherapieën, operaties en een stamceltransplantatie onderging, had hij het geluk om te herstellen en begon hij aan zijn revalidatie. Als onderdeel van zijn revalidatie begon hij weer te zwemmen en in 2003 maakte hij zijn comeback in de nationale én internationale zwemwereld.
Op de Europese kampioenschappen van 2006 behaalde Maarten voor het eerst een medaille bij een titeltoernooi: hij won zilver op de 10km. Dat jaar intensifieerde Maarten zijn trainingsregime en begon gebruik te maken van innovatieve technieken als lichttherapie en hoogtetraining om zijn kansen op succes te vergroten. Tijdens zijn comeback in 2003 had Maarten zich als doel gesteld om op een dag wereldkampioen te worden. In 2008 vervulde hij deze droom en won de 25km op de wereldkampioenschappen in Sevilla. Hier won hij eveneens een bronzen medaille op de 5km en werd hij vierde op de 10km, wat hem een startbewijs opleverde voor de Olympische Spelen van Beijing.

Op naar de Olympische Spelen

Op 21 augustus 2008 won Maarten het goud op de 10km open water zwemmen in Beijing. Na het winnen van het goud, realiseerde Maarten zich dat hij het hoogst haalbare doel had behaald in het open water zwemmen en besloot te stoppen. In de afscheidsspeech die hij gaf, nadat hij tot Sportman van het Jaar 2008 was gekozen, zei hij: ‘Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond’.

Het leven na de Olympische Spelen

Maarten begon na zijn Olympisch succes met het geven van (bedrijfs-)presentaties. In augustus 2009 verscheen zijn autobiografie ‘Beter’, een boek waarin hij eerlijk over de tegenslagen in zijn leven en de weg naar zijn gouden succes vertelt. Daarnaast zet Maarten zich in als vrijwilliger van KWF Kankerbestrijding. Zo zwom hij eerder dit jaar succesvol de Elfstedentocht en haalde hij meer dan 6 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker.

De 10.000 uur in het bedrijfsleven laat mij
de link tussen sport en bedrijfsleven steeds
beter begrijpen.

– Maarten van der Weijden