Duurzaamheid thuis bij CFP

Before Article

Dagelijks zijn de medewerkers van CFP bezig met het verduurzamen van gebouwen en woningen. Maar hoe staat het er bij hen thuis voor? Zijn ze daar ook bezig met het verduurzamen van hun woning? En waar houden ze dan rekening mee? Wij vroegen 5 CFPers naar de duurzaamheid bij hen thuis.

De stand van zaken

Huurhuis

Rianne (business developer bij CFP) trapt af: “Ik woon in een jaren 30 huurhuis met 4 andere huisgenoten. Mijn huis heeft label D en er is helaas weinig gedaan aan de verduurzaming van het huis. Er is nog enkel glas en de muren zijn niet geïsoleerd. Wel hebben we laatst een nieuwe HR ketel gekregen. Maar goed, al die energie gaat gewoon rechtstreeks naar buiten.” Ook Ilmar (consultant bij CFP) huurt, maar zijn studio heeft label A. “Ik woon in een vrij nieuw appartementencomplex, waar bijna alle maatregelen zijn genomen. We hebben zelfs stadsverwarming.”

Koophuis

De andere CFPers die we spraken hebben een eigen huis. En ja: ze zijn allemaal hard bezig met het verduurzamen van hun woning.
Sander (product developer bij CFP): “Toen ik mijn huis kocht was het al goed geïsoleerd. Er zit vloerverwarming in, een HR107 ketel en het heeft HR ++ glas. Zelf heb ik alle verlichting vervangen voor LED. En op mijn wensenlijst staan nog zonnepanelen.”
Mark (Consultant en projectmanager bij CFP) kocht zijn huis nog geen jaar geleden. “De vorige bewoners hebben het dak van binnenuit geïsoleerd en hier en daar enkel glas vervangen voor dubbel glas, maar niet overal. Qua isolatie heb ik dus nog wat te doen. Ik heb inmiddels wel alle verlichting vervangen voor duurzame smart LED verlichting en heb slimme thermostaatknoppen op de radiatoren. Hiermee kan ik per ruimte en per radiator alles bedienen. Bijvoorbeeld voor de badkamer. Die verwarm ik van 7 uur tot 9 uur ’s ochtends en in de avond een uurtje, maar de rest van de dag niet. Dat kan ik allemaal per ruimte digitaal instellen. En als ik de deur uit ga, gaat automatisch de verwarming uit.”
Jarno (Lead product developer bij CFP) sluit zich hierbij aan: “Ik heb ook overal slimme LED verlichting en thermostaatknoppen. Daarmee kun je flink besparen op je energiegebruik.” Jarno kocht zijn huis een jaar geleden en heeft inmiddels al veel zelf verbouwd.

Toen ik mijn woning kocht was het label D, en nu is het B. Maar als ik klaar ben met verbouwen, zit ik op A. En dat is ook mijn doel.

– Jarno Schimmelpennink, Lead product developer bij CFP Green Buildings

Je eigen huis verduurzamen: waar begin je?

Jarno: “Ik ben begonnen met isolatie. Alle gevels zijn inmiddels geïsoleerd door middel van een voorzetwand. Met een voorzetwand is de isolatie beter dan met spouwmuurisolatie. Wel 3x zo goed in mijn situatie. Het nadeel is wel dat je ruimte kwijtraakt in je woning. Ook ben ik al het glas aan het vervangen voor HR++ beglazing en heb ik de hele CV installatie vervangen. De radiatoren en leidingen zijn nu laagtemperatuur verwarming. Dit heb ik gedaan omdat ik wil voorsorteren op toekomstige ontwikkelingen zoals een warmtepomp en het geeft meer comfort. De vloer en het dak moet ik nog isoleren. Dat doe ik allemaal zelf, dus dat kost wat tijd.”
Mark is tevens druk met zijn woning verder isoleren. Binnenkort moet zijn dak vervangen worden, omdat daar nog asbest in zit. “Dat is voor mij een goed moment om het dak verder te isoleren. Het naisoleren doe ik omdat ik in de toekomst een warmtepomp wil installeren. Maar daar moet ik nog even voor sparen.” Ook Sander wacht een goed moment af om zijn woning verder te verduurzamen.
Sander: “We willen graag zonnepanelen, maar gaan eerst een dakkapel plaatsen. Na het plaatsen van de dakkapel kunnen ze meteen kijken hoeveel m2 er over blijft voor zonnepanelen en kunnen we dat meteen in gang zetten.”

Advies voor huiseigenaren

Natuurlijk moment

Als je gaat verbouwen, is het een goed moment om na te denken over verduurzaming. Jarno: “Ik had het geluk dat het voor mij allemaal op een natuurlijk moment kwam. Ik moest toch een nieuwe keuken, dan kun je net zo goed kijken naar de meest energiezuinige opties. Ook ging ik bijvoorbeeld de vloeren vervangen, dus kon ik tegen weinig kosten nieuwe leidingen voor mijn CV infresen. Eerst liepen deze door mijn kruipruimte en verloren daarmee veel warmte.”

Lange termijn

Voor huiseigenaren is het goed om te kijken naar de lange termijn. Sander: “Laat je goed adviseren over de mogelijkheden, de kosten en de terugverdientijd. Doe wat je kan, als het een goede terugverdientijd heeft. Je leeft vaak minimaal 5 a 10 jaar in je huis, in die tijd heb je veel maatregelen terug verdiend.” Mark vult aan: “Dit geldt eigenlijk voor alle aankopen die je doet. Als wij een nieuwe koelkast kopen, kijken we ook naar de kosten op de lange termijn: soms is de aanschaf heel goedkoop, maar verbruikt het apparaat heel veel stroom. Dan is het op de lange termijn beter om die duurdere, maar zuinige koelkast te kopen. Kijk dus altijd naar de langere termijn kosten.”

Ik heb mijn maandlasten fors kunnen reduceren door te kijken naar de lange termijn. Hierdoor houd ik aan het eind van het jaar 500 euro over. Die 500 euro investeer ik weer in nieuwe maatregelen, waardoor ik nog meer ga besparen.

– Mark Derksen, Consultant en projectmanager bij CFP Green Buildings

Je huurhuis verduurzamen

Het eerste wat Rianne aan zou willen laten pakken door haar huurbaas is isolatie. Het wordt in de winter namelijk heel koud binnen. Isolatie zou het wooncomfort van Rianne en de andere huurders aanzienlijk verbeteren én de huurbaas zou flink besparen op energiekosten. Ze gaat dus graag het gesprek aan met haar huurbaas. Maar gelukkig ben je niet voor alles afhankelijk van de huurbaas. Ilmar noemt een paar voorbeelden die je eenvoudig zelf kunt toepassen:

  • Afval scheiden: glas, papier, plastic, gft en restafval
    Als je je keuken hierop inricht, hoeft het niet eens veel ruimte te kosten. En het is een kleine moeite.
  • LED verlichting
    Het bespaart niet alleen op je energieverbruik, maar ook op je energiekosten.
  • Minimaliseer je energieverbruik
    Ilmar: “Als ik de deur uit ga, zet ik alles uit. De verwarming, maar ook alle elektrische apparaten. Ik woon in een studio en heb al mijn elektrische apparaten op 1 stekker. Als ik de deur uit ga, trek ik die stekker eruit. Zo verbruiken mijn apparaten geen stroom als ik weg ben. Uiteraard is mijn koelkast hierbij een uitzondering.”

Advies voor huurders

Rianne: “Ga het gesprek aan met je huurbaas over isolatie. Het verhoogt het wooncomfort voor jezelf en voor de huurbaas is het ook voordelig. Het scheelt namelijk enorm in het energieverbruik en de energiekosten.” Ilmar vult aan: “Ook kan er vaak veel bespaard worden op energieverbruik door LED verlichting te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verlichting in de parkeergarage of het trappenhuis van een appartementencomplex: deze lampen branden vaak 24 uur per dag. Daar kan veel geld op bespaard worden.”

Met behulp van de IRIS tool kan ik aan mijn huurbaas laten zien wat ons huidige verbruik en energielabel is, maar ook hoe hij dit zou kunnen verbeteren en welke besparing dat voor hem op zou leveren. Zo heb ik een goed verhaal naar de huisbaas toe en sta ik steviger in mijn schoenen.

– Rianne Doornink, business developer bij CFP Green Buildings

Tot slot: waarom is verduurzamen belangrijk?

De reden die door alle 5 de CFPers genoemd wordt is om een steentje bij te dragen aan het milieu. “In mijn werk ben ik daar veel mee bezig en privé wil ik ook mijn steentje bijdragen”, licht Rianne toe. Daarnaast is wooncomfort een belangrijke reden. Mark: “Het is een hobby van me geworden om mijn huis zo slim mogelijk te maken, waarbij ik het licht, de temperatuur en alle andere zaken niet zelf hoef te regelen en alles precies afgestemd is op mijn behoeftes.” Tot slot wordt kostenbesparing als belangrijke reden genoemd. Jarno: “Door alle maatregelen die ik heb genomen, bespaar ik inmiddels zo’n 100 euro per maand. Verduurzamen is dus ook nog eens goed voor de portemonnee.”

Deel dit bericht:
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email