Maasai willen de ijskap herstellen op de Kilimanjaro

Before Article

Niet alleen de volgende generatie zal lijden onder klimaatverandering. Op dit moment worden mensen in andere delen van de wereld al in hun bestaan ​​bedreigd. Gebrek aan water, mislukte oogsten en stervend vee zijn voorbeelden daarvan. Zo is het inmiddels vijf over twaalf in het Maasai-landschap in Kenia. Maar de Maasai wachten niet op hun lot. Ze zoeken proactief naar oplossingen en partners om hun toekomst te veranderen. CFP Green Buildings is één van die partners.

Ik herinner me als kind dat het landschap veel groener was. Ook de ijskap van de Kilimanjaro was indrukwekkend. Nu ziet ons land eruit zoals een maanlandschap en de ijskap is bijna verdwenen …

– Stamleider Ezekiel Ole Katato

White Mountain

Maasai zijn trotse, nomadische mensen, die de regen volgen om gras te vinden voor hun vee. Het voormalige landbeheer en de toenemende klimaatverandering hebben echter de bodem uitgeput. Om hier iets aan te doen, wil de ‘White Mountain Movement’ het totale landschap van twee provincies beïnvloeden. In totaal zo’n 5000 hectare in Narok County (Masai Mara) en Kajiado County (Amboseli).

Maasai in Kenia

Climate Walk, georganiseerd door de Maasai

Om het bewustzijn in Europa te vergroten, kwam de Maasai met het idee om Climate Walks te organiseren. Stamleider Ezekiel Ole Katato en 9 andere Maasai lopen (of fietsen) door Nederland – ergens tussen mei en juli  – maar ook in andere Europese landen op verzoek. Tijdens deze wandelingen kunnen mensen meelopen en echte Maasai krijgers ontmoeten. Ze zullen hun inspirerende en natuurlijke manier van vertellen gebruiken om bewustzijn te creëren voor klimaatverandering. Ook gaan ze langs bij bedrijven, universiteiten, scholen en evenementen om de Nederlandse gemeenschap te mobiliseren voor hun doel. Tegelijkertijd worden Europese leiders uitgenodigd om zich bij Maasai Walks in Kenia te voegen. Hiermee doen ze inzichten op over klimaatverandering, kunnen ze kleine ecosysteemherstelactiviteiten uitvoeren en maken ze plannen voor de verdere ontwikkeling van de ‘White Mountain Movement’.

Community-based ecosysteemherstel van het Maasai-landschap in Kenia

2 Maasai voor hun woning

Hieronder enkele innovatieve herstelactiviteiten en ideeën, gewenst door de Maasai:

  • Regen genereren: manieren vinden om regen te genereren, op te vangen en te houden.
  • Verbeteringen in en rondom huis: zoals regenwateropvang, bodemverbetering en zonnepanelen.
  • Opzetten van ondernemingen: in innovatieve, cleantech-producten. Zoals duurzame leerbehandeling (plantaardig leerlooierij, leeralternatieven),  internetinnovaties via mobiele telefoons en community banking.
  • Het landschap groener maken: bijvoorbeeld door herbeplanting van bomen en struiken in het landschap, opleiding in de ontwikkeling van ecosystemen en samenwerking en co-creatie in het Maasai ecosysteem (over de grenzen heen).
  • Beweiding en veeteelt: door onder andere gegevensverzameling over land, zorgen voor goede en gezonde dieren en goed gebruik van (koe) uitwerpselen.