Informatieplicht vanaf 1 juli 2019

Before Article

De energiebesparingsverplichting

Sinds 1 januari 2008 is het voor organisaties verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Dit wordt ook wel de energiebesparingsplicht genoemd. Dit geldt voor bedrijven én instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas verbruiken.

Informatieplicht vanaf 1 juli 2019

Omdat de energiebesparingsverplichting moeilijk te handhaven bleek, treedt vanaf 1 juli 2019 de informatieplicht energiehandhaving in werking. Hiermee worden organisaties verplicht om aan te geven welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen. De eerste aangifte moet uiterlijk 1 juli 2019 gedaan zijn.

Toevoegingen aan onze tools

ING gebruikt Energie Module om aan informatieplicht te voldoen

Door de invoering van de informatieplicht veranderen een aantal zaken. We passen onze tools hierop aan. Zo maken we voor de ING bijvoorbeeld een aanvulling op de software die zij gebruiken. Hiermee kunnen gebruikers op basis van de Energie Module eenvoudig voldoen aan de informatieplicht. Met de aanpassingen kunnen ze – vanuit de tool – eenvoudig een rapport indienen bij RVO.

Op basis van de gegevens die we al hebben van panden (Kadaster, energie labels, verbruiksgegevens en input van gebruikers) kunnen we een groot deel van de informatieplicht al invullen met de Energie Module.

– Jarno Schimmelpennink, CFP Green Buildings

Energielabel C of hoger

We houden ook rekening met de gestelde randvoorwaarden. Er zijn bijvoorbeeld veel maatregelen die u niet hoeft te doen als u label C of hoger heeft. Als onze tools zien dat u label C of hoger hebt, wordt dit automatisch verwerkt in de informatieplicht rapportage. Dit scheelt veel lees en uitzoekwerk voor de gebruiker. In April zoeken we tevens uit hoe we een bulk upload kunnen doen voor gebruikers met meerdere panden.

Ook kleine ondernemers hebben informatieplicht

De informatieplicht geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleinere ondernemers en instellingen. Denk hierbij ook aan zwembaden, sportverenigingen en kleine ondernemers met een energie-intensief proces. Onze tools en consultants kunnen deze ondernemers en instellingen ondersteunen om aan de wet te voldoen.

Vragen over de informatieplicht?

Heeft u vragen over de informatieplicht? Of wilt u dat wij het gehele traject voor u verzorgen? Neem dan contact op met ons. Wij kunnen de informatieplicht voor u vullen en indienen in het E-loket van RVO.

Informatie aanvragen

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email