CFP Green Buildings lanceert meetpunt én benchmark voor circulaire gebouwen

 

Er wordt al jaren gesproken over de circulaire economie en ook specifiek wat dit voor de bouw betekent. Om ervoor te zorgen dat we niet alleen maar praten maar ook aan de slag gaan lanceert CFP Green Buildings de website www.circulairegebouwen.nl. Hierop krijgt iedereen direct inzicht in de circulariteit van zijn of haar gebouw en de prestatie ten opzichte van de benchmark. Met deze circulaire scan wordt een meetpunt geïntroduceerd van kilogrammen grondstof per m2 dat verbruikt wordt in gebouwen.

De achterliggende principes zijn eenvoudig. De circulaire economie heeft als doel om geen nieuwe (niet hernieuwbare) grondstoffen aan de aarde te onttrekken en om geen grondstoffen weg te gooien. Alle grondstoffen moeten uiteindelijk in de kringloop blijven waarmee de cirkel gesloten wordt en er geen grondstoffen meer verbruikt worden. De circulaire scan die CFP introduceert meet dan ook precies dat: de hoeveelheid grondstoffen die je verbruikt.

Deze scan is geen doel op zich maar een middel om de huidige situatie te inventariseren zodat maatregelen genomen kunnen worden om het doel van 0 kg grondstofverbruik te realiseren. Uit de eerste uitgevoerde projecten bij bedrijven als SNS Bank, Nationale Nederlanden en NUON Vattenfall blijkt dat energie in gebouwen 60-80% van de grondstoffen verbruikt. Renoveren is in veel gevallen het beste toekomstscenario om het grondstofverbruik te reduceren. Hierbij blijven zoveel mogelijk grondstoffen hoogwaardig gebruikt worden en wordt het energieverbruik fors verminderd.

Circulaire gebouwen verbruiken geen fossiele energie en geen nieuwe grondstoffen. Ze bestaan honderden jaren door hun kwaliteit, aanpasbaarheid en waarde

Bram Adema, directeur CFP Green Buildings 

Om gebouweigenaren en –gebruikers te motiveren om met maatregelen aan de slag te gaan introduceert CFP de Best Practice Award Circulaire Gebouwen. Deze wordt uitgereikt aan partijen die een significante vermindering van hun grondstofverbruik hebben gerealiseerd en waarvan anderen kunnen leren. CFP Green Buildings geeft hiermee invulling aan haar missie om alle gebouwen van Nederland circulair te maken in 2030.

Over CFP

CFP heeft als missie om alle gebouwen en woningen van Nederland te verduurzamen. CFP ondersteunt de belangrijkste stakeholders als financiers van vastgoed (ABN AMRO, BNG, ING, Rabobank), energiemaatschappijen (Nuon), technisch dienstverleners (Strukton, Unica, CroonWolter & Dros) en vastgoedbeleggers (o.a. Merin) om de schaalgrootte van verduurzaming van de gebouwde omgeving op een hoger niveau te brengen. In de afgelopen jaren zijn ruim 300.000 gebouwen verduurzaamd met de software van CFP.

Met behulp van innovatieve Big Data toepassingen geeft CFP belangrijke stakeholders in de vastgoedsector inzicht in de actuele duurzaamheidsprestaties van gebouwen, de mogelijke verduurzamingsmaatregelen en het exacte rendement en impact daarvan. De door CFP ontwikkelde applicaties maken een exacte en snelle business case van verduurzaming mogelijk. Op basis hiervan kunnen banken, gebruikers en vastgoedeigenaren eenvoudiger en sneller tot financiering of uitvoering van verduurzaming overgaan.

Directeur van CFP, Bram Adema is bestuurslid van DGBC en lid van de Advisory Board van Saxion Hogescholen. CFP werkt samen met DGBC, Facility Management Nederland, Duurzaam Gebouwd, MVO Nederland en NEVAP. CFP organiseert jaarlijks de Green Buildings Innovation Challenge.


 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bram Adema (badema@cfp.nl) of Julia Kruizings (info@cfp.nl).

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email