Suze Gehem is dagvoorzitter tijdens het Green Buildings Event

Before Article

Suze Gehem is dagvoorzitter tijdens het Green Buildings Event op 12 september. Ze richtte De Groene Grachten op samen met Wubbo Ockels en is gespecialiseerd in het verduurzamen van monumentale en historische panden. Dit alles doet zij met de missie: “Als een eeuwenoud pand duurzaam kan, dan kan het overal!”

Je houdt je bezig met het verduurzamen van monumentale panden in het hele land. Van grachtenpanden tot boerderijen en van musea tot forten. Hoe ben je hierop gekomen?

“Haha, ik werd in ieder geval niet op een dag wakker en dacht: ‘dit is mijn pad’. In mijn studietijd kreeg ik de kans om met een aantal duurzame projecten aan de slag te gaan. Zo heb ik een project gedaan in de Zuid-Afrikaanse townships en een project voor Siemens over kernfusie. Als industrieel ontwerper wilde ik dingen ontwerpen, maar ik merkte dat ik wilde ontwerpen met impact, dingen maken die goed kunnen doen. Bijvoorbeeld met duurzame materialen, die ook sociaal bij kunnen dragen. Daar kreeg ik veel energie van.
Met een achtergrond in productontwikkeling is het natuurlijk een droom als er een briljant idee ontstaat, wat je groot kan maken. Maar dat idee kwam niet… Gelukkig had iemand anders dat idee wel: Wubbo Ockels wilde eeuwenoude grachtenpanden gaan verduurzamen. En ik dacht: wauw! Samen met Wubbo ging ik aan de slag. Wie niet waagt, wie niet wint. Het is een fantastische uitdaging om naar een gebouw te kijken dat al eeuwen bestaat, en zo’n pand toekomstbestendig te maken. Daarnaast kom ik uit een architectengezin, dus het was een mooie combinatie.
2 jaar lang hebben we gewerkt aan 6 grachtenpanden, dat was het eerste project. We hebben veel kennis opgedaan en een groot netwerk opgebouwd met verschillende stakeholders. We hebben echt de tijd genomen voor dit project. En al snel brak het moment aan dat mensen uit zichzelf aan onze deur klopten voor de volgende projecten. Vanaf dat moment ging de bal rollen. We gingen aan de slag met de advisering van panden en al snel begeleidden we ook de uitvoering.

De provincie Utrecht zei op enig moment: ‘jullie hebben grachtenpanden verduurzaamd. Kunnen jullie ook iets met forten?’ En dat werd een groot succes. We hebben een Groene Menukaart gemaakt om forten te verduurzamen, zodat we de opgedane kennis breed konden delen. Inmiddels hebben we ook een serie Groene Menukaarten voor kerken, molens, boerderijen enz.

– Suze Gehem, De Groene Grachten

Wat zijn de grootste uitdagingen die je bij je projecten tegenkomt?

Dat zijn twee dingen:

  1. Regelgeving. Je moet met iedere gemeente leren kennen, want het werkt niet overal hetzelfde helaas. We zijn nu een menukaart aan het maken voor ambtenaren, zodat zij beter aan de knoppen kunnen draaien om verduurzaming te stimuleren.
  2. De uitvoering. We hebben een goed netwerk met uitvoerders, maar er zijn in de toekomst niet genoeg vakmensen om de verduurzamingsplannen uit te voeren.

Wat vind jij op dit moment de meest bijzondere/beste innovatie?

Ik ben gefascineerd door innovaties zoals de Biosolar leaves uit Engeland. Die kunnen CO2 absorberen én produceren voedsel ingrediënten. Ik vind het fantastisch als innovaties gebaseerd op natuurlijke principes kunnen worden ingezet om klimaatverandering te lijf te gaan. Phase change materials vind ik ook zeer interessant in de gebouwde omgeving. Phase change materials zijn materialen waarvan de faseverandering (van vast naar vloeibaar en andersom) wordt gebruikt om warmte of koude op te nemen en af te staan. In PCM’s wordt energie tijdelijk opgeslagen voor gebruik op een later moment. Door de tijdelijke opslag worden extreme temperaturen vermeden en daalt de koel- en verwarmingsbehoefte in een gebouw. Hierdoor kan de technische installatie voor koeling en verwarming kleiner zijn en zal het energieverbruik geringer zijn.

Wat mis je nog qua innovaties voor monumentale panden?

Het is nooit plug and play voor monumenten. Ik zou graag meer innovatie zien op processen, zodat alles meer schaalbaar kan worden. Dan kunnen we sneller en op grotere schaal verduurzamen. Plannen om te verduurzamen moeten simpel uitvoerbaar zijn. We gaan nog vrij ouderwets om met allerlei processen in de bouw. Zo is de arbeidsproductiviteit in de bouw in de afgelopen 22 jaar zo’n 130% gestegen. Terwijl in andere sectoren soms wel tot 200% wordt gehaald. Daar is dus nog veel winst te behalen. (Bron: CBS)

Wat is het leukste project tot nu toe geweest? En waarom?

Green Light District in AmsterdamWe zijn nu met 18 mensen op kantoor en we groeien flink. Maar dat zijn nog steeds niet genoeg mensen om erfgoed in heel Nederland en erbuiten mee te verduurzamen. Daarom wil ik de impact van elk project zo groot mogelijk maken, meer mensen inspireren om ook hun steentje bij te dragen.
We hebben bijvoorbeeld in Amsterdam studentenvereniging L.A.N.X. aardgasvrij gemaakt. We hebben de restwarmte van de bierkoeling gebruikt om het pand te verwarmen. Dit kreeg heel veel aandacht in de media en nu zijn we in zes steden bezig de sociëteiten van studentenverenigingen te verduurzamen. Daarnaast hebben we met dit project tienduizenden studenten bereikt, die nu weten dat verduurzamen kán en ook hoe het uit te voeren is.
Een ander projecten met veel kansen voor wereldwijde impact is ‘Green Light District’. Hier zijn we met een consortium van partijen het meest drukbezochte vierkante kilometer van Europa aan het verduurzamen.

We willen duurzaamheid leuk, toegankelijk en simpel maken. Zodat mensen denken: ‘zélfs hier kan het, dus dan moet ik zelf ook iets kunnen doen’.

– Suze Gehem, De Groene Grachten

Hoe zien volgens jou gebouwen eruit in 2030?

Heel simpel: we hebben volgens het IPCC-rapport zo’n 14 jaar om alles te regelen. Dus in 2030 zijn alle gebouwen helemaal duurzaam en energieneutraal. De gebouwen zijn onderdeel van ecosystemen die in balans zijn, waar energie, warmte, voeding, water, etc. worden uitgewisseld. Ook monumentale panden gaan in die transitie mee. Want als verduurzamen bij een monumentaal pand kan, kan het ook bij alle andere gebouwen!

Benieuwd wat Suze nog meer doet? Bekijk hier een reportage van een Duurzame Stolpboerderij.